FORMULA 1

Formula 1: Οι έξι αγώνες της F1 που θα έχουν Sprint το 2023

Mercedes' Veltteri Bottas, left, and Red Bull's Max Verstappen steer their cars at the start of the Brazilian Formula One Grand Prix at the Interlagos race track in Sao Paulo, Brazil, Sunday, Nov. 14, 2021. (AP Photo/Andre Penner)
Το πρόγραμμα του GP Βραζιλίας: Δείτε τις ώρες των δοκιμών, του qualifying, του sprint race και του αγώνα AP

Ως γνωστόν, η Formula 1 διπλασίασε για το 2023 -σε έξι- τα αγωνιστικά τριήμερα που θα περιλαμβάνουν τον μικρό αγώνα Sprint του Σαββάτου, και σήμερα ανακοίνωσε ποια θα είναι αυτά.

Οι αγώνες Sprint, θυμίζουμε, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 2021. Είναι μικροί αγώνες -συνολικά 100 χιλιομέτρων- που διεξάγονται το απόγευμα του Σαββάτου στα αγωνιστικά τριήμερα, και καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του βασικού GP της Κυριακής.

Η σειρά εκκίνησης του Sprint καθορίζεται από τις κατατακτήριες δοκιμές, που μετατίθενται για το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στους στατιστικούς πίνακες ο κάτοχος της πολ ποζίσιον του συγκεκριμένου αγώνα αναγράφεται εκείνος που κέρδισε τις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής, και όχι το Sprint του Σαββάτου.

Η F1 ήθελε να αυξήσει τους αγώνες Sprint από τρεις το 2021 σε έξι το 2022, αλλά υπήρξε διαφωνία με τις ομάδες -σχετικά με την κάλυψη του επιπλέον κόστους στο πλαίσιο του ορίου προϋπολογισμού- κι έτσι αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην απόφασή της.

Όμως, ενόψει του 2023 όλα τα θέματα διευθετήθηκαν, κι έτσι θα προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός των έξι αγώνων Sprint τη νέα αγωνιστική σεζόν. Τώρα, ανακοινώθηκαν τα έξι GP του 2023 που θα ισχύσει αυτή η τροποποιημένη δομή των αγωνιστικών τριημέρων:

  1. GP Αζερμπαϊτζάν: Μπακού, 30 Απριλίου
  2. GP Αυστρίας: Σπίλμπεργκ, 2 Ιουλίου
  3. GP Βελγίου: Σπα, 30 Ιουλίου
  4. GP Κατάρ: Λοσάιλ, 9 Οκτωβρίου
  5. GP ΗΠΑ: Όστιν, 22 Οκτωβρίου
  6. GP Βραζιλία: Ιντερλάγκος, 5 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Formula 1, Στέφανο Ντιμενικάλι, η υποδοχή των αγώνων Sprint από τους φίλους του σπορ ήταν "υπερβολικά θετική", και επιπλέον φέρνει "προστιθέμενη αξία για τους βασικούς μετόχους του σπορ, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων, των τηλεοπτικών καναλιών, των χορηγών και των οργανωτών".

Πέραν αυτών, η F1 εξετάζει για τα επόμενα το ενδεχόμενο να αλλάξει τη φιλοσοφία των αγώνων Sprint στο μέλλον: να τους κάνει ξεχωριστούς και αυτόνομους αγώνες, με δική τους βαθμολόγηση, χωρίς να επηρεάζουν τη σειρά εκκίνησης των GP της Κυριακής. Ωστόσο, για το 2023 δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή, ούτε διαφορετική βαθμολόγηση για τους οκτώ πρώτους.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ