FORMULA 1

Formula 1: Σενάριο για επιστροφή - έκπληξη του Φέτελ στο GP του Μπαχρέιν

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ ASTON MARTIN F1 MEDIA

Η Aston Martin δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τον Σεμπάστιαν Φέτελ -που αποχώρησε από τη F1 στο τέλος του 2022- να αντικαταστήσει τον ταρυματία Λανς Στρολ στο πρώτο του GP του 2023, σε μία εβδομάδα στο Μπαχρέιν.

Ο Λανς Στρολ τραυματίστηκε στον καρπό την περασμένη εβδομάδα κάνοντας γυμναστική με το ποδήλατό του στο Μπαχρέιν.

Ο Καναδός οδηγός έχασε το τριήμερο των δοκιμών εξέλιξης που τελείωσε το Σάββατο (25/02) στο Σακίρ, και προς το παρόν παραμένει αμφίβολο αν θα καταφέρει να αγωνιστεί στο πρώτο GP του 2023, στην ίδια χώρα το προσεχές τριήμερο 3-5 Μαρτίου.

Τη θέση του Στρολ στις δοκιμές του Μπαχρέιν πήρε ο Φελίπε Ντούγκοβιτς, εφεδρικός οδηγός της Aston Martin (μαζί με τον Στόφελ Βαντόορν), με σκοπό ο πρωταθλητής της Formula 2 του 2022 να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να κληθεί να αντικαταστήσει τον Στρολ -κάνοντας το ντεμπούτο του στη F1- στον αγώνα του Μπαχρέιν.

Προς το παρόν η Aston Martin είναι αινιγματική σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Λανς Στρολ. Ο διευθυντής της ομάδας, Μάικ Κρακ, είπε ότι ο νεαρός Καναδός έχει τραυματιστεί στον καρπό, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες επικαλούμενος τα "προσωπικά δεδομένα" του οδηγού.

Formula 1: Σενάριο για επιστροφή - έκπληξη του Φέτελ στο GP του Μπαχρέιν
ASTON MARTIN F1 MEDIA

Έτσι, ο Κρακ αναμφίβολα πρέπει να προετοιμάσει ένα εφεδρικό πλάνο για το Μπαχρέιν, σε περίπτωση που ο Στρολ δεν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το εφεδρικό πλάνο περιλαμβάνεται ο Ντρούγκοβιτς, ο αρκετά πιο έμπειρος -από τη θητεία του στη McLaren, δίπλα στον Φερνάντο Αλόνσο- Στόφελ Βαντόορν, αλλά και ο περσινός αστέρας της ομάδας, Σεμπάστιαν Φέτελ.

Ο Γερμανός τετράκις πρωταθλητής αποφάσισε να αποχωρήσει από το σπορ πέρσι, αλλά δεν απέκλεισε να κάνει μια περιστασιακή εμφάνιση -αν ποτέ προέκυπτε αυτή η ευκαιρία- στο GP της αγαπημένης του πίστας, της Σουζούκα στην Ιαπωνία. Και μετά τον τραυματισμό του Στρολ, το όνομά του βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο επίκεντρο της φημολογίας ως πιθανού αντικαταστάτη του Καναδού.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων στο Μπαχρέιν προς τον Μάικ Κρακ σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, ο γεννημένος στο Λουξεμβούργο διοικητής της Aston Martin δεν το απέκλεισε: «Είχαμε ένα-δύο τηλεφωνήματα με τον Σεμπάστιαν, αλλά αυτό συνέβαινε και πριν και θα συμβαίνει και στο μέλλον», είπε ο Κρακ. Και σε ερώτηση αν ο Γερμανός έδειξε ενδιαφέρον να επιστρέψει, απάντησε "δεν θα σας πω".

Επίσης, ο Κρακ χαρακτήρισε ως "πολύ, πολύ υποθετικό" το σενάριο να μπει στο αγωνιστικό κόκπιτ της Aston Martin AMR23 στο Μπαχρέιν ο άπειρος από τη F1 Ντρούγκοβιτς στο Μπαχρέιν, που είναι μια συμβατική πίστα, και έπειτα να κληθεί -αν χρειαστεί- ο Φέτελ για τον αγώνα στο σιρκουί πόλης της Τζέντα δύο εβδομάδες αργότερα, όπου θα είναι πιο χρήσιμη η εμπειρία του Φέτελ.

Formula 1: Σενάριο για επιστροφή - έκπληξη του Φέτελ στο GP του Μπαχρέιν
ASTON MARTIN F1 MEDIA

Ο Κρακ συνέχισε: "Μην ξεχνάτε ένα πράγμα. Ο Φέτελ είχε ένα απόλυτα ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του για την αποχώρησή του. Κι πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σεβαστό. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".

Ο Κρακ εξήγησε πως ο Λανς Στρολ "είναι το πλάνο Α, προφανώς, τον θέλουμε πίσω στο αυτοκίνητο αλλά πρέπει να περιμένουμε τι θα πει ο ίδιος και τι θα πουν οι γιατροί. Έχουμε κάποια Β πλάνα, αλλά θα αποφασίσουμε ένα από αυτό αν γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι εφικτό το πλάνο Α. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες. Είναι λίγο σαν το ποδόσφαιρο, όπου έχεις παίκτες που είναι λιγάκι τραυματισμένοι και περιμένεις ως την τελευταία στιγμή για να δεις αν μπορούν να παίξουν ή όχι".

Μιλώντας για τον Ντρούγκοβιτς και τις δοκιμές του Βραζιλιάνου στο Μπαχρέιν (το πρώτο πρωί και το δεύτερο απόγευμα του τριημέρου), ο Κρακ κατέληξε: "Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την προετοιμασία σου, διότι έχουμε μια κατάσταση που δεν είναι 100% ξεκάθαρη. Ο Φελίπε έκανε πολύ καλή δουλειά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά είναι καινούρια για εκείνον. Δεν είχε οδηγήσει ποτέ στο παρελθόν μια F1.

Την πρώτη μέρα ξεκίνησε αρκετά επιφυλακτικά, έκανε όλα όσα του ζητήσαμε τέλεια. Και την επόμενη ημέρα επίσης ήταν αλάνθαστος. Αν το είδατε προσεκτικά, ούτε καν μπλόκαρε έναν τροχό [στο φρενάρισμα], δεν έχασε ούτε ένα κερμπ, τίποτα από όλα αυτά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από όσα έκανε".

Όσο για τον Στόφεν Βαντόορν, ο Βέλγος δεν ήταν σε θέση να δώσει το παρόν στις δοκιμές του Μπαχρέιν, διότι συμμετείχε στον αγώνα της Formula E στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Ο 31χρονος Βαντόορν είναι μια λίγο ασφαλέστερη επιλογή για την Aston Martin, σε σχέση με τον Ντρούγκοβιτς, δεδομένης της τριετούς του αγωνιστικής εμπειρίας με τη McLaren την περίοδο 2016-'18.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΕΤΕΛ ASTON MARTIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ