ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Gov.gr Wallet: Τι πρέπει να κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν το δίπλωμα οδήγησης, την ταυτότητα ή το κινητό

Gov.gr Wallet: Τι πρέπει να κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν το δίπλωμα οδήγησης, την ταυτότητα ή το κινητό
GOV.GR WALLET © GOV.GR

Οδηγίες για τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνουμε στην περίπτωση απώλειας του κινητού μας, της έγχαρτης ταυτότητας ή/και της έγχαρτης άδειας οδήγησης, αφού είχαμε εγκαταστήσει τα αντίστοιχα ψηφιακά πιστοποιητικά μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet.

Με την εφαρμογή Gov.gr Wallet, μπορούμε πλέον να εγκαταστήσουμε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και την ψηφιακή άδεια οδήγησης στο κινητό μας. Έτσι, δεν χρειάζεται να παίρνουμε μαζί μας τα αντίστοιχα έγγραφα, αφού τα ψηφιακά είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για κάθε νόμιμη χρήση στην Ελλάδα.

Εξαίρεση αποτελούν οι συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας καθώς ισχύει μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022.

Τι γίνεται όμως αν χάσουμε ή μας κλέψουν την έγχαρτη ταυτότητα ή/και το έγχαρτο δίπλωμα οδήγησης, αφού είχαμε δημιουργήσει τα αντίστοιχα ψηφιακά πιστοποιητικά στο κινητό μας; Πρέπει να κάνουμε κάτι;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει:

  • για το δελτίο ταυτότητας, να δηλώσουμε κανονικά την απώλειά του, είτε ψηφιακά μέσω του gov.gr και τη σχετική υπηρεσία (Δήλωση απώλειας αστυνομικού δελτίου ταυτότητας), είτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας.
  • για την άδεια οδήγησης (έντυπο ή πλαστική κάρτα), να δηλώσουμε την απώλεια στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, ΚΕΠ, ή στα γραφεία της εκάστοτε Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειάς μας.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση και εφόσον έχουμε εκδώσει ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και διπλώματος, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

Αν χάσουμε ή κάποιος κλέψει το κινητό μας

Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον έχουμε αποθηκεύσει στη συσκευή τα ψηφιακά πιστοποιητικά του δελτίου ταυτότητας και της άδειας οδήγησης, μπορούμε να ανακαλέσουμε την ισχύ τους μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Για να ανακαλέσετε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας, το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης ή να απενεργοποιήσετε την εφαρμογή Gov.gr Wallet στη συσκευή σας χωρίς να έχετε πρόσβαση σε αυτήν, μπείτε εδώ και ακολουθήστε την διαδικασία που απαιτείται.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την εφαρμογή Gov.gr Wallet, μπορείτε να στείλετε την ερώτηση ή το αίτημα υποστήριξής σας μέσω του wallet.gov.gr/support.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ