ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα: Άνοιξε η πλατφόρμα στο myCAR – Αναλυτικά όλη η διαδικασία

24MEDIA
myCar / ΑΑΔΕ

Πώς θα κάνετε άρση της ακινησίας οχήματος πληρώνοντας αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλετε.

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα στο myCAR της ΑΑΔΕ για την άρση της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης και την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων εισέρχονται στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που έχουν θέσει σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Με αυτό τον τρόπο, περίπου 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους έτσι ώστε να μην πληρώσουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του 2022, έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα θέσουν σε κυκλοφορία πληρώνοντας τέλη με το μήνα.

Η διαδικασία πληρωμής Τελών Κυκλοφορίας με το μήνα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας, μπορούν να το κυκλοφορήσουν ξανά.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Η πληρωμή γίνεται άπαξ και πριν από την άρση της ακινησίας.

Προσοχή: η άρση της ακινησίας μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά. Για την εκ νέου άρση της ακινησίας μέσα στο ίδιο έτος, θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρώντας το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί αναλογικά.

Παράδειγμα πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα

Για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για τρεις μήνες μέσα στο έτος, θα πληρώσει τα 3/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του.

Π.χ. για αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. που έχει ετήσια τέλη 280 €, θα πληρώσει το ποσό που αναλογεί στους τρεις μήνες, δηλαδή 280 / 12 * 3 = 70 ευρώ.

Τι γίνεται σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2022, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Βαρύ πρόστιμο στους παραβάτες

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν μάλιστα σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί πως ο ιδιοκτήτης κυκλοφορεί με το όχημά του χωρίς να έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, τότε αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας μέχρι ο κάτοχος του οχήματος να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής τους.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Από την στιγμή που το αυτοκίνητο έχει δηλωθεί σε ακινησία, δεν μπορεί να μετακινηθεί για κανένα λόγο ούτε για να ακινητοποιηθεί εκ νέου ούτε για να πάει για service. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται από 10.000 έως 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία, τέλος, και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

TAGS ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ