FORMULA 1

GP Κατάρ: Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν στο Λοσάιλ

Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands in action during the first practice session ahead of the Qatar Formula One Grand Prix at the Lusail International Circuit, in Lusail, Qatar, Friday, Oct. 6, 2023. (AP Photo/Ariel Schalit)
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands in action during the first practice session ahead of the Qatar Formula One Grand Prix at the Lusail International Circuit, in Lusail, Qatar, Friday, Oct. 6, 2023. (AP Photo/Ariel Schalit) AP PHOTO/ARIEL SCHALIT

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε απόψε (6/10) την πρώτη θέση της εκκίνησης για το κυριακάτικο GP του Κατάρ, με διαφορά σχεδόν μισού δευτερολέπτου από τους Τζορτζ Ράσελ και Όσκαρ Πιάστρι. Σβήστηκε στο τέλος ο δεύτερος χρόνος του Λάντο Νόρις, εκτός δεκάδας Σάινθ και Πέρεζ.

Πίσω από τους Φερστάπεν και Ράσελ που θα μοιραστούν την πρώτη σειρά την Κυριακή, στον 17ο φετινό αγώνα της Formula 1, στη δεύτερη ο Πιάστρι θα εκκινήσει δίπλα στον Λιούις Χάμιλτον -που έκανε ένα μικρό λάθος στο δεύτερο γύρο του στο Q3.

Στην τρίτη σειρά οι Φερνάντο Αλόνσο και Σαρλ Λεκλέρ, τη δεκάδα κλείνουν οι Γκασλί-Οκόν με τις δύο Alpine και Μπότας-Νόρις. Η φτωχή απόδοση και ένα λάθος του Κάρλος Σάινθ του κόστισε την είσοδο στη δεκάδα στο Q2, ενώ ο Σέρτζιο Πέρεζ με την έτερη Red Bull αποκλείστηκε διότι σβήστηκε ο τελευταίος του γρήγορος γύρος λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας.

GP Κατάρ: Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν στο Λοσάιλ
FORMULA 1

Ο Λάντο Νόρις με τη McLaren MCL60 ήταν ο πλησιέστερος αντίπαλος του Φερστάπεν απόψε, φτάνοντας στα δύο δέκατα του δευτερολέπτου από τον Ολλανδό. Και με τις δύο προσπάθειές του στο Q3 θα κέρδιζε τη δεύτερη θέση της εκκίνησης, αλλά σβήστηκαν και οι δύο για τον ίδιο λόγο: την υπέρβαση των ορίων της πίστας.

Έτσι ο Βρετανός θα παραταχθεί στη 10η θέση την Κυριακή. Όσο για τον Φερστάπεν, ο Ολλανδός ξεκίνησε επιφυλακτικά στο Q1 αλλά σταδιακά κατάφερε να ανεβάσει δραστικά το ρυθμό του – και έμοιαζε ανίκητος παρότι στο τέλος του Q2 ο Χάμιλτον του έκλεψε τον πρώτο χρόνο.

Σε αυτή τη δεύτερη περίοδο ήρθαν οι δύο εκπλήξεις των αποκλεισμών του Σάινθ και του Πέρεζ. Ένα λάθος του Σάινθ στον δεύτερο γύρο έκανε την κατάσταση ιδιαίτερα πιεστική για τον Ισπανό. Παρότι έγραψε τον 9ο χρόνο στη συνέχεια, εντέλει έπεσε στην 12η θέση όταν βελτίωσαν το χρόνο τους τρεις ακόμη οδηγοί.

Ο Πέρεζ είχε σημειώσει επίδοση που θα τον έβαζε στην πρώτη δεκάδα, αλλά αυτή σβήστηκε από τους αγωνοδίκες και έτσι απέμεινε στην 13η θέση - έπειτα από μία από τις πολλές υπερβάσεις των ορίων της πίστας, πολλών οδηγών απόψε. Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο Βάλτερι Μπότας της Alfa Romeo, για να περάσει στο Q3 για πρώτη φορά μετά την Ουγγαρία τον Ιούλιο.

Έτσι φτάσαμε στο Q3. Στην τρίτη αυτή περίοδο ο ούριος άνεμος που φυσούσε στις στροφές 4-5 χάλασε τον πρώτο γρήγορο γύρο του Σαρλ Λεκλέρ, σε μια πίστα που έτσι κι αλλιώς δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της Ferrari. Κάτι που εν πολλοίς εξηγεί και τους μπελάδες του Σάινθ.

Ο πρώτος γύρος του Φερστάπεν σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:23.778, που έμελλε να μείνει και ως ο χρόνος της πολ ποζίσιον - διότι ο Ολλανδός έκανε ένα λάθος στο δεύτερο και τελευταίο γρήγορο γύρο του. Αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει και να επιστρέψει στα πιτς, και πλέον όταν όλοι οι άλλοι τερμάτιζαν ο πρωταθλητής είχε βγει από το μονοθέσιό του και πανηγύριζε ήδη την πολ ποζίσιον του κυριακάτικου GP του Κατάρ.

Οι Ράσελ, Πιάστρι και Χάμιλτον βελτίωσαν τους χρόνους τους στις δεύτερες προσπάθειές τους, αλλά δεν κατάφεραν να πλησιάσουν κάτω του μισού δευτερολέπτου τον Φερστάπεν.

Θυμίζουμε ότι οι αποψινές δοκιμές κατάταξης καθόρισαν τη σειρά εκκίνησης του GP της Κυριακής. Και διεξήχθησαν απόψε διότι αύριο (Σάββατο 7/10) έχουμε το τέταρτο Sprint της χρονιάς. Θα προηγηθούν οι δοκιμές κατάταξης του μικρού αυτού αγώνα στις 16:00 το απόγευμα, ενώ το Sprint θα εκκινήσει στις 20:30 το βράδυ.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ