MOTOGP

Έγραψε ιστορία στην Αυστρία ο Πέδρο Ακόστα με την παρθενική του νίκη στο MotoGP

Rob Gray / Polaris Photo / KTM Media

Η αναμονή τελείωσε για τον Πέδρο Ακόστα: με μια επιβλητική εμφάνιση στο GP Αυστρίας ο νεαρός Ισπανός πέτυχε την πολυπόθητη πρώτη νίκη του στο MotoGP, κερδίζοντας στα ίσα τη μάχη με τον Χόρχε Μαρτίν της Aprilia. Τρίτος ο Μάρκο Μπετζέκι, περιορίστηκε -με φτωχό ρυθμό- στην 5η θέση ο Μάρκ Μάρκεζ.

Λίγους μήνες πριν πάρει τη θέση του δίπλα στον Μαρκ Μάρκεζ στην εργοστασιακή Ducati, ο Πέδρο Ακόστα μπήκε στο κλαμπ των νικητών του MotoGP με μια κυρίαρχη εμφάνιση στο Αυστριακό GP, ενώ ο Χόρχε Μαρτίν αύξησε το προβάδισμά του στη βαθμολογία έναντι του Μαρκ Μάρκεζ τερματίζοντας δεύτερος.

Ξεκινώντας τέταρτος από το grid ο Ακόστα υποχώρησε στην πέμπτη θέση στην εκκίνηση, αλλά ανέκτησε γρήγορα το χαμένο έδαφος, προσπερνώντας με άνεση τους αντιπάλους του με την εργοστασιακή KTM. Φτάνοντας τον κάτοχο της πολ ποζίσιον, Μαρτίν, κατάφερε να περάσει τον συμπατριώτη του της Aprilia στον 9ο από τους 28 γύρους.

Έκτοτε, ο 22χρονος απομακρύνθηκε στην κορυφή και πέρασε την καρό σημαία με διαφορά 1,0 δευτερολέπτου. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του στη μεγάλη κατηγορία σε 56 προσπάθειες, καθώς και την πρώτη νίκη της KTM μετά το GP Ταϊλάνδης του 2022.

Στην εκκίνηση ο Μαρτίν έφυγε καθαρά από την pole και πήρε το holeshot, ενώ τόσο ο Μάρκο Μπετζέκι όσο και ο Άι Ογκούρα προσπέρασαν τον Μαρκέζ στο πρώτο σύμπλεγμα στροφών, διαμορφώνοντας ένα αρχικό 1-2-3 για την Aprilia.

Ο Μπετζέκι άρχισε στη συνέχεια να ασκεί έντονη πίεση στον teammate του στην Aprilia, Μαρτίν, και κατάφερε να τον περάσει στα φρένα στην αρχή του δεύτερου γύρου. Ο Ισπανός, όμως, ανέκτησε την πρωτοπορία στη στροφή 3 και άρχισε να απομακρύνεται.

Την ίδια στιγμή, ο Ακόστα είχε αρχίσει την αντεπίθεσή του, έχοντας υποχωρήσει στην πέμπτη θέση στην εκκίνηση. Προσπέρασε τον Μάρκεζ στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια και τον Ογκούρα στον επόμενο. Μειώνοντας σταθερά τη διαφορά από τον Μπετζέκι, προσπέρασε τον Ιταλό στη στροφή 2 στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια άρχισε να κυνηγά την άλλη Aprilia του Μαρτίν – ο οποίος βρισκόταν μισό δευτερόλεπτο μπροστά.

Ο Ακόστα επιχείρησε αρκετές κινήσεις εναντίον του Μαρτίν στους επόμενους γύρους, όμως ο συμπατριώτης του έκλεινε κάθε φορά τη γραμμή και κρατούσε τον αντίπαλό του πίσω. Ο αναβάτης της KTM, όμως, τελικά βρήκε τον τρόπο να περάσει στον ένατο γύρο, αρπάζοντας την πρωτοπορία από την Aprilia καθώς επιτάχυνε στην έξοδο της στροφής 1.

Ο Ακόστα δεν κατάφερε σύντομα να ξεφύγει ολοκληρωτικά από τον Μαρτίν, όμως διατήρησε ένα σταθερό προβάδισμα οκτώ δεκάτων – αποτρέποντας τον πρωταθλητή του 2024 από το να επιχειρήσει μια αιφνιδιαστική επίθεση. Με οκτώ γύρους να απομένουν, ο αναβάτης της KTM ανέβασε τον ρυθμό του, αυξάνοντας τη διαφορά στο ένα δευτερόλεπτο.

Οι δύο Aprilia δεν μπορούσαν να απαντήσουν στον ρυθμό του Ακόστα, ο οποίος έφτασε σε μια εντυπωσιακή νίκη μπροστά στο κοινό της KTM. Ο Μαρτίν δέχθηκε πίεση από τον ομόλογό του, Μπετζέκι, στους τελευταίους γύρους, αλλά άντεξε και τερμάτισε δεύτερος, αυξάνοντας το προβάδισμά του στην κορυφή της βαθμολογίας.

Επιστρέφοντας στο MotoGP αυτό το τριήμερο μετά την απουσία του λόγω τραυματισμού, ο δεύτερος αναβάτης της Trackhouse, Ογκούρα, ολοκλήρωσε τον αγώνα του Σπίλμπεργκ με ακόμη έναν τερματισμό στην τέταρτη θέση.

Ο κάτοχος του τίτλου, Μαρκ Μάρκεζ, είχε έναν αγώνα με έντονες διακυμάνσεις. Βγήκε εκτός γραμμής στη στροφή 1 στον ένατο γύρο και υποχώρησε στην έβδομη θέση μέχρι το μέσον του αγώνα.

Ωστόσο, ανέκτησε το ρυθμό του και άρχισε να επιστρέφει προς την κορυφή, περνώντας τελικά την καρό σημαία πέμπτος και περιορίζοντας τη ζημιά σε σχέση με τον Μαρτίν. Ο Μπραντ Μπίντερ εξασφάλισε το καλύτερο αποτέλεσμά του στη σεζόν, τερματίζοντας έκτος και προσφέροντας ακόμη περισσότερη χαρά στην KTM, ενώ ο Φερμίν Αλντεγκέρ τερμάτισε έβδομος για τη Gresini, έχοντας ξεκινήσει τον αγώνα από τη 12η θέση.

Ο Πέκο Μπανάια βρέθηκε για ένα διάστημα ακριβώς πίσω από τον Μάρκεζ, αλλά τελικά τερμάτισε όγδοος με την εργοστασιακή Ducati, μπροστά από τον Φάμπιο ντι Τζιαναντόνιο της VR46 και τον κορυφαίο αναβάτη της Honda, Ζοάν Ζαρκό της LCR.

Η Yamaha δεν κατάφερε να πάρει βαθμούς στο Red Bull Ring, σε έναν αγώνα που είχε μόλις μία εγκατάλειψη: αυτή του Άλεξ Μάρκεζ της Gresini, ο οποίος έπεσε από τη 12η θέση λίγο πριν από το μέσον του αγώνα.

MotoGP Αυστρίας 2026 – Αποτελέσματα αγώνα

MOTOGP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ