FORMULA 1

Formula 1: "Βόμβα" της Cadillac για είσοδο με την Andretti

FILE - Team owner Michael Andretti looks on during practice for the IndyCar Detroit Grand Prix auto racing doubleheader on Belle Isle in Detroit, on June 11, 2021. General Motors will attempt to enter Formula One by partnering with Andretti Global under its Cadillac banner as it supports Michael Andretti's bid to launch a two-car American team.  (AP Photo/Paul Sancya, File)
FILE - Team owner Michael Andretti looks on during practice for the IndyCar Detroit Grand Prix auto racing doubleheader on Belle Isle in Detroit, on June 11, 2021. General Motors will attempt to enter Formula One by partnering with Andretti Global under its Cadillac banner as it supports Michael Andretti's bid to launch a two-car American team. (AP Photo/Paul Sancya, File) CADILLAC MEDIA / ASSOCIATED PRESS

Μετά τον όμιλο Volkswagen με την Audi, τώρα και το μεγαθήριο General Motors επιθυμεί να μπει στη Formula 1 με την πολυτελή της φίρμα, Cadillac, διαμορφώνοντας την 11η ομάδα του σπορ σε συνεργασία με την αμερικανική αγωνιστική ομάδα Andretti.

Η General Motors ανακοίνωσε επίσημα ότι θα συνεργαστεί με την Andretti Global για να καταθέσουν από κοινού την αίτησή τους για είσοδο στη Formula 1, καθώς και ότι η ομάδα Andretti Cadillac θα έχει τη βάση της στις ΗΠΑ, αλλά θα διαθέτει και ένα υποστηρικτικό παράρτημα στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, το βασικό εργοστάσιο της ομάδας θα είναι μια καινούρια εγκατάσταση που χτίζει η Andretti -μία από τις μεγαλύτερες αγωνιστικές ομάδες των ΗΠΑ- στην Ινδιανάπολη. Η GM θα παρέχει υποστήριξη για την αεροδυναμική εξέλιξη του μονοθεσίου και άλλες τεχνολογικές πτυχές, μέσω του Ντιτρόιτ. Κι όσα εξελίσσονται εκεί θα προωθούνται στην ευρωπαϊκή βάση της Andretti Cadillac.

Η ανακοίνωση της GM αναφέρει ότι η Andretti Cadillac θα καταθέσει επίσημα την εκδήλωση ενδιαφέροντος όταν η FIA ανοίξει τη διαδικασία, καθώς και ότι -αν το σχέδιο της ομάδας προχωρήσει- θα επιδιώξει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν στην εκκίνηση, με τουλάχιστον έναν Αμερικανό οδηγό. Αν όλα πάνε καλά, και λάβει τη Superlicance της FIA, ο οδηγός αυτός θα είναι ο αστέρας των IndyCars Κόλτον Χέρτα.

Η General Motors θέλει να μπει στη Formula 1 με την Cadillac
Η General Motors θέλει να μπει στη Formula 1 με την Cadillac CADILLAC MEDIA / ASSOCIATED PRESS

Είναι ευνόητο ότι για την τάχιστη δυνατή είσοδο της Andretti Cadillac στη F1 θα χρειαστεί η προμήθεια ενός πελατειακού κινητήρα. Οι δύο αμερικανικές εταιρείες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κατασκευής δικής τους μονάδας ισχύος, με το έμβλημα της Cadillac, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει στο απώτερο μέλλον - μιας και είναι μια διαδικασία που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, και κυρίως πολύ χρόνο.

Κατά συνέπεια, αν γίνει δεκτή η αίτηση της Andretti Cadillac να μπει στη F1, θα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία με έναν από τους υπάρχοντες κατασκευαστές κινητήρων του σπορ. Οι Αμερικανοί δεν έδωσαν κάποια πληροφορία για το θέμα αυτό. Αλλά όταν ο Μάικλ Αντρέτι και ο πρόεδρος της GM Μαρκ Ρέους ρωτήθηκαν αν η Honda είναι μια επιλογή, δεν το αρνήθηκαν.

Όπως υποστήριξαν, για το σχέδιο της Andretti Cadillac ήδη η αμερικανική αγωνιστική ομάδα έχει ξεκινήσει να κάνει προσλήψεις, μεταξύ άλλων και του τεχνικού διευθυντή του προγράμματος στην Ινδιανάπολη. Και η συνεργασία με την Cadillac, πέραν της τεχνογνωσίας της GM, θα επιφέρει και πολύ αυξημένες δυνατότητες χορηγικών συνεργασιών για την ανάπτυξη της ομάδας.

Για την Andretti Autosport, που ίδρυσαν και γιγάντωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ ο πρωταθλητής της F1 το 1978 Μάριο Αντρέτι με τον γιο του -και πρώην οδηγό της McLaren στη F1- Μάικλ, η συνεργασία της GM για την είσοδο στη F1 είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, απέναντι στις επαναλαμβανόμενες δυσκολίες και αρνήσεις που συναντά τον τελευταίο χρόνο διερευνόντας τον τρόπο να μπει στο σπορ, και να γίνει η δεύτερη αμερικανική ομάδα μετά τη Haas F1.

"Ένα από τα βασικά θέματα ήταν το ερώτημα 'τι θα φέρει η Andretti στο πάρτι;", είπε ο Μάικλ Αντρέτι. "Λοιπόν, φέρνουμε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόσμου τώρα, με τη General Motors και την Cadillac. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι με τη σπουδαία μας συνεργασία με την Cadillac θα έχουμε μια πολύ, πολύ, πολύ καλή ελπίδα να βρεθούμε στην εκκίνηση [της F1] σύντομα".

Ο χρονισμός προφανώς θα εξαρτηθεί από τις προθεσμίες που θα ανοίξει η FIA. Δεδομένου πως η διαδικασία ελέγχου κάθε αίτησης νέας ομάδας από τη FIA θα είναι πολύμηνη, το πιθανότερο είναι η είσοδος της Andretti Cadillac στο σπορ να γίνει το 2026, μαζί με το νέο πλαίσιο των τεχνικών κανονισμών.

Η είσοδος ενός κατασκευαστή σαν την Cadillac στη F1 είναι αναμφίβολα άκρως ελκυστική για τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της F1, Liberty Media. Και είναι μία ακόμη απόδειξη της έκρηξης του ενδιαφέροντος για τη Formula 1 στις ΗΠΑ, που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια η Liberty - με τους νέους αγώνες στο Μαϊάμι και, από το 2023, στο Λας Βέγκας.

Είναι, όμως, ελκυστική για τη FIA; Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας, "θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το πρωτάθλημα θα παραμένει αξιόπιστο και σταθερό, και πως κάθε αίτημα νέας ομάδας θα αποφασιστεί βάσει των κριτηρίων αυτών από όλους τους μετόχους της F1. Για κάθε νέο αίτημα χρειάζεται η συμφωνία τόσο της F1 όσο και της FIA".

Θυμίζουμε ότι το ενδιαφέρον της Cadillac για τη F1 έρχεται μετά την είσοδο της αμερικανικής φίρμας στην κορυφαία κατηγορία των Hypercars (LMDh) στο πρωτάθλημα αντοχής WEC της FIA και στις 24 Ώρες του ΛεΜάν - απέναντι στις εργοστασιακές Ferrari, Porsche, Toyota, Peugeot, Lamborghini και άλλες.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ