ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς θα κάνετε άρση της ψηφιακής ακινησίας αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας

BMW X5 M 2010
ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΟΧΗΜΑΤΟΣ BMW

Βήμα βήμα η άρση ακινησίας οχήματος που έχει γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του myCAR της ΑΑΔΕ.

Η δήλωση ακινησίας για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ γίνεται πλέον και ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Με τον ίδιο τρόπο αλλά αντίστροφα γίνεται και η άρση της.

Προσοχή: Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν μπορείτε να κάνετε ψηφιακή άρση της ακινησίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας.

Πιο αναλυτικά, η άρση ψηφιακής ακινησίας οχήματος γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet ακολουθώντας τα παρακάτω 5 βήματα:

  1. μπαίνετε στην πλατφόρμα myCAR,
  2. επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία,
  3. πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους,
  4. γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης,
  5. στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται ακόμη και στην περίπτωση που η άρση ακινησίας γίνεται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.

Αν είστε συνιδιοκτήτης του οχήματος, δεν μπορείτε να κάνετε άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημά σας.

Επίσης, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος για να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα άρσης της ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους μήνες που πρόκειται να κυκλοφορήσει το όχημα.

Δείτε εδώ τη διαδικασία πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνετε άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25 Ιουνίου για δύο μήνες, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1η Δεκεμβρίου για δύο μήνες, αφού πρόκειται για έναν και μόνο μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Προσοχή: το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ