MOTORSPORTS

Formula 1: Στη Μόντσα τα αποκαλυπτήρια της συνεργασίας Alfa Romeo και Haas για το 2024

Ο Μπότας με την Alfa Romeo
Ο Μπότας με την Alfa Romeo PHOTO CREDITS: SAUBER MEDIA HUB

Η Alfa Romeo θα παραμείνει στη F1 -όπως όλα δείχνουν- και μετά τη λήξη της συνεργασίας της με τη Sauber, στο τέλος του 2023, μεταφέροντας τη χορηγία της στους κινητήρες -της Ferrari- που χρησιμοποιεί η Haas. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στο GP Ιταλίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Alfa Romeo F1 ήταν χορηγός ονομασίας της ομάδας της Sauber τα τελευταία χρόνια. Όμως, η σταδιακή αγορά της ομάδας του Χίνβιλ από την Audi μέχρι το τέλος του 2025, και η μετονομασία της σε Audi F1 με την επίσημη είσοδο των Γερμανών στη Formula 1 το 2026, έκανε σαφές ότι η συνεργασία Alfa Romeo-Sauber δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Πριν από έντεκα μήνες, στο πλαίσιο του περσινού GP Βελγίου, ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία της Alfa Romeo με τη Sauber θα λήξει στο τέλος του 2023. Έκτοτε, η εταιρεία του Τορίνου εξέταζε όλες τις επιλογές της στο διεθνές μότορσπορτ, αλλά εξ αρχής υπήρχε η φημολογία του πολύ πιθανού σεναρίου να μείνει στη F1 "μετακομίζοντας" από τη Sauber στη Haas.

Η αμερικανική Haas έχει πολύ στενούς δεσμούς με τη Scuderia Ferrari, που επεκτείνονται πέραν της απλής αγοράς της μονάδας ισχύος και όλων των υπολοίπων εξαρτημάτων που επιτρέπεται βάσει κανονισμών.

Επιπλέον, από τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Romeo Ζαν-Φιλίπ Ιμπαρατό εξέφραζε το ενδιαφέρον του να κρατήσει την εταιρεία στην κορωνίδα του παγκόσμιου μότορσπορ.

Ο Μπότας με την Alfa Romeo
Ο Μπότας με την Alfa Romeo XPB / JAMES MOY PHOTOGRAPHY LTD.


Η Ferrari είναι ομογάλακτη με την Alfa Romeo, παρότι η πρώτη ανεξαρτητοποιήθηκε από την ομπρέλλα του ομίλου Stellantis στον οποίο ανήκει η δεύτερη. Έτσι λοιπόν, όλα δείχνουν ότι οι κινητήρες Ferrari της Haas από το 2024 θα μετονομαστούν σε Alfa Romeo, και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν -σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα Motorsport.it- στο πλαίσιο του Ιταλικού GP στη Μόντα (1-3 Σεπτεμβρίου).

Συνηθίζεται, στη Formula 1, οι κινητήρες να βαφτίζονται με το όνομα βασικών χορηγών της ομάδας που τους χρησιμοποιεί. Τα μοτέρ της Porsche στην πλάτη των McLaren στο μέσον της δεκαετίας του 1980 είχαν την ονομασία TAG (Technologies d' Avant Garde), τα μοτέρ της Ferrari στη Sauber την περίοδο 1997-2005 είχαν την ονομασία Petronas, ενώ οι κινητήρες Renault της Red Bull το 2016-'18 είχε βαφτιστεί TAG Heuer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ