FORMULA 1

Formula 1, Πικέ Τζούνιορ για το σκάνδαλο της Σιγκαπούρης: "Μου φέρθηκαν σαν σκυλί"

Ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ
Ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ AP PHOTO/ROB GRIFFITH

Λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση του Φελίπε Μάσα ότι θα κινηθεί νομικά για το πρωτάθλημα του 2008, λόγω των αποκαλύψεων για το "crashgate" του GP Σιγκαπούρης 2008, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας Νέλσον Πικέ Τζούνιορ έδωσε τη δική του εκδοχή των πραγμάτων.

Ο "Νελσίνιο" Πικέ, οδηγός της Renault F1 το 2008, είπε ότι δεν είχε κανένα σκοπό ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του Φλάβιο Μπριατόρε να βλάψουν τις προσπάθειες του Φελίπε Μάσα και της Ferrari όταν εσκεμμένα προσέκρουσε στον τοίχο του σιρκουί της Σιγκαπούρης το 2008 - σκηνοθετώντας την έξοδο του οχήματος ασφαλείας, που βοήθησε τον Φερνάντο Αλόνσο να κερδίσει τον αγώνα εκείνον.

Το εσκεμμένο ατύχημα έστειλε όλους τους οδηγούς αμέσως στα πιτς για να εκμεταλλευτούν την περίσταση του οχήματος ασφαλείας, κι εκεί ένα σφάλμα της Ferrari στέρησε από τον Βραζιλιάνο πολλούς και σημαντικούς βαθμούς για τον τίτλο του 2008, που τελικά έχασε στο τέλος της σεζόν με 1 βαθμό από τον Λιούις Χάμιλτον.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε περίπου εννέα μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2009, όταν πια ήταν αργά για να αλλάξει η έκβαση του πρωταθλήματος. Αλλά, πρόσφατα, ο Μπέρνι Έκλεστοουν παραδέχθηκε ότι η FIA γνώριζε πριν το τελευταίο GP του 2008 το σκάνδαλο της Σιγκαπούρης, αλλά δεν έδρασε για να προστατεύσει την εικόνα του σπορ. Αυτά τα λόγια του Βρετανού, πρώην εμπορικού διευθυντή της F1, έφεραν τώρα τις νομικές διαδικασίες που κίνησε ο Μάσα.

"Ήταν μια εντολή της ομάδας για να βοηθήσουμε κάποιον εντός της ομάδας. Δεν είχαμε σκοπό να βλάψουμε τον Φελίπε Μάσα, δεν είχε καμία σχέση με αυτό", είπε για το συμβάν ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ.

Και μιλώντας για την πιο ντροπιαστική στιγμή της καριέρας του, εξήγησε: "Ναι, ήταν ένα λάθος. Αλλά στη θέση που βρισκόμουν, με το όνειρο για τόσα πολλά χρόνια να βρεθώ στη F1, ήρθε η στιγμή της Σιγκαπούρης και με έβαλαν μπροστά στον τοίχο ψυχολογικά. Πολλοί με ρωτούν 'θα το έκανες ξανά;' και η απάντησή μου είναι 'προφανώς και όχι'. Αλλά σε αυτή την ηλικία, κάτω από όλα αυτή την πίεση".

Ο Βραζιλιάνος, γιος του τρις πρωταθλητή της F1 Νέλσον Πικέ, συμπλήρωσε: "Είχα την αίσθηση πως όλα ήταν ένα πισωγύρισμα, διότι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχα κάνει περισσότερες δοκιμές, ήμουν ένας ακόμα οδηγός που δεν ήταν τόσο δυνατός για τον Αλόνσο, όπως ήταν και ο [Χάικι] Κοβαλάινεν. Ο Αλόνσο έπειτα ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο - είχε ένα μαχαίρι ανάμεσα στα δόντια του. Αν ο Φερνάντο οδηγεί όπως οδηγεί σήμερα, φανταστείτε πώς ήταν πριν από 15 χρόνια. Οπότε ναι, έκανα ένα λάθος".

Και συνέχισε: "Δεν είχα κανέναν στη Formula 1 εκτός από έναν που με καταπίεζε, που πάντα παραπονιόταν, πάντα πίεζε, πάντα προειδοποιούσε ότι 'αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία" - εννοώντας προφανώς τον διευθυντής της Renault F1, τότε, Φλάβιο Μπριατόρε.

"Ο πατέρας μου δεν ερχόταν στους αγώνες την πρώτη αυτή χρονιά. Είχα μόνο τον Φλάβιο, που ήταν ο διευθυντής της ομάδας και ο μάνατζέρ μου. Κι όχι μόνο δικός μου μάνατζερ, αλλά και άλλων έξι οδηγών. Ο γκροτέσκος τρόπος του Μπριατόρε δεν είναι μόνο αυτός που φαίνεται στην τηλεόραση - ήταν πολύ χειρότερος. Ήμουν μόνος μου, και με αποσταθεροποίησε με τέτοιον τρόπο που ορισμένες φορές ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσα πέρασα", πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος.

Και κατέληξε, μιλώντας για την αποκάλυψη του σκανδάλου που ο ίδιος έκανε το καλοκαίρι του 2009 στη FIA: "Έμεινα (στη Renault) και για το 2009, κι ύστερα η ιστορία (της Σιγκαπούρης) αποκαλύφθηκε. Έσπασαν το συμβόλαιό μου κι είπαν ότι ο (Ρομέν) Γκροζάν θα έπαιρνε τη θέση μου. Μου φέρθηκαν σαν να ήμουν σκυλί. Κι είπα πως 'αφού μου φέρεστε σαν σκουπίδι, νομίζω ότι πρέπει πια να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα'. Τότε ήταν που έμαθαν όλοι για την ιστορία αυτή, η οποία για μένα ήταν φρικτή. Ήταν μια πολύ τραυματική εμπειρία, κι ακόμα είναι, διότι πολλοί κρίνουν χωρίς να καταλαβαίνουν την ιστορία".

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ