FORMULA 1

Formula 1: Διετές το συμβόλαιο του Αλόνσο στην Aston Martin, που "έχει ελπίδες για τρίτο πρωτάθλημα"

Ο Φερνάντο Αλόνσο
Ο Φερνάντο Αλόνσο AP IMAGES

Ο Φερνάντο Αλόνσο αποκάλυψε ότι το συμβόλαιό του με την Aston Martin εκτείνεται ως το τέλος του 2024 - και παρότι η πρόοδος της ομάδας του Σίλβερστοουν δεν μπορεί να προβλεφθεί, ο Έμερσον Φιτιπάλντι εκτιμά ότι ο Ισπανός μπορεί να γίνει για τρίτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η Aston Martin ανακοίνωσε την επομένη του GP Ουγγαρίας στο τέλος Ιουλίου τη μεταγραφή-σοκ του Φερνάντο Αλόνσο για το 2023, για τη θέση του Σεμπάστιαν Φέτελ που αποφάσισε να αποχωρήσει από το σπορ στο τέλος της φετινής σεζόν.

Η ομάδα του Σίλβερστοουν ανέφερε τότε ότι το συμβόλαιο είναι πολυετές, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά τώρα ο ίδιος ο Αλόνσο είπε ότι υπέγραψε στην Aston Martin για δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2024, σε συνέντευξή του στην ισπανική «AS» στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο μέλλον του στη F1.

Ο Ισπανός δις παγκόσμιος πρωταθλητής, που πέρασε το καλοκαιρινό διάλειμμα της Formula 1 με το σκάφος του στα παράλια της Μυκόνου, τόνισε: «Το πλάνο μου ήταν να επιστρέψω στη Formula 1. Οι προκλήσεις αυτές ήταν πολύ ευεργετικές τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Η πρόκληση ήταν να επιστρέψω στην κορυφή, και νιώθω καλά. Τώρα, υπέγραψα για δύο ακόμα χρόνια με μια άλλη ομάδα».

Στο τέλος του 2024 ο Ισπανός θα είναι 43 ετών, συνεπώς η ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες σκέψεις αποχώρησής του από τη F1 είναι πλέον αναπόφευκτες. Απαντώντας, ο Αλόνσο είπε: «Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Το σπορ αυτό είναι η ζωή μου και ξέρω ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης, αλλά το χαίρομαι.

»Όταν έφυγα από τη F1 το 2018 ήμουν πνευματικά και σωματικά εξουθενωμένος. Από τότε που γύρισα δεν νιώθω έτσι, είμαι πιο φρέσκος. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσω. Δεν θα φύγω ποτέ από τους αγώνες, αλλά θα φύγω από τη Formula 1 όταν πάψει να με ευχαριστεί. Προς το παρόν, συμβαίνει το αντίθετο».

Η σαφής δήλωση του Ισπανού ότι θα μείνει στους αγώνες περιλαμβάνει και νέες προσπάθειες στο Ράλι Ντακάρ, όπου συμμετείχε -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- το 2020 με την Toyota Gazoo Racing.

«Πάντα χρησιμοποιώ το Ντακάρ ως παράδειγμα. Αν κάνεις τρία-τέσσερα ράλι και ορισμένες δοκιμές, μπορείς να είναι προετοιμασμένος ακόμα κι αν είσαι κάποιας ηλικίας.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, η εμπειρία και η γνώση του σώματός σου πάνε μαζί. Δεν γνωρίζεις τα ίδια στα 20 σου όσα στα 40 σου. Τώρα γνωρίζεις ποια σημεία είναι πιο δύσκολα στην εκγύμναση, αλλά υπάρχουν και πράγματα που η ηλικία δεν συγχωρεί», κατέληξε ο «Ελ Νάνο».

«Μπορεί ακόμα να γίνει πρωταθλητής»

Παρά την ηλικία, πάντως, του Φερνάντο Αλόνσο, ένας άλλος δις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, ο Έμερσον Φιτιπάλντι, είπε ότι ο Ισπανός έχει ακόμα το ταλέντο και την ικανότητα για να διεκδικήσει ένα τρίτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αρκεί, φυσικά, να του δοθεί ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο.

Ο «Εμμο» παραδέχθηκε ότι η κίνηση του Αλόνσο να πάει στην Aston Martin είναι ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά όπως κάθε ρίσκο έτσι και αυτό θα μπορούσε να αποδώσει θεαματικά. "Σίγουρα, έχει ελπίδες [για το πρωτάθλημα]. Είναι ο πιο έμπειρός οδηγός, έχει υψηλό κίνητρο και είναι πολύ ταλαντούχος. Το απέδειξε φέτος", είπε ο Φιτιπάλντι.

Ο Βραζιλιάνος συνέχισε, για την απόφαση του Αλόνσο να αφήσει την Alpine για την ΑΜ, παρά την πολύ καλύτερη φετινή απόδοση της πρώτης: "Ξέρει τι κάνει. Η απόφαση ενός οδηγού είναι πάντα προσωπική, και περιλαμβάνει περιστάσεις που εμείς δεν γνωρίζουμε. Είναι δύσκολο να κρίνεις απ' έξω. Δεν ξέρω πώς θα είναι η Aston Martin, ή πού θα βρίσκεται του χρόνου. Είναι περίπλοκο να το σχολιάσεις.

Πάντα έλεγα ότι ο Φερνάντο είναι ένας οδηγός που ξεκινά από τις πίσω θέσεις και τερματίζει στις μπροστινές. Ιστορικά, αυτό του άρεσε πάντοτε να κάνει. Τη μέρα που θα νιώσει ότι δεν έχει πια το κίνητρο, θα σταματήσει. Αλλά όποιος μπαίνει στην πίστα νιώθοντας το κίνητρο, ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει", κατέληξε ο Φιτιπάλντι.

Ο Αλόνσο, όπως δήλωσε τη μέρα της ανακοίνωσης της μεταγραφής του, εκτιμά ότι η Aston Martin έχει την ισχυρότερη φιλοδοξία από κάθε άλλη ομάδα να κερδίσει στη F1. Το 2024 θα είναι κομβικής σημασίας, διότι τότε -στη δεύτερη χρονιά του Ισπανού στην ομάδα- θα ολοκληρωθεί η κατάσκευή του υπερσυγχρονου νέου εργοστασίου της στο Σίλβερστοουν, με τελευταίας τεχνολογίας αεροσήραγγα και προσομοιωτή.

Ο διευθυντής της ομάδας, Μάικ Κρακ, λέει ότι το νέο εργοστάσιο «θα αλλάξει τα δεδομένα» και θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Και ήδη έχει ξεκινήσει η επάνδρωση της ομάδας με αρκετούς, κορυφαίους τεχνικούς και αεροδυναμιστές του σπορ. Αλλά θα έχει ακόμη ο Αλόνσο το κίνητρο και την ικανότητα, για να συνεχίσει ως τα 45 ή 46 του, με το απόλυτο κίνητρο του τρίτου πρωταθλήματος; Μόνο ο καιρός θα δείξει.

TAGS FORMULA 1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ