EKO ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πού να πάτε, τι να δείτε το Σάββατο

@World / Red Bull Content Pool // SI202309080396 // Usage for editorial use only //
@World / Red Bull Content Pool // SI202309080396 // Usage for editorial use only // RED BULL CONTENT POOL

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις συνεχίζεται με το δεύτερο σκέλος του το Σάββατο 9/9, σε τρεις από τις πλέον εμβληματικές Ειδικές Διαδρομές της ιστορίας του -Παύλιανη, Καρούτες, Ελευθεροχώρι- στη Στερεά Ελλάδα, που θα διεξαχθούν από δύο φορές σε ένα loop το πρωί και ένα το απόγευμα με Σέρβις ενδιάμεσα στη Λαμία.

Μετά τις πέντε Ειδικές Διαδρομές της Παρασκευής (8/9) χωρίς τη μεσολάβηση Σέρβις, το δεύτερο Σκέλος του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το Σάββατο 9/9 προβλέπει την τυπική δομή των αγώνων του WRC με δύο επαναλαμβανόμενα loops των ίδιων τριών Ειδικών Διαδρομών.

Και δεν είναι τρεις απλές Ειδικές. Η Παύλιανη, οι Καρούτες και το Ελευθεροχώρι είναι τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές, θρυλικές δοκιμασίες της ιστορίας του ελληνικού αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Διαβάστε το ωράριο και τις λεπτομέρειες για καθεμία από αυτές:

ΕΔ7/10: Παύλιανη

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: ΕΔ7 04:05 / ΕΔ10 11:05 - Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: ΕΔ7 07:08 / ΕΔ10 14:08

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πού να πάτε, τι να δείτε το Σάββατο

Με μήκος 24,25 χλμ., η Παύλιανη είναι μία κλασική ακροπολική ειδική διαδρομή που επιστρέφει φέτος. Ξεκινάει με σχετικά γρήγορο κομμάτι για περίπου 7 χλμ. σε κάπως σκληρή επιφάνεια, για να φτάσει στην "Πυρά Ηρακλέους" και μετά από περίπου 2 χλμ. στην "Καταβόθρα", περιοχή που προσφέρεται για camping και παρακολούθηση πολύ μεγάλου κομματιού, με πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες. Μετά από αυτό το σημείο η διαδρομή μπαίνει μέσα στο δάσος και ακολουθεί το πιο στενό και με αλλεπάλληλες στροφές κομμάτι ολόκληρου του αγώνα, πριν τερματίσει λίγο πάνω από το Μαυρολιθάρι. Λόγω στενότητας του δρόμου, η διαδρομή θα είναι κλειστή στην κυκλοφορία από το χωριό Μαυρολιθάρι έως τον τερματισμό.

ΕΔ 8/11: Καρούτες

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: ΕΔ8 05:38 / ΕΔ11 12:38 - Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: ΕΔ8 08:41 / ΕΔ11 15:41

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πού να πάτε, τι να δείτε το Σάββατο

Ακόμα μία κλασική ελληνική διαδρομή από τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, μετά από πολλά χρόνια μπαίνει ξανά στο πρόγραμμα του αγώνα. Με μήκος 28,36 χλμ. είναι η μεγαλύτερη ειδική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Ξεκινάει μέσα από το χωριό Καρούτες (στην άσφαλτο) και μετά από τα πρώτα ανηφορικά κομμάτια μπαίνει στο δάσος, για ένα πολύ τεχνικό κομμάτι. Έπειτα από 4 χλμ. ενώνεται με τον παλιό δρόμο των Καρουτών και κατηφορίζει σε μία από τις ωραιότερες διαδρομές του Πρωταθλήματος. Φτάνει στην άσφαλτο της Άμφισσας (προς Αγία Ευθυμία), την οποία και διασχίζει, για να τερματίσει μετά από 9 χλμ. στους Βωξίτες, λίγο πάνω από τη θάλασσα.

ΕΔ 9/12: Ελευθεροχώρι

Ωράριο κλεισίματος ΕΔ9 07.59 / ΕΔ12 14.59 - Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου ΕΔ9 11.05 / ΕΔ12 18.05

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πού να πάτε, τι να δείτε το Σάββατο

Mία κλασική ακροπολική ε.δ., που ξεκινάει έξω από το Ελευθεροχώρι, ανηφορίζει σχετικά γρήγορα μέχρι την πρώτη λίμνη (η οποία δεν έχει νερό) και μετά μπαίνει στο δάσος, σε ένα πολύ στενό κομμάτι μέχρι τη διασταύρωση της Δριμαίας. Από εκεί ο δρόμος γίνεται πάρα πολύ γρήγορος μέχρι το ύψος της δεύτερης λίμνης (χωρίς νερό). Μετά από περίπου 1,5 χλμ. γίνεται και πάλι πολύ στενός. Το συνολικό της μήκος είναι 18.02 χλμ.

Πρώτα από όλα η ασφάλεια

Πρώτη και κύρια προτεραιότητα όλων είναι η ασφαλής θέαση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Επιλέγετε τις προκαθορισμένες από τη διοργάνωση θέσεις θεατών ή επιλέξτε μία θέση που να απέχει αρκετά από το δρόμο της ειδικής διαδρομής - θυμηθείτε ότι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή εκτός πορείας, και μπορεί να εκσφενδονίσει πέτρες.

Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις υποδείξεις των κριτών. Σεβαστείτε τη σήμανση και την οριοθέτηση χώρων με κορδέλες ασφαλείας και για κανένα λόγο μην επιλέξετε να παρακολουθήσετε από σημείο όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα (acropolisrally.gr/2023/el/theates/xartes) έχουν αναρτηθεί αναλυτικοί χάρτες με τις ασφαλείς προσβάσεις σε κάθε Ειδική Διαδρομή. Οι προσβάσεις αυτές δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή του αγώνα, σε αντίθεση με πιθανούς άλλους δρόμους οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν αναστάτωση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων της οργάνωσης ή και των ασθενοφόρων.

Επίσης, παρκάρετε με ασφάλεια με τη φορά που θα φύγετε και μην μπλοκάρετε το δρόμο, καθώς ενδέχεται να είναι δρόμος περάσματος ασθενοφόρου. Θυμηθείτε ότι οι ΕΔ κλείνουν για τα πολιτικά αυτοκίνητα 3 ώρες πριν το πέρασμα του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου και ότι δεν πρέπει να περπατάτε στις ειδικές διαδρομές 30 λεπτά πριν από το πέρασμα του πρώτου αυτοκινήτου.

Σεβαστείτε το περιβάλλον, και μην ανάψετε φωτιά για κανέναν λόγο. Και αν τύχει να σταματήσει ένα υβριδικό αυτοκίνητο της κορυφαίας κατηγορίας Rally1 του WRC στο σημείο που βρίσκεστε, πρέπει πάντα να ελέγχετε για το πράσινο φως (στο παρ-μπριζ και στις δύο πλαϊνές κολόνες) πριν το αγγίξετε, καθώς μόνο αυτό υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι ασφαλές. Ένα κόκκινο φως που αναβοσβήνει, μαζί με ήχο συναγερμού, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές. Χωρίς φως, σημαίνει ότι δυνητικά είναι μη ασφαλές.

TAGS EKO ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2023 WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ