FORMULA 1

Formula 1: Με νέο και ισχυρότερο κινητήρα στο Μαϊάμι ο Σαρλ Λεκλέρ

Ο Λεκλέρ στον αγώνα sprint της Εμίλια Ρομάνια
Ο Λεκλέρ στον αγώνα sprint της Εμίλια Ρομάνια 2022 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Οι μεγάλες ευθείες και οι γρήγορες στροφές του νεότευκτου σιρκουί του Μαϊάμι οδήγησαν τη Scuderia στην απόφαση να τοποθετήσει τη δεύτερ μονάδα ισχύος στην F1-75, που περιλαμβάνει νέο και ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα MGU-K.

Στη νέα, πέμπτη φετινή πράξη της μάχης τίτλου του Σαρλ Λεκλέρ με τον Μαξ Φερστάπεν της RBR, αυτό το Σαββατοκύριακο στο πρώτο GP της ιστορίας στην πόλη της Φλόριντα των ΗΠΑ, η Scuderia θα προσπαθήσει να καλύψει λίγη από την υστέρηση τελικής ταχύτητας που είχε από τη Red Bull RB18 μέχρι στιγμής φέτος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το σιρκουί του Μαϊάμι, διότι αυτό περιλαμβάνει μια τεράστια κεντρική ευθεία 2 χιλιομέτρων και πολλά γρήγορα τμήματα που διακόπτονται από αργές στροφές. Για τον ίδιο λόγο η Ferrari σκοπεύει να εφαρμόσει στα δύο μονοθέσιά της και το αεροδυναμικό σύνολο -κυρίως την πίσω πτέρυγα- χαμηλότερης άντωσης.

Όπως γίνεται κατανοητό, η ρύθμιση των μονοθεσίων θα είναι κομβικής σημασίας στον αγώνα του προσεχούς τριημέρου. Και επιπλέον αυτού, με το νέο της κινητήρα του Λεκλέρ και επίσης με το ανασχεδιασμένο δάπεδο που ο Κάρλος Σάινθ χρησιμοποίησε στις δοκιμές ελαστικών της Pirelli την προηγούμενη εβδομάδα, η Scuderia φιλοδοξεί να απαντήσει στην εξέλιξη της RB18 που με επιτυχία εφάρμοσε η RBR στην Ίμολα για να φτάσει στη νίκη με τον Φερστάπεν.

Ο νέος κινητήρας που θα έχει ο Λεκλέρ στο Μαϊάμι θα έχει ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα MGU-K. Είναι το πρώτο βήμα της Ferrari για την εξέλιξη του υβριδικού συστήματος, που θα ολοκληρωθεί με την καινούρια κεντρική ηλεκτρονική μονάδα και τη νέα μπαταρία μέχρι το Σεπτέμβριο - οπότε και λήγει η προσθεσμία της FIA για την κατάθεση των τελικών μηχανικών προδιαγραφών των κινητήρων, που θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Κάρλος Σάινθ είχε ήδη δεχθεί στη δική του F1-75 τη νέα, δεύτερή του μονάδα ισχύος, λόγω της ανησυχίας των Ιταλών μηχανικών για ένα πρόβλημα στην πρώτη του στις ελεύθερες δοκιμές. Τα προβλήματα του Ισπανού όμως όλο το τριήμερο, και η εγκατάλειψή του μόλις στο δεύτερο γύρο του αγώνα, δεν επέτρεψαν να βγουν στην επιφάνεια τα οφέλη της Scuderia από το νέο αυτό μοτέρ.

Η αλλαγή της μονάδας ισχύος 066/7 του Λεκλέρ στο Μαϊάμι δεν προήλθε από φόβους αξιοπιστίας. Αντιθέτως, η ανθεκτικότητά της στον πάγκο δοκιμών του Μαρανέλο θα επιτρέψει στη Scuderia να υιοθετήσει και λίγο πιο δυναμικές χαρτογραφήσεις, για περαιτέρω οφέλη απόδοσης πέραν της αύξησης της ισχύος του MGU-K.

Όσο για το νέο δάπεδο που δοκίμασε ο Κάρλος Σάινθ την προηγούμενη εβδομάδα στις δοκιμές της Pirelli στην Ίμολα, πρόκειται στην ουσία για μια αναβαθμισμένη εκδοχή του αεροδυναμικού εξαρτήματος του δαπέδου που η Scuderia είχε στις ελεύθερες δοκιμές της Μελβούρνης. Σκοπός της, με αυτό, είναι να επιλύσει τις πολύ έντονες αναπηδήσεις του μονοθεσίου υπό υψηλή ταχύτητα (porpoising). Με αντίστοιχο τρόπο έχει προσπαθήσει να λύσει το ίδιο πρόβλημα της RB18 και ο Άντριαν Νιούι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβάθμιση του δαπέδου θα έρθει μαζί με την πρώτη μεγάλη φετινή εξέλιξη της F1-75 στο αμέσως επόμενο GP, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στο μέσον του Μαΐου. Ο «πόλεμος» της εξέλιξης της Ferrari F1-75 και της Red Bull RB18 μόλις ξεκίνησε, και αυτός είναι που θα κρίνει τους φετινούς τίτλους της Formula 1.

TAGS FORMULA 1 FERRARI F1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ GP ΜΑΪΑΜΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ