WRC

WRC: Το πρώτο τεστ του πλήρως υβριδικού Yaris R1 του 2022

WRC: Το πρώτο τεστ του πλήρως υβριδικού Yaris R1 του 2022

Η Toyota συμπλήρωσε δύο μέρες και 320 χιλιόμετρα δοκιμών για πρώτη φορά με το ολοκληρωμένο υβριδικό σύστημα που θα έχει το Yaris Rally1 της επόμενης χρονιάς.

Οι δοκιμές της ομάδας έγιναν εν κρυπτώ στην κεντρική Φινλανδία, κοντά στη Γιβάσκιλα, με οδηγό τον Γιούχο Χάνινεν. Παρόντες φέρεται να ήταν και δύο μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας Compact Dynamics, η οποία παρέχει το πλήρες υβριδικό σύστημα - τον ηλεκτροκινητήρα, τις μπαταρίες, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας και τα παράπλευρα εξαρτήματα.

Το αυτοκίνητο φάνηκε να είναι άμεσα ιδιαίτερα αξιόπιστο, δεδομένου ότι βρισκόταν στην κλειστή διαδρομή ασταμάτητα, ενώ έγιναν αμέσως ορατοί οι μεγάλοι πλευρικοί αεραγωγοί που θα «κοσμούν» τα αυτοκίνητα Rally1 του χρόνου, και αποσκοπούν στην ψύξη των μπαταριών.

Όσον αφορά στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, το Yaris R1 του 2022 θα χρησιμοποιεί τον ολοκαίνουριο 1.6 Turbo που -για πρώτη φορά- σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την Toyota Motorsport, στην Κολονία.

WRC: Το πρώτο τεστ του πλήρως υβριδικού Yaris R1 του 2022

Ο ίδιος κινητήρας θα κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο το προσεχές τριήμερο, 20-23 Μαΐου, στο Ράλι Πορτογαλίας - παρά το γεγονός ότι η Toyota Gazoo Racing τον είχε έτοιμο για το Ράλι Κροατίας. Ωστόσο, εντέλει η ομάδα αποφάσισε να μην τον χρησιμοποιήσει στον αγώνα του Ζάγκρεμπ, αλλά να μεταθέσει το ντεμπούτο του για το Ράλι την Ιβηρικής.

«Έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά εδώ και λίγο καιρό. Αναμφίβολα ο νέος κινητήρας προσφέρει περισσότερη ισχύ. Στο παρελθόν δουλεύαμε περισσότερο στην αύξηση της ροπής, αλλά τώρα είναι η ιπποδύναμη», εξήγησε ο τεχνικός διευθυντής της Toyota GR Τομ Φάουλερ.

Και κατέληξε: «Δεν είναι ένας κινητήρας που θεωρητικά χαρακτηρίζεις αναβάθμιση ή εξέλιξη του προηγούμενου. Η πλήρης κατασκευή του κινητήρα από την Toyota ήταν κάτι που εξετάζαμε για καιρό. Είναι πολύ ενδιαφέρον, και ένα μεγάλο βήμα το να κατασκευάζουμε τα πάντα μέσα στο δικό μας εργοστάσιο».

Photo credits: Toyota Gazoo Racing

TAGS WRC ΡΑΛΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ