FORMULA 1

Formula 1, GP Ουγγαρίας: Μαγικός Χάμιλτον πήρε την pole position, στα τρία χιλιοστά ο Φερστάπεν

British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas steers his car during the qualifying ahead of Sunday's Formula One Hungarian Grand Prix auto race, at the Hungaroring racetrack in Mogyorod, near Budapest, Hungary, Saturday, July 22, 2023. (AP Photo/Denes Erdos)
British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas steers his car during the qualifying ahead of Sunday's Formula One Hungarian Grand Prix auto race, at the Hungaroring racetrack in Mogyorod, near Budapest, Hungary, Saturday, July 22, 2023. (AP Photo/Denes Erdos) AP

Ο Λιούις Χάμιλτον στην τελευταία του προσπάθεια πήρε την pole position στο GP Ουγγαρίας από τον Μαξ Φερστάπεν με τη διαφορά τους να είναι μόλις τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Την 104η pole position της μεγάλης καριέρας του πανηγύρισε ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός μετά από μεγάλη μάχη με τον Μαξ Φερστάπεν θα εκκινήσει από την πρώτη θέση.

Ο Χάμιλτον στην τελευταία του προσπάθεια ήταν τρία χιλιοστά πιο γρήγορος από τον Ολλανδό αφού σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:16.609 και πήρε την πρώτη θέση από τον Φερστάπεν που είχε 1:16.612.

Πίσω τους θα εκκινήσουν οι δύο McLaren με τους Νόρις και Πιάστρι να παρουσιάζουν ξανά εντυπωσιακή εικόνα, ενώ ο Τσόου θα εκκινήσει από την πέμπτη θέση με έκτο τον Λεκλέρ. Την υπόλοιπη δεκάδα συμπληρώνουν οι Μπότας, Αλόνσο, Πέρες και Χούλκενμπεργκ.

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας υπήρξαν αρκετοί οδηγοί που φλέρταραν με τον αποκλεισμό με τους Λεκλέρ, Σάινθ και Χάμιλτον να τη γλιτώνουν στην τελευταίας τους προσπάθεια. Αντίθετα, ο Ράσελ δεν τα κατάφερε και μαζί με τους Άλμπον, Τσουνόντα, Μάγκνουσεν και Σάρτζεντ έμειναν εκτός.

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν και στο Q2. Οι Ferrari απειλήθηκαν ξανά με αποκλεισμό με τον Σάινθ να μένει εκτός δεκάδας όντας 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός από τον Αλόνσο ο οποίος ήταν δέκατος. Πέρα από τον Ισπανό εκτός έμειναν και οι Οκόν, Ρικάρντο, Στρολ και Γκασλί.

Στις σημερινές δοκιμές κατάταξης της Βουδαπέστης δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, πειραματικά, το σύστημα της χρήσης της σκληρής γόμας του Q1, της μέσης γόμας στο Q2 και των μαλακών ελαστικών στο Q3.

Συνεπώς, ήταν μια πρόκληση για τους οδηγούς και τις ομάδες η μετάβαση από τον έναν τύπο ελαστικών στον άλλον. Εντέλει, με τη μαλακή γόμα στο τέλος φάνηκαν να δουλεύουν καλύτερα οι Mercedes και McLaren, την ώρα που ο Φερστάπεν συνέχιζε να μην βρίσκει την τέλεια ισορροπία στις ρυθμίσεις της σημαντικά αναβαθμισμένης Red Bull RB19 αυτού του τριημέρου.

Στην πρώτη προσπάθεια των οδηγών στο Q3 ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε τον πρώτο χρόνο υπερνικώντας οριακά εκείνον που λίγο νωρίτερα είχε σημειώσει ο Νόρις, αλλά στη δεύτερή του ο Ολλανδός δεν κατάφερε να βρει περισσότερη ταχύτητα. Ο Νόρις ερχόταν ταχύτερος στο πρώτο τμήμα της πίστας αλλά μέχρι το τέλος του γύρου του έχασε ελάχιστο ρυθμό και δεν κατάφερε να καταρρίψει τον πρώτο χρόνο του Ολλανδού.

Όμως ο Χάμιλτον τα κατάφερε, παρότι είχε ένα-δύο γλιστρήματα στις τελευταίες στροφές, λέγοντας πως «έδωσα τα πάντα στον τελευταίο γύρο, δεν έμεινε τίποτα», για να κατακτήσει την πρώτη του πολ ποζίσιον μετά το GP Σαουδικής Αραβίας το Νοέμβριο του 2021, και επιβεβαιώνοντας τις εκλάμψεις ταχύτητας που έδειξε το διήμερο η σημαντικά βελτιωμένη W14 με τη σειρά των αβαθμίσεών της μετά το GP του Μονακό.

Ο Χάμιλτον έμεινε τελευταίος στην πίστα στο τέλος του Q3 για να εκμεταλλευτεί την πρόσφυση της πίστας στα καλύτερά της, και μίλησε για έναν «τρελό ενάμισι χρόνο, που όμως δεν χάσαμε την πίστη μας» δεδομένου ότι η Mercedes πάσχιζε κυρίως με τη W13 και έπειτα με τη W14. Επίσης, εξήγησε ότι έχανε χρόνο στις στροφές 4 και 11 του Ουγγαρόρινγκ.

Ο Φερστάπεν, με τη σειρά του, στάθηκε στην αστάθεια που παρουσίαζε η RB19 όλο το διήμερο και στο ότι δεν είχε την αίσθηση που θα ήθελε στον τελευταίο γύρο, λέγοντας ότι δεν έχει βρει ακόμη την άρτια ισορροπία του μονοθεσίου του - παρότι απέδωσαν καλά οι σημαντικές αναβαθμίσεις που έφερε η ομάδα του Μίλτον Κινς για αυτό τον αγώνα.

Οι δύο McLaren ήταν εντυπωσιακές, κλειδώνοντας τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης με τον Νόρις και τον Πιάστρι που ήταν ταχύτερος στο δεύτερο τμήμα της πίστας. Σε μια πίστα τόσο διαφορετική από το Σίλβερστοουν, η ανταγωνιστικότητα της McLaren επιβεβαιώνει το μεγάλο άλμα που σημείωσε η ομάδα του Ουόκινγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο Γκουάνιου Τσόου, που ανέβασε την αγνώριστη Alfa Romeo στην 5η θέση της εκκίνησης, εμπρός από τη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ, την Alfa του ομολόγου του Βάλτερι Μπότας και του Φερνάντο Αλόνσο που ήταν μόλις 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου πιο αργός από τον Φινλανδό.

Ο Σέρτζιο Πέρεζ είχε άλλο ένα μίζερο Σάββατο, καθώς έμεινε σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Φερστάπεν, στην 9η θέση, ενώ τη δεκάδα έκλεισε ο εντυπωσιακός και πάλι Νίκο Χούλκενμπεργκ που έκανε την υπέρβαση με τη Haas.

Οι δύο μεγάλες εκπλήξεις των δύο πρώτων περιόδων ήταν ο αποκλεισμός του Τζορτζ Ράσελ από το Q1 -εξαιτίας του κυκλοφοριακού που συνάντησε μένοντας τελευταίος στην πίστα ενόψει της τελευταίας του προσπάθειας, και του Κάρλος Σάινθ από το Q2 και την πρώτη δεκάδα. Ο Ισπανός έμεινε εκτός για 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Αλόνσο.

Νωρίτερα στο Q2 ο πρώτος χρόνος του Φερστάπεν είχε σβηστεί λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας στη στροφή 5, αλλά ο Ολλανδός εντέλει προκρίθηκε με τη δεύτερη προσπάθειά του – κάτι που του κόστισε ένα επιπλέον σετ μέσης γόμας.

Όσο για τον Ντάνιελ Ρικιάρντο, στην επιστροφή του -με την Alpha Tauri- κατάφερε να βγει νικητής στην εσωτερική μάχη με τον Γιούκι Τσουνόντα -που αποκλείστηκε στο Q1- κερδίζοντας τη 13η θέση της εκκίνησης με ένα μονοθέσιο που δεν είχε οδηγήσει μέχρι χθες.

Το GP Ουγγαρίας, ο 11ος φετινός αγώνας της Formula 1, ξεκινά αύριο (Κυριακή, 23/7) στις 16:00 και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί η Mercedes -με τον αρκετά καλό της ρυθμό αγώνα- να στερήσει από τη Red Bull το ρεκόρ όλων των νικών της σεζόν - αναβιώνοντας την προ διετίας μάχη του με τον Μαξ Φερστάπεν.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ