ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Gov.gr Wallet: Πώς θα κατεβάσετε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή στο κινητό, όλη η διαδικασία βήμα – βήμα

Gov.gr Wallet: Πώς θα κατεβάσετε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή στο κινητό, όλη η διαδικασία βήμα – βήμα
GOV.GR WALLET

Δείτε από που και πώς θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή με την οποία μπορούμε να έχουμε στο smartphone μας την αστυνομική ταυτότητα και την άδεια οδήγησης σε ψηφιακή μορφή. Που μπορούμε να κάνουμε χρήση του Gov.gr Wallet app και ποια προσωπικά μας στοιχεία εμφανίζονται σε αυτό.

Από την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 είναι στην διάθεση των πολιτών η νέα εφαρμογή Gov.gr Wallet του Υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία μπορούμε να έχουμε την αστυνομική μας ταυτότητα και την άδεια οδήγησης σε ψηφιακή μορφή, στο smartphone μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν επιδεικνύουν την ταυτότητα και το δίπλωμα μέσα από το κινητό τους, στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet.

Αυτό σημαίνει προφανώς ότι δεν είναι υποχρεωτικό πλέον να έχουμε μαζί μας το χάρτινο ή πλαστικό δίπλωμα, ούτε την ταυτότητα.

Gov.gr Wallet: Πώς θα κατεβάσετε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή στο κινητό, όλη η διαδικασία βήμα – βήμα
GOV.GR WALLET

Η νέα εφαρμογή Gov.gr Wallet app είναι ήδη διαθέσιμη για downoad:

Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.

H χρήση της εφαρμογής θα είναι δυνατή τμηματικά, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη: Ο αριθμός '1', την Τετάρτη 27/7, ο '2' την Πέμπτη 28/7 κ.ο.κ..

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης πριν εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει :

  • είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,
  • είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Η διαδικασία βήμα - βήμα

  1. Κατεβάζουμε την εφαρμογή Gov.gr Wallet στο κινητό μας.
  2. Συνδεόμαστε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Τaxisnet, όπως και στο gov.gr.
  3. Επιλέγουμε ποιο έγγραφο θέλουμε να κατεβάσουμε στην εφαρμογή.
  4. Λαμβάνουμε SMS με κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password)
  5. Καταχωρούμε τον κωδικό OTP στην εφαρμογή.

Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Η χρήση της εφαρμογής Gov.gr Wallet

Ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου μπορεί να επιδεικνύει την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα, δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτοποίησης.

Εξαίρεση αποτελούν οι συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, καθώς ισχύει μεταβατική περίοδος.

Ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού σκανάρει το ενσωματωμένο QR code προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη. Για την ολοκλήρωση του ελέγχου ταυτοποίησης αποστέλλεται στην κινητή συσκευή τετραψήφιος αριθμός ασφαλείας.

Gov.gr Wallet: Πώς θα κατεβάσετε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή στο κινητό, όλη η διαδικασία βήμα – βήμα
GOV.GR WALLET

Προσοχή! Η αποθήκευση της ταυτότητας και της άδειας οδήγησης σε ψηφιακή μορφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από μία κινητές συσκευές του φυσικού προσώπου.

Τέλος, οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για προσωπικό έγγραφο.

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στην εφαρμογή

Τα στοιχεία που αποθηκεύονται στην εφαρμογή Gov.gr Wallet είναι τα παρακάτω:

Ψηφιακή Ταυτότητα

  • Ο αριθμός ταυτότητας.
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
  • Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
  • Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Η ημερομηνία γέννησης.
  • Ο τόπος γέννησης.
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης.
  • Η φωτογραφία του κατόχου.

Ψηφιακή άδεια οδήγησης

  • Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
  • Η ημερομηνία γέννησης.
  • Ο τόπος γέννησης.
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
  • Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
  • Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
  • Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος.
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
  • Η φωτογραφία του κατόχου.

Η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας και το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ