FORMULA 1

Formula 1: Ο Λεκλέρ στην πολ ποζίσιον του Όστιν, σβήστηκε ο πρώτος χρόνος του Φερστάπεν

AP Photo/Darron Cummings
Ferrari driver Charles Leclerc, of Monaco, reacts after winning the pole for the Formula One U.S. Grand Prix auto race at Circuit of the Americas, Friday, Oct. 20, 2023, in Austin, Texas. (AP Photo/Darron Cummings) AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

Ο Σαρλ Λεκλέρ κατέκτησε την πολ ποζίσιον του GP των ΗΠΑ στο Τέξας με την αναγεννημένη Ferrari SF-23, καθώς ο πρώτος χρόνος του Μαξ Φερστάπεν -με διαφορά μόλις 5 χιλιοστών από τον Μονεγάσκο- σβήστηκε λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας, ρίχνοντας τον Ολλανδό στην 6η θέση της εκκίνησης της Κυριακής.

Ο Σαρλ Λεκλέρ θα τοποθετήσει τη Ferrari του στην πρώτη θέση της εκκίνησης του GP των ΗΠΑ την Κυριακή, καθώς η οριακή του μάχη με τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull στις δοκιμές κατάταξης του 18ου αγώνα της Formula 1 κρίθηκε στα 5 χιλιοστά, και έπειτα στο σβήσιμο του ταχύτερου γύρου του Ολλανδού λόγω της υπέρβασης των ορίων της πίστας στη στροφή 9 στον τελευταίο του γύρο στο Q3.

Στις απρόσμενα οριακές διαφορές αυτών των κατατακτήριων δοκιμών, που διεξήχθησαν σε συνθήκες καύσωνα στην πίστα του Τέξας, ο Λεκλέρ σημείωσε τον ταχύτερο γύρο (1:34.828 ) στην πρώτη προσπάθεια των οδηγών στο Q3 - με διαφορά δυόμισι δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Φερστάπεν.

Μάλιστα, πλησιέστερος αντίπαλος του Μονεγάσκου σε αυτόν τον πρώτο γρήγορο γύρο ήταν ο Λιούις Χάμιλτον με την ευρέως αναβαθμισμένη Mercedes W14, που απείχε μόνο 56 χιλιοστά από το χρόνο του Λεκλέρ.

Ο οδηγός της Scuderia, όπως και ο Φερστάπεν, βελτίωσαν τους χρόνους τους στη δεύτερη και τελευταία προσπάθεια στο Q3. Ο πρώτος έπεσε στο 1:34.723, αλλά ο Ολλανδός -παρότι είχε ένα γλίστρημα στην πρώτη στροφή και ήταν πιο αργός στο πρώτο τμήμα της πίστας- κατάφερε μέχρι την καρό σημαία να κινηθεί 0,005'' ταχύτερα από τον Λεκλέρ.

Όμως δεν θα κρατούσε για πολύ την πολ ποζίσιον: ένα γλίστρημα στη στροφή 19, καθώς οι οδηγοί πάσχιζαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τη μαλακή γόμα σε θερμοκρασία της ασφάλτου που έφτανε τους 40° Κελσίου, τον έστειλε οριακά εκτός των γραμμών στης έξοδο της στροφής 19, κι έτσι οι αγωνοδίκες ακύρωσαν τον τελευταίο γύρο του Ολλανδού.

AP Photo/Nick Didlick
Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco drives during a practice session for the Formula One U.S. Grand Prix auto race at Circuit of the Americas, Friday, Oct. 20, 2023, in Austin, Texas. (AP Photo/Nick Didlick) AP PHOTO/NICK DIDLICK

Στο μεταξύ, ο Λάντο Νόρις κατάφερε στο τέλος να συνθέσει τον ταχύτερό του γύρο και -με ένα σετ φρέσκιας μαλακής γόμας- να κερδίσει τον Λιούις Χάμιλτον για να ανέβει στην πρώτη σειρά της εκκίνησης της Κυριακής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο επτάκις πρωταθλητής ήταν ακόμα ταχύτερος στο δεύτερο γύρο του σε σχέση με τον πρώτο.

Δίπλα στον Λιούις στη δεύτερη σειρά θα εκκινήσει ο Κάρλος Σάινθ, ενώ την τρίτη σειρά θα μοιραστεί ο Τζορτζ Ράσελ με τον Φερστάπεν - διότι ο χρόνος του Ολλανδού στην πρώτη του προσπάθεια ήταν εντέλει αρκετός μόνο για την 6η θέση στο τέλος. Χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον ομόλογό του στην RBR, Σέρτζιο Πέρεζ, που έμεινε στην 9η θέση και πίσω από τις δύο Alpine των Πιέρ Γκασλί και Εστεμπάν Οκόν.

Στο Q2 ο Ντάνιελ Ρικιάρντο -που επέστρεψε μετά από απουσία πέντε αγώνων, στο κόκπιτ της Alpha Tauri- έχασε την είσοδο στη δεκάδα όταν σβήστηκε και ο δικός του ταχύτερος γύρος λόγω γλιστρήματος έξω από τα όρια της στροφής 19. Το ίδιο συνέβη και στον Νίκο Χούλκενμπεργκ με τη ριζικά ανασχεδιασμένη Haas στο Q1.

Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης περιόδου ήταν ο αποκλεισμός του Φερνάντο Αλόνσο στο Q1, για πρώτη φορά φέτος. Δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή κάποιο απρόοπτο - απλώς η AMR23 που πρωταγωνιστούσε στις αρχές της χρονιάς, απλά δεν είχε την ταχύτητα απόψε.

FORMULA 1
FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 F1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ FERRARI GP ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ