FORMULA 1

Formula 1: Ο Μάσα "έπεσε θύμα συνωμοσίας" το 2008, έτοιμος να πάει στα δικαστήρια

Φελίπε Μάσα
Φελίπε Μάσα AP IMAGES

Οι δικηγόροι του Φελίπε Μάσα αναφέρουν ότι ο Βραζιλιάνος "είναι δικαιωματικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2008" και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις νομικές διαδικασίες για να διεκδικήσουν ό,τι μπορεί να διεκδικηθεί.

Ο Φελίπε Μάσα προχωρά αυτό που είχε προαναγγείλει τον περασμένο Απρίλιο, ότι θα κινηθεί νομικά για τον τρόπο με τον οποίο έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2008 με διαφορά μόλις ενός βαθμού από τον Λιούις Χάμιλτον, που τότε οδηγούσε για τη McLaren.

Ο Βραζιλιάνος άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να πάει το θέμα στα δικαστήρια με αφορμή τα λεγόμενα του Μπέρνι Έκλεστοουν, τότε εμπορικού διευθυντή της Formula 1, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βρετανός τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Έκλεστοουν δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι η F1 και η FIA γνώριζαν πριν τελειώσει το πρωτάθλημα του 2008 ότι η Renault είχε στήσει το αποτέλεσμα του GP Σιγκαπούρης, σκηνοθετώντας το εσκεμμένο ατύχημα του Νέλσον Πικέ Τζούνιορ ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν για να εποφεληθεί από το όχημa ασφαλείας ο Φερνάντο Αλόνσο -έτερος οδηγός της ομάδας- για να κερδίσει τον αγώνα. Όπως και έγινε.

Η FIA επέμενε ότι έλαβε γνώση των πράξεων της Renault και διερεύνησε το θέμα το καλοκαίρι του 2009. Ωστόσο, η παραδοχή του Έκλεστοουν ότι η FIA το γνώριζε πριν τελειώσει η σεζόν του 2008, σημαίνει ότι η Ομοσπονδία βάσει των κανονισμών θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην ακύρωση των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου αγώνα όσο εξελισσόταν το πρωτάθλημα του 2008 και πριν το φινάλε της Βραζιλίας, όπου ο Χάμιλτον κέρδισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του στη F1.

Ο Φελίπε Μάσα
Ο Φελίπε Μάσα AP IMAGES

Δεδομένης της καταστροφικής τροπής που πήρε για τη Ferrari και τον Μάσα ο αγώνας της Σιγκαπούρης το 2008 μετά το εσκεμμένο ατύχημα του Πικέ και την είσοδο του οχήματος ασφαλείας, ο Μάσα δεν θα είχε απολέσει τους -πολλούς- βαθμούς που απόλεσε κι έτσι -αν ο αγώνας ακυρωνόταν- θα είχε εξασφαλίσει εκείνος τον τίτλο που στο τέλος έχασε για μόλις έναν βαθμό από τον Χάμιλτον.

Έχοντας, λοιπόν, κάνει γνωστή την επιθυμία του να διερευνήσει νομικά το θέμα τον Απρίλιο, τώρα ο Φελίπε Μάσα -αφού θέσπισε την ομάδα δικηγόρων του- έστειλε στη FIA και στη F1 / FOM (Formula One Management) το αποκαλούμενο "Letter Before Claim", το οποίο παραθέτει τις λεπτομέρειες όσων ισχυρίζεται και όσων διεκδικεί η πλευρά του Βραζιλιάνου.

Στην επιστολή αυτή, που απευθύνεται στον πρόεδρο της FIA Μοχάμεντ μπιν Σουλαγέμ και στον διευθύνοντα σύμβουλο της F1 Στέφανο Ντομενικάλι, οι δικηγόροι του Μάσα γράφουν πως ο πρώην οδηγός της Ferrari το 2008 "έπεσε θύμα συνωμοσίας".

Και συνεχίζουν αναφέροντας ότι η FIA και η F1 "με κίνητρο την αποφυγή του σκανδάλου", δεδομένου ότι γνώριζαν εγκαίρως τα σκιώδη γεγονότα του GP Σιγκαπούρης 2008, κόστισαν στον Μάσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμένων εσόδων και μπόνους.

Η επιστολή αναφέρει πως "με απλά λόγια, ο κ. Μάσα είναι ο νόμιμος Πρωταθλητής οδηγών του 2008, καθώς η F1 και η FIA αγνόησαν σκόπιμα την ανάρμοστη συμπεριφορά που είχε ως αποτέλεσμα την εξαπάτησή του για αυτόν τον τίτλο.

Ο κ. Μάσα δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πλήρως τις απώλειές του σε αυτό το σημείο, αλλά εκτιμά ότι θα είναι της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει το σοβαρό πλήγμα στην ψυχολογία και στη φήμη του κ. Μάσα".

Ο Φελίπε Μάσα
Ο Φελίπε Μάσα AP IMAGES


Η επιστολή θέτει διορία δύο μηνών στη FIA και τη F1 να απαντήσουν, και αν αυτό δεν συμβεί τότε η εντολή προς τους δικηγόρους είναι να ξεκινήσουν τις νομικές διαδικασίες.

Πάντως ο 92χρονος Έκλεστοουν υποστηρίζει ότι δεν θυμάται καν να έχει παραχωρήσει τη συνέντευξη που επέφερε τις νομικές διαδικασίες που ετοιμάζεται ο 42χρονος Φελίπε Μάσα να ξεκινήσει.

Ο Έκλεστοουν δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο Reuters πως "δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά. Δεν θυμάμαι σίγουρα να δίνω αυτή τη συνέντευξη". Και είπε, επίσης, ότι η πλευρά του Βραζιλιάνου πρώην οδηγού της Ferrari δεν τον προσέγγισε για να ενημερωθεί για τα λεγόμενά του.

Σύμφωνα με τον αγωνιστικό κώδικα της FIA, το δικαίωμα για οποιαδήποτε ένσταση επί του αποτελέσματος ενός GP της Formula 1 λήγει οριστικά 14 ημέρες μετά από τη διεξαγωγή του. Μετά την τελετή απονομής των πρωταθλημάτων και κυπέλλων στο τέλος της χρονιάς, δε, το αποτέλεσμα του πρωταθλήματος θεωρείται οριστικό και αμετάκλητο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIA που υπογράφουν όλοι οι συμμετέχοντες στη F1, η αρχή εκδίκασης μιας τέτοιας υπόθεσης είναι το Δικαστήριο Εφέσεων της Ομοσπονδίας. Ο Μάσα θεωρητικά μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αλλά αυτό δεν έχει δικαιοδοσία επί της FIA στο συγκεκριμένο θέμα.

TAGS FORMULA 1 F1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ