FORMULA 1

Γιατί η άποψη του Φερστάπεν για το GP του Λας Βέγκας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα

AP Photo/Nick Didlick
Red Bull driver Max Verstappen, of the Netherlands, speaks to the media ahead of the Formula One Las Vegas Grand Prix auto race, Wednesday, Nov. 15, 2023, in Las Vegas. (AP Photo/Nick Didlick) AP PHOTO/NICK DIDLICK

Οι εντυπώσεις του Μαξ Φερστάπεν για τη μεγάλη φιέστα της F1 αυτό το τριήμερο στο Λας Βέγκας επιδεινώνονται διαρκώς, με αποκορύφωμα το βράδυ της Τετάρτης με την τελετή έναρξης του αγώνα και τα άλλα σόου - στα οποία, όπως είπε, ένιωθε “σαν κλόουν”.

Ο Ολλανδός τρις πρωταθλητής της F1 εν πολλοίς αναφερόταν στη στιγμή της τελετής έναρξης - στην οποία οι οδηγοί βγήκαν από τεράστια κουτιά που ήταν τοποθετημένα στην ευθεία της εκκίνησης, για να συστηθούν στο αμερικανικό κοινό. Όμως, οι απόψεις του αφορούν όλες της πτυχές μιας φιέστας που, κατά την άποψή του, “είναι 99% σόου και 1% αγώνας”.

Ο οδηγός της Red Bull Racing, που έχει κερδίσει τους 17 από τους 20 φετινούς αγώνες του πρωταθλήματος, είπε μιλώντας εφ’ όλη της ύλης για τις απόψεις του σχετικά με το GP του Λας Βέγκας: “Δεν αισθάνομαι και τίποτα ιδιαίτερο, για να είμαι ειλικρινής. Δεν μου αρέσουν όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω, έτσι κι αλλιώς.

Ξέρω, βεβαίως, πως σε ορισμένα μέρη όλα αυτά είναι μέρος [των αγώνων], αλλά ας πούμε ότι δεν είναι του δικού μου ενδιαφέροντος”. Σε ερώτηση αν περιμένει το αγωνιστικό τριήμερο στην πόλη της Νεβάδα -το πρώτο GP εκεί μετά το 1982- με ανυπομονησία, απάντησε “όχι, αυτό για το οποίο ανυπομονώ είναι να προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ, αλλά όχι για αυτό [το σόου]. Μου αρέσει απλώς να αφοσιώνομαι στις επιδόσεις στην πίστα”.

Μετά την τελετή της έναρξης ο Φερστάπεν επέλεξε να σνομπάρει μια VIP εκδήλωση στο ξενοδοχείο Wynn’s, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της F1 Στέφανο Ντομενικάλι είχε προσκαλέσει όλους τους οδηγούς. “Για μένα, μπορούν όλοι να αποφύγουν αυτά τα πράγματα. Δεν έχει να κάνει με τον τραγουδιστή, αλλά με το να στέκεσαι εκεί και να μοιάζεις με κλόουν”.

AP Photo/Darron Cummings
Ο Σέρτζιο Πέρεζ και ο Μαξ Φερστάπεν της RBR στην τελετή έναρξης του GP του Λας Βέγκας AP PHOTO/DARRON CUMMINGS


Πάντως, ο 25χρονος είπε πως κατανοεί τις προσπάθειες της κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, Liberty Media, να δημιουργήσουν ένα μεγάλο σόου για τον αγώνα του Λας Βέγκας: “Μπορείς να το δεις από δύο οπτικές γωνίες”, εξήγησε, “την επιχειρηματική και την αγωνιστική. Οπότε φυσικά καταλαβαίνω και τη δική τους οπτική επίσης, απλά εκφράζω την άποψή μου για την αγωνιστική πλευρά των πραγμάτων.

Δεν είμαστε μέτοχοι, απλώς ακολουθούμε. Θέλω να πω, εκείνοι αποφασίζουν τι θα κάνουν, σωστά; Θα έκανα το ίδιο αν ήμουν ο ιδιοκτήτης [της F1], δεν θα άκουγα τους οδηγούς, δικό μου είναι το σπορ και το κάνω ό,τι θέλω, σε μια τέτοια περίπτωση”.

Σε ερώτηση αν οι απόψεις του κάνουν καμία διαφορά, ο Φερστάπεν απάντησε: “Δεν είναι στόχος μου να κάνω καμιά μεγάλη διαφορά. Αλλά όταν μου κάνετε μια ερώτηση και αισθάνομαι ότι θέλω να την απαντήσω, θα την απαντήσω με ειλικρίνεια. Είτε μου αρέσει είτε όχι, εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα, οπότε δεν είναι στο δικό μου χέρι.

Όμως, παράλληλα, δεν πρόκειται και να προσποιηθώ. Πάντοτε εξέφραζα την άποψή μου, και για τα θετικά και για τα αρνητικά. Έτσι είμαι. Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει το σόου λίγο περισσότερο”. Και πρόσθεσε: “Αν κάποιος θέλει να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, να προσθέσει περισσότερο σόου στο πρόγραμμα, φαντάζομαι πρέπει να προσαρμοστούμε.

Κι όσο τα πράγματα πάνε καλά, φυσικά, μπορούν να λένε πως όλα δουλεύουν καλά. Αλλά ας δούμε και για πόσο θα αρέσει αυτό στους θεατές. Εγώ απλά πηγαίνω εκεί που πρέπει να πάω. Εννοώ, μπορείς ακόμα να εκφράζεις τις απόψεις σου για τα πράγματα. Οι υπόλοιποι απλά κάνετε τη δουλειά αυτό το τριήμερο και πάτε στο επόμενο”.

Τέλος, ο Ολλανδός είπε επίσης ότι δεν τον ενθουσιάζει και τόσο ούτε ο σχεδιασμός του σιρκουί του Λας Βέγκας: “Δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον. Δεν έχει και πολλές στροφές, για να είμαι ειλικρινής. Θα εξαρτηθούν πολλά και από την πρόσφυσή του. Δεν φαίνεται να έχει και πολλή, αλλά θα πάμε με το ρεύμα. Αυτά τα νέα αυτοκίνητα είναι πολύ βαριά, κι αν δεν έχεις αρκετή πρόσφυση δεν είναι και τόσο συναρπαστικά. Μια F1 είναι πολύ πιο διασκεδαστική εκεί που υπάρχουν πολλές γρήγορες στροφές”, κατέληξε.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ