FORMULA 1

Formula 1: Κόλπο γκρόσο της Ferrari, ο Σαρλ Λεκλέρ στην πολ ποζίσιον του Μεξικού

AP Photo/Fernando Llano
Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during a practice session for the Formula One Mexico Grand Prix auto race at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, Friday, Oct. 27, 2023. (AP Photo/Fernando Llano) AP PHOTO/FERNANDO LLANO

Η Ferrari έβγαλε εντελώς απρόσμενα έναν "λαγό από το καπέλο" στο τέλος των δοκιμών κατάταξης του GP Μεξικού και κλείδωσε την πρώτη σειρά της εκκίνησης με τους Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ, αφήνοντας για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω τον Μαξ Φερστάπεν. Στην τέταρτη θέση ένας Ντάνιελ Ρικιάρντο από τα παλιά, με την Alpha Tauri.

Ο Σαρλ Λεκλέρ είπε αμέτρητες φορές τη λέξη “έκπληξη” μόλις βγήκε από το κόκπιτ της Ferrari SF-23, έχοντας μόλις κατακτήσει την πιο απρόσμενη πολ ποζίσιον της καριέρας του για το GP Μεξικού, 19ο φετινό αγώνα της Formula 1, ένα δέκατο ταχύτερος από τον Μαξ Φερστάπεν που ήταν το απόλυτο φαβορί.

Στα 67 χιλιοστά πίσω από τον Μονεγάσκο ο Κάρλος Σάινθ κλείδωσε την πρώτη σειρά της εκκίνησης για τη Scuderia, η οποία δεν ήταν πουθενά κοντά στην απόδοση της Red Bull τόσο στις δύο προηγούμενες περιόδους των κατατακτήριων όσο και στις τρεις ελεύθερες δοκιμές του διημέρου.

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να κατακτήσω την πολ ποζίσιον σήμερα”, είπε ο Λεκλέρ, “πίστευα στις τρίτες δοκιμές πως υστερούσαμε. Είχαμε καλό ρυθμό όλο το διήμερο αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι αρκετός για να διεκδικήσουμε τη νίκη. Δεν είμαι σίγουρος ότι η πρώτη θέση της εκκίνησης εδώ είναι η καλύτερη”, πρόσθεσε.

Οι οδηγοί της Scuderia σημείωσαν τους δύο πρώτους χρόνους στην πρώτη τους προσπάθεια στο Q3, αλλά παρότι δεν τους βελτίωσαν στη δεύτερη ο βελτιωμένος χρόνος του Φερστάπεν δεν ήταν αρκετός για να φέρει τον Ολλανδό μπροστά από τις δύο Ferrari.

Επιπλέον, ο πρωταθλητής, όπως και οι Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον της Mercedes, ερευνώνται από τους αγωνοδίκες για διαφορετικά συμβάντα -οι δύο πρώτοι εμπόδισαν άλλους οδηγούς και ο Λιούις δεν μείωσε αρκετά την ταχύτητά του όταν κυμάτισαν κίτρινες σημαίες- και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ποινές για τους τρεις τις επόμενες ώρες.

FORMULA 1
Τα αποτελέσματα των δοκιμών κατάταξης του GP Μεξικού 2023 FORMULA 1

Ενδεχομένως η Scuderia να βοηθήθηκε από τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο Q3, όπου στους πρώτους γύρους ο Λεκλέρ ήταν 0,120'' ταχύτερος του Φερστάπεν ενώ οι Πέρεζ, Ράσελ και Χάμιλτον ακολούθησαν χρησιμοποιώντας αρχικά χρησιμοποιημένη μαλακή γόμα. Στη δεύτερη προσπάθεια ο Φερστάπεν βελτίωσε το χρόνο του, αλλά μόλις κατά 3 εκατοστά κι έτσι οι Λεκλέρ, Σάινθ διατήρησαν τις δύο πρώτες θέσεις παρότι οι δύο τους δεν κινήθηκαν ταχύτερα.

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο έκανε ένα μικρό θαύμα ανεβάζοντας την Alpha Tauri στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης, εμπρός από τον Σέρτζιο Πέρεζ, τις δύο Mercedes -καθώς ο Χάμιλτον δεν κατάφερε να επαναλάβει τον πρώτο χρόνο του Q2 και ο Ράσελ έμεινε 8ος- και τον Όσκαρ Πιάστρι της McLaren.

Ο ομόλογος του Αυστραλού, Λάντο Νόρις, αποκλείστηκε στο Q1 και έμεινε τελευταίος για την αυριανή εκκίνηση -παρότι εποφθαλμιούσε την πολ ποζίσιον- από μια σειρά ατυχών συμβάντων. Αρχικά μπήκε στην πρώτη περίοδο με τη μέση γόμα και η ομάδα του ζήτησε να εγκαταλείψει το γρήγορο γύρο του. Έπειτα, έκανε δύο γύρους με τη μαλακή γόμα, αλλά στον πρώτο έκανε ένα λάθος και στον δεύτερο χρειάστηκε να κόψει στις κίτρινες σημαίες ενός τετ-α-κε του Φερνάντο Αλόνσο με τη μη ανταγωνιστική, για άλλη μια φορά, Aston Martin.

Στις δύο προηγούμενες περιόδους (Q2 και Q1) ο Φερστάπεν έδειχνε ανίκητος, παρότι ο Χάμιλτον έκανε τον πρώτο χρόνο στη δεύτερη περίοδο - ο Ολλανδός δεν βγήκε για έναν έξτρα γρήγορο γύρο στο τέλος της. Ο Άλεξ Άλμπον της Williams, που είπε ότι το μονοθέσιό του ήταν αγνώριστο σε σχέση με τις ελεύθερες δοκιμές, πέρασε στη δεκάδα με τον 9ο χρόνο - όμως σύντομα ο γύρος του σβήστηκε λόγω υπέρβασης των ορίσων της πίστας.

Έτσι, στη δεκάδα μπήκε ο Γκουάνιου Τσόου της Alfa Romeo και ο Άλμπον αποκλείστηκε μαζί με τους Πιέρ Γκασλί, Νίκο Χούλκενμπεργκ, Φερνάντο Αλόνσο και Γιούκι Τσουνόντα. Ο τελευταίος δεν έκανε ανταγωνιστικό γύρο, αλλά βγήκε στην πίστα για να προσφέρει ένα slipstream στον Ρικιάρντο ώστε να περάσει ο Αυστραλός στο Q3. Ο Τσουνόντα, άλλωστε, έτσι κι αλλιώς θα εκκινούσε αύριο τελευταίων, λόγω αλλαγής εξαρτημάτων του κινητήρα της Honda.

Στην πρώτη περίοδο, πέραν του αποκλεισμού του Νόρις, ο Αλόνσο είχε το τετ-α-κε του (το δεύτερο στο διήμερο) αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να προκριθεί, αλλά οι κίτρινες σημαίες χάλασαν τους γρήγορους γύρους των Εστεμπάν Οκόν, Κέβιν Μάγκνουσεν, Λανς Στρολ και Νόρις και τους παγίδευσαν στη ζώνη αποκλεισμού. Ο Λόγκαν Σάρτζεαντ δεν βελτίωσε το χρόνο του αλλά πέρασε τον Νόρις, αλλά επέστρεψε στην τελευταία θέση λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας.

Με τη σημερινή σχετική έκπληξη των δοκιμών κατάταξης, το GP Μεξικού αναμένεται αρκετά ενδιαφέρον - καθώς το μεγάλο υψόμετρο της Πόλης του Μεξικού θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των κινητήρων και τη διαχείριση των ελαστικών. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) - μην χάσετε το LIVE του SPORT24.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΜΕΞΙΚΟ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ