FORMULA 1

Formula 1: Φήμες για "επιστροφή του ασώτου" Μπριατόρε στην Alpine F1

Ο Φλάβιο Μπριατόρε με τον Αλόνσο
Ο Φλάβιο Μπριατόρε με τον Αλόνσο © 2022 AP IMAGES/LUCA BRUNO

Ο Φλάβιο Μπριατόρε, που κατέκτησε δύο ζεύγη πρωταθλημάτων με τον Μίκαελ Σουμάχερ και τον Φερνάντο Αλόνσο όταν η Alpine ονομαζόταν Benetton και Renault αντίστοιχα, φημολογείται ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση του συμβούλου που άφησε ο Αλέν Προστ στην ομάδα του Ένστοουν.

Η έγκυρη ισπανική εφημερίδα Marca επικαλείται πηγές από το εσωτερικό της Alpine γράφοντας για το ενδεχόμενο της επιστροφής του Φλάβιο Μπριατόρε στην ομάδα - αλλά όχι στο ρόλο του αγωνιστιικού διευθυντή που κατείχε τις δεκαετίες του 1990 και 2000, αλλά του συμβούλου.

Ο Ιταλός δέχθηκε την εξευτελιστική ποινή αποκλεισμού για περισσότερο από μία δεκαετία από τη Formula 1, όταν κρίθηκε υπαίτιος -μαζί με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Πατ Σίμοντς, και τον τότε οδηγό Νέλσον Πικέ Τζούνιορ- ότι «έστησε» το GP Σιγκαπούρης του 2008 για να πετύχει τη νίκη του Φερνάντο Αλόνσο.

© 2010 AP IMAGES/Luca Bruno, file
Φλάβιο Μπριατόρε © 2010 AP IMAGES/LUCA BRUNO, FILE


Συγκεκριμένα, η ομάδα έδωσε την εντολή στον Πικέ να προσκρούσει εσκεμμένα στον τοίχο, για να μπει στην πίστα το όχημα ασφαλείας και να καλέσει τον Αλόνσο στα πιτς ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε, ώστε να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ο Ισπανός οδηγός δεν είχε γνώση αυτών των πλάνων της ομάδας.

Ο Μπριατόρε υπήρξε ο διοικητής της ομάδας που έδωσε στον Αλόνσο τις Renault με τις οποίες έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005 και το '06. Επίσης, ο Ιταλός υπήρξε ο μάνατζερ του οδηγού από το Οβιέδο στα πρώτα του αγωνιστικά βήματα και στα πρώτα του χρόνια τη Formula 1, παραμένοντας στη συνέχεια στην ομάδα των ατζέντηδων του Ισπανού.

Η ισπανική Marca γράφει, επικαλούμενη μια πηγή μέσα από την Alpine, ότι η επιστροφή του Φλάβιο Μπριατόρε στη θέση του συμβούλου στην ομάδα είναι δύσκολη αλλά πιθανή - μετά τη ρήξη της Alpine τις τελευταίες μέρες με τον Αλέν Προστ, που κατείχε αυτή τη θέση.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή είναι μια περισσότερο συμβολική παρά ουσιώδης θέση, την οποία η γαλλική ομάδα θέλει να καλύψει παρότι διατείνεται το αντίθετο.

Πέραν των δεσμών του με τον Αλόνσο, ο Μπριατόρε φέρεται να έχει στενές σχέσεις και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Renault, επίσης Ιταλό Λούκα ντε Μέο. Και σύμφωνα με την πηγή της Marca, ο Φλάβιο Μπριατόρε πάντοτε αξιοποιούσε στο έπακρο τους κανονισμούς και την κατανομή της ισχύος όταν βρισκόταν επικεφαλής της ομάδας του Ένστοουν.

"Ναυάγιο" Ferrari - Ζαν Τοντ

Στο μεταξύ, η πιθανολογούμενη συμφωνία της Ferrari με τον Ζαν Τοντ για την επιστροφή του Γάλλου στη Scuderia, επίσης στο ρόλο του συμβούλου, φαίνεται να ναυαγεί - όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Τοντ εγκατέλειψε τη θέση του προέδρου της FIA μετά το τέλος της τρίτης του θητείας, στις 17 Δεκεμβρίου του 2021, και είχε αναπτυχθεί έκτοτε έντονη φημολογία ότι μπορεί να επιστρέψει στο Μαρανέλο, ως σύμβουλος της ομάδας την οποία καθοδήγησε στην «αυτοκρατορία» της περιόδου 1999-2004.

Ο Ζαν Τοντ
Ο Ζαν Τοντ © 2014 AP IMAGES/PAVEL GOLOVKIN

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Ferrari Τζον Έλκαν «δεν είναι πεποισμένος για το ρόλο του υπερσυμβούλου που θα αναλάμβανε ο πρώην επικεφαλής της FIA». Επί του θέματος υπάρχει και μία -ανεπιβεβαίωτη- φήμη ότι η μη επιστροφή του Τοντ στη Ferrari τέθηκε ως βέτο από τη Mercedes για να μην ασκήσει έφεση στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο για τα γεγονότα του GP του Άμπου Ντάμπι.

TAGS FORMULA 1 ALPINE FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ