FORMULA 1

Formula 1: Την Τρίτη (18/4) η ακρόαση για την ποινή του Σάινθ στην Αυστραλία

Ferrari driver Carlos Sainz of Spain sits in his car during the 3rd red flag stoppage during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park in Melbourne, Sunday, April 2, 2023. (Simon Baker/Pool via AP)
Ferrari driver Carlos Sainz of Spain sits in his car during the 3rd red flag stoppage during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park in Melbourne, Sunday, April 2, 2023. () 2023 SIMON BAKER/POOL VIA AP

Η FIA ανακοίνωσε ότι το αίτημα της Ferrari για την επανεξέταση της ποινής 5 '' που επεβλήθη στον Κάρλος Σάινθ στο GP Αυστραλίας θα επανεξεταστεί μετά από ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη (18 Απριλίου).

Ο Κάρλος Σάινθ τιμωρήθηκε στο τέλος -στη δεύτερη επανεκκίνηση- του αγώνα της Μελβούρνης με ποινή 5 δευτερολέπτων για τη σύγκρουσή του με την Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο στην πρώτη στροφή, και δεδομένου ότι ο αγώνας τερμάτισε υπό το όχημα ασφαλείας ο οδηγός της Scuderia έπεσε από την 4η στη 12η θέση της τελικής κατάταξης.

Το ατύχημα αυτό ήταν ένα από τα τρία που συνέβησαν κατά τη δεύτερη αυτή επανεκκίνηση του αγώνα στην πρώτη στροφή, αλλά ο Σάινθ ήταν ο μόνος που δέχθηκε ποινή. Λίγες μέρες αργότερα, η Ferrari άσκησε το δικαίωμά της για επανεξέταση του συμβάντος και της ποινής, - επανεξέταση που θα γίνει στην Τρίτη 18 Απριλίου.

Ο Σάινθ, εκνευρισμένος, κατηγόρησε μετά την καρό σημαία τους αγωνοδίκες ότι δεν περίμεναν να ακούσουν και την άποψη του ίδιου για το συμβάν, ενώ ο διευθυντής της Scuderia Φρεντ Βασέρ εξέφρασε την απορία του γιατί οι αγωνοδίκες έσπευσαν να βγάλουν αυτή την απόφαση πριν καν τελειώσει ο αγώνας, δεδομένου ότι η απόφασή τους αυτή δεν επηρέαζε την τελετή της απονομής στο βάθρο της Μελβούρνης.

Ένα από τα προαπαιτούμενα της αίτησης επανεξέτασης είναι να παρουσιάσει η Scuderia «ουσιώδη και σχετικά νέα στοιχεία», και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά θα αφορούν στην πλήρη τηλεμετρία από την SF-23 που δεν είχαν οι αγωνοδίκες στη διάθεσή τους κατά τη λήψη της απόφασης.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της FIA, «οι αγωνοδίκες του GP Αυστραλίας 2023 δέχθηκαν μια από τον Νικόλα Τομπάζη, διευθυντή της Επιτροπής Μονοθεσίων της FIA, που είχε επισυναπτόμενο ένα αίτημα της Scuderia Ferrari από τις 6 Απριλίου 2023 υπό το άρθρο 14 του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα που ζητά την επανεξέταση της απόφασης Νο46 των αγωνοδικών.

»[...] Οι οδηγοί και οι εκπρόσωποι απαιτείται να αναφερθούν στους αγωνοδίκες για μια απομακρυσμένη ακροαματική διαδικασία που θα γίνει στις 18 Απριλίου 2023 στις 08:00 CET σχετικά με το αίτημα αυτό».

Οι άλλες ομάδες που επηρεάζονται από την απόφαση, δηλαδή εκείνες που καρπώθηκαν τους επιπλέον βαθμούς μιας παραπάνω θέσης λόγω της ποινής στον Σάινθ, επιτρέπεται να συμμετάσχουν και εκείνες στην ακροαματική διαδικασία. Οι οδηγοί που καρπώθηκαν την ποινή είναι οι Λανς Στρολ, Σέρτζιο Πέρεζ, Λάντο Νόρις, Νίκο Χούλκενμπεργκ, Όσκαρ Πιάστρι, Γκουάνιου Τσόου και Γιούκι Τσουνόντα από έξι διαφορετικές ομάδες.

Από την ακροαματική διαδικασία οι αγωνοδίκες θα αποφασίσουν αν υπάρχουν αρκετά νέα στοιχεία για να ανοίξουν ξανά την υπόθεση, συνεπώς δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση την Τρίτη. Αν τα νέα στοιχεία είναι ικανοιποιητικά, τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση για την ποινή είτε από τους ίδιους αγωνοδίκες είτε από εκείνους του επόμενου GP, στο Αζερμπαϊτζάν στις 28-30 Απριλίου.

TAGS FORMULA 1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ