FORMULA 1

Χόρνερ: "Το Πρωτάθλημα της Formula 1 ίσως κριθεί τελικά στα δικαστήρια"

Team chief Christian Horner of Red Bull Racing watches at pits during the qualifying session at the Baku circuit, in Baku, Azerbaijan, Saturday, June 11, 2022. The Formula One Grand Prix will be held on Sunday. (Hamad Mohammed, Pool Via AP)
Christian Horner, Red Bull Racing AP

Ο επικεφαλής της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ, θεωρεί πως η τήρηση του ορίου στον φετινό προϋπολογισμό των ομάδων είναι ανέφικτο.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί φέτος τις ομάδες της Formula 1 είναι το όριο που έχει θέσει η FIA στον ετήσιο προϋπολογισμό τους, γνωστό και ως budget cap.

Για το 2022 το ανώτατο όριο που μπορούν να ξοδέψει κάθε ομάδα είναι 140 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό αυτό να μειώνεται κατά 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Αν και αρχικά οι ομάδες είχαν δει θετικά τον συγκεκριμένο κανονισμό, σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια που παρατηρούνται παγκοσμίως και οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να τις αναγκάσουν να ξεπεράσουν το όριο των 140 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ, στο Sky Sports F1: “Το πώς θα σχεδιάσεις το μονοθέσιό σου είναι κάτι που ελέγχεις εσύ ο ίδιος. Είναι κάτι που καθορίζουμε με το τμήμα σχεδιασμού. Εμείς οι ίδιοι ελέγχουμε την τύχη μας.

“Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πως δεν έχουμε τον έλεγχο του πληθωρισμού ο οποίος επηρεάζει τους πάντες. Στη Μ. Βρετανία βλέπουμε προβλέψεις για 11% πληθωρισμό.

“Αυτό έχει επιπτώσεις στο προσωπικό, στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στα εισαγόμενα εξαρτήματα. Πιστεύω πως οι κορυφαίες ομάδες πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 200 ή 300 άτομα για να μην υπερβούν το budget cap. Είναι σωστό αυτό;

Ο Χόρνερ δεν απέκλεισε μάλιστα το φετινό πρωτάθλημα να κριθεί στα δικαστήρια, επειδή αρκετές ομάδες θα έχουν ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού: “Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, οι μισές ομάδες θα υπερβούν το budget cap. Ίσως και περισσότερες από τις μισές. Δεν θέλουμε το πρωτάθλημα να κριθεί στα δικαστήρια ή στο Παρίσι, σε συνεδρίαση της FIA. Έχουμε 6 μήνες μπροστά μας να το λύσουμε και πρέπει να δράσουμε άμεσα”.

Η εποπτεία των ομάδων σχετικά με την τήρηση του προϋπολογισμού γίνεται από την FIA. Αν κάποια ομάδα υπερβεί το ετήσιο όριο μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα.

Ήδη πάντως συζητιέται το ενδεχόμενο η εταιρία που διαχειρίζεται τη Formula 1, η Liberty Media, να προσφέρει φέτος σε όλες τις ομάδες από 4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, τα οποία δεν θα προσμετρούν στο budget cap και θα αφαιρεθούν από το συνολικό μερίδιο που θα λάβουν οι ομάδες το 2023 από τα εμπορικά δικαιώματα.

TAGS FORMULA 1 RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ