FORMULA 1

Απόλυτη κυριαρχία και ασύλληπτο ρεκόρ του Φερστάπεν στο Μεξικό

Red Bull Content Pool
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 29: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 29, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε το GP Μεξικού χωρίς να απειληθεί ποτέ και από κανέναν και έγινε ο πρώτος άνθρωπος της ιστορίας της Formula 1 με 16 νίκες σε μία σεζόν. Εγκατέλειψε στην πρώτη στροφή ο Πέρεζ, στο βάθρο με τον Ολλανδό οι Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ.

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε την 16η νίκη του σε 19 αγώνες της φετινής Formula 1, σε μια σεζόν τέτοιας κυριαρχίας που ποτέ άλλοτε δεν έχει γνωρίσει το σπορ, στο επεισοδιακό GP του Μεξικού όπου ο Σέρτζιο Πέρεζ εγκατέλειψε στην πρώτη στροφή μετά από σύγκρουση με τον Σαρλ Λεκλέρ, και έπειτα από διακοπή περίπου 20 λεπτών μετά από σφοδρό ατύχημα του Κέβιν Μάγκνουσεν στον 33ο γύρο.

Ο Λιούις Χάμιλτον βγήκε νικητής της μάχης με τη Ferrari για το δεύτερο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πίσω του τους Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ, ενώ μετά τη διακοπή ο Λάντο Νόρις έδειξε με το ρυθμό του ότι η McLaren είχε την ταχύτητα να μπει στη μάχη αυτή - αλλά ο Άγγλος πλήρωσε τα λάθη του στις χθεσινές δοκιμές κατάταξης.

Ο Νόρις πέρασε στο τέλος τον Ράσελ για την 5η θέση, ενώ ο συμπατριώτης του της Mercedes χρειάστηκε να αμυνθεί από την εκπληκτικό, παλιό καλό Ντάνιελ Ρικιάρντο που με την 7η θέση σημείωσε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα για την Alpha Tauri, την τελευταία ομάδα στη βαθμολογία.

Στην εκκίνηση ο Φερστάπεν, από την 3η θέση, εκμεταλλεύτηκε το slipstream των δύο Ferrari και τις πέρασε για να πάρει την πρωτοπορία. Πιό πίσω, ο Πέρεζ έκανε την καλύτερη φετινή του εκκίνηση και προσπάθησε από την εξωτερική επίσης να περάσει τον Λεκλέρ. Όμως, οι δύο Red Bull στρίμωξαν τον Μονεγάσκο, η RB19 του Πέρεζ προσέκρουσε στη Ferrari, απογειώθηκε και προσγειώθηκε στην έξοδο διαφυγής. Στο συμβάν έσπασε ο πλευρικός αεραγωγός και το ψυγείο της RB19 - αναγκάζοντας τον Μεξικανό να γυρίσει στα πιτς και να εγκαταλείψει.

Ο Λεκλέρ συνέχισε με σπασμένη εμπρός πτέρυγα, αλλά χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ταχύτητά του. Σύντομα αποκολλήθηκε το αριστερό κάθετο στοιχείο της πτέρυγας, και υπήρξε μια προσωρινή περίοδος εικονικού οχήματος ασφαλείας για να απομακρυνθεί το θραύσμα. Για τη “απερισκεψία” του να συνεχίσει με ζημιά του αυτή ο Λεκλέρ έχει κληθεί από τους αγωνοδίκες.

Πολύ σύντομα ο Φερστάπεν απομακρύνθηκε από τον Λεκλέρ, και ο Λεκλέρ από τον Σάινθ, καθώς όλοι άρχισαν να διαχειρίζονται τη μέση γόμα με την οποία είχαν εκκινήσει. Ο Χάμιθλτον κατάφερε να περάσει τον Ρικιάρντο για την 4η θέση, ενώ πλέον μετά τον 10ο γύρο ο Φερστάπεν καλύφθηκε από το πιθανό undercut του Λεκλέρ έχοντας ανοίξει τη διαφορά πάνω από τα 4,0''.

Ο Φερστάπεν, με προβλήματα φθοράς της μέσης γόμας, μπήκε πρώτος από τους πρωτοπόρους στα πιτς στον 19ο γύρο για να βάλει τη σκληρή. Ο Λεκλέρ πήρε την προσωρινή πρωτοπορία, με διαφορά 5'' από τον Σάινθ και τον Χάμιλτον που ακολουθούσε κατά πόδας τον Ισπανό. Στον 24ο γύρο η Mercedes κάλεσε τον Χάμιλτον πρώτο στα πιτς για να κάνει το undercut στον Σάινθ.

AP Photo/Fernando Llano
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρ στο GP Μεξικού 2023 AP PHOTO/FERNANDO LLANO

Όμως, τρεις γύρους αργότερα ο Φερστάπεν 8 γύρους κατάφερε να φτάσει και να περάσει τον Κάρλος Σάινθ. Όταν ο Ισπανός μπήκε πρώτος από τις δύο Ferrari στα πιτς, στον 30ό γύρο, και στον αμέσως επόμενο ο Λεκλέρ, ο Φερστάπεν βρέθηκε με τεράστιο προβάδισμ 16,8'' από τον Μονεγάσκο, ενώ το undercut του Χάμιλτον τον ανέβασε με επιτυχία στην 3η θέση, εμπρός από τον Σάινθ.

Όμως, στον 33ο γύρο ο αγώνας διακόπηκε διότι η Haas του Κέβιν Μάγκνουσεν προσέκρουσε με βία στις μπαριέρες. Στο εσάκι των στροφών 8-9 υποχώρησε η πίσω αριστερή ανάρτηση του μονοθεσίου, πιθανώς λόγω εξόδου που είχε ο Δανός λίγο νωρίτερα. Ο K-Mag βγήκε υγιής από το μονοθέσιο και έμεινε στο ιατρικό κέντρο της πίστας μόνο για προληπτικούς λόγους, όμως ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινες σημαίες για πάνω απο 20 λεπτά, προκειμένου να επισκευαστεί η μπαριέρα.

Πίσω στα πιτς, οι οδηγοί μπορούσαν να επιλέξουν όποια γόμα ήθελαν για τη δεύτερη στατική εκκίνηση της ημέρας. Οι Φερστάπεν, Λεκλέρ, Σάινθ διάλεξαν ξανά τη σκληρή, που οι δύο οδηγοί της Scuderia είχαν βάλει ελάχιστα πριν από τη διακοπή, όμως οι Χάμιλτον, Ράσελ, Πιάστρι και Νόρις ρίσκαραν με τη μέση γόμα.

Στην επανεκκίνηση ο Φερστάπεν κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση και ο Λεκλέρ τη δεύτερη από τον Χάμιλτον, παρά την επιθετικότητα όλων των οδηγών μέχρι την πρώτη στροφή. Ο Μαξ στην κορυφή πολύ σύντομα άνοιξε και πάλι σημαντική διαφορά, αλλά στον 40ό γύρο με τη δεύτερη προσπάθειά του -και πατώντας με τους δεξιούς τροχούς στο γρασίδι- ο Χάμιλτον κατάφερε να περάσει τον Λεκλέρ για τη δέυτερη θέση, στα φρένα της στροφής 1.

Ο Λιούις έκανε γρήγορα διαφορά 5'' από τον Λεκλέρ και έπειτα κατάφερε να προσπατεύσει τη μέση γόμα του μέχρι τέλους, παρά τους υπολογισμούς της Ferrari ότι τα ελαστικά της Mercedes σύντομα θα έχαναν πρόσφυση και ταχύτητα. Αυτό δεν συνέβη ποτέ στον Χάμιλτον, αλλά συνέβη στον Ράσελ. Αφότου ο Άγγλος πέρασε τον Ρικιάρντο για την 5η θέση, δέχθηκε προς το τέλος την προσπέραση από τον Νόρις και έπεσε εντέλει στην 6η.

Ο Νόρις έκανε μια εκπληκτική επέλαση μετά την επανεκκίνηση, επίσης με τη μέση γόμα, για να φτάσει στην 5η θέση από την 17η θέση από την οποία εκκίνησε (η οποία έγινε 17η μετά την εκκίνηση του Λανς Στρολ από τα πιτς, λόγω αλλαγής εξαρτημάτων της μονάδας ισχύος της Aston Martin πριν τον αγώνα). Ο Άγγλος είχε εκκινήσει τον αγώνα με τη μαλακή γόμα, ο μοναδικός από τους 20, κι έτσι έγινε ο πρώτος που μπήκε στα πιτς για τη σκληρή, στον 20ό γύρο.

Η επέλαση του Νόρις παρέσυρε και τον ομόλογό του, Όσκαρ Πιάστρι, που δεν είχε τον ίδιο ρυθμό με την έτερη MCL60. Έτσι, ο Αυστραλός υπάκουσε χωρίς δυσθυμία στην εντολή της ομάδας να αφήσει τον πολύ ταχύτερο Νόρις να περάσει, για να καταδιώξει τον Ράσελ. Και το έκανε, εκμεταλλευόμενος την πτώση των ελαστικών του Άγγλου - την οποία θέλησε, αλλά εντέλει χωρίς επιτυχία, να εκμεταλλευτεί και ο Ρικιάρντο στους τρεις τελευταίους γύρους.

Στους βαθμούς θα ήταν και ο Γιούκι Τσουνόντα με την έτερη Alpha Tauri αν δεν είχε προηγηθεί η σύγκρουση του Ιάπωνα με τον Πιάστρι, ενώ η Williams κέρδισε με τον Άλεξ Άλμπον τις Alpine και Haas για την 9η θέση. Ο αγώνας ήταν εφιαλτικός για την Aston Martin, καθώς ο Αλόνσο ήταν τελευταίος και εντέλει εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο μονοθέσιο από κάποιο θραύσμα, ενώ στο τέλος εγκατέλειψε και ο Στρολ έπειτα από επαφή με την Alfa Romeo του Βάλτερι Μπότας.

Μετά το GP Μεξικού, η Formula 1 ταξιδεύει νοτιότερα, στη Νότια Αμερική, για τον 20ο αγώνα της χρονιάς, στη Βραζιλία, το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο 3-5 Νοεμβρίου.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΜΕΞΙΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ