ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνεις όταν σε πιάνει το μπουρίνι στο δρόμο

Πλευρικοί άνεμοι στο δρόμο
Πλευρικοί άνεμοι στο δρόμο EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν είναι μόνο η χιονόπτωση και το χαλάζι. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ να πούμε πως ακόμα και μια ξαφνική νεροποντή με ένταση όπως αυτή που είδαμε να “χτυπά” σχεδόν όλη τη Στερεά Ελλάδα, μπορεί να φέρει τον οδηγό σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Οι ισχυροί άνεμοι και ιδιαίτερα οι πλευρικοί, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τον οδηγό, ανεξάρτητα του οχήματος που οδηγεί (αν είναι μεγάλο ή μικρό, αν έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος ή όχι, κ.ο.κ.). Σε συνδυασμό με νεροποντή που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της πρόσφυσης από τα ελαστικά του αυτοκινήτου στο δρόμο, η κατάσταση γίνεται πραγματικά δύσκολη και απαιτητική για τον οδηγό.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε οδηγός που ετοιμάζεται να κινηθεί και οι συνθήκες είναι αυτές που περιγράφουμε πιο πάνω. Πρώτος και σημαντικότερος, είναι η ενημέρωση. Πρέπει να ξέρει τι τον περιμένει στο δρόμο και στην περιοχή που θα κινηθεί, για να προετοιμαστεί κατάλληλα και αν κρίνει πως είναι απαραίτητο, να επιλέξει μια εναλλακτική διαδρομή.

Ακόμα όμως και το θέμα της ώρας αναχώρησης, πρέπει να είναι ευέλικτο, με την έννοια πως καλύτερα να ξεκινήσει κανείς με λίγη καθυστέρηση, παρά να βρεθεί αντιμέτωπος με το κύριο κύμα της έντασης του εκάστοτε καιρικού φαινομένου. Μια και οι δυνατοί άνεμοι δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει μεγάλη διάρκεια συνήθως, η αναβολή στην εκκίνηση του ταξιδιού ή της όποιας διαδρομής, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα σοφή κίνηση.

Πλευρικοί άνεμοι και αυτοκίνητο
Πλευρικοί άνεμοι και αυτοκίνητο EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αφού βγει στο δρόμο, ο οδηγός που θα καταλάβει πως οι άνεμοι έχουν αυξημένη ένταση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση κρατώντας το τιμόνι, μια και οι ριπές του ανέμου μπορούν να αλλάξουν ακόμα και την πορεία του οχήματος. Φυσικά το πρώτο μέτρο είναι η προληπτική μείωση της ταχύτητας κίνησης, καθώς με τον τρόπο αυτό, δίνει τη δυνατότητα στο βάρος του αυτοκινήτου να αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη που ασκείται πάνω του.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμάται κανείς, πως οι έντονοι άνεμοι μπορούν να φέρουν κυριολεκτικά εμπόδια στο δρόμο του. Κάποια υλικά (π.χ. κλαδιά, κιβώτια, κλ.π.) μπορούν να μετακινηθούν από τον άνεμο και να βρεθούν στην πορεία του αυτοκινήτου, οπότε και ο οδηγός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ελιγμούς αποφυγής εμποδίων.

Τεράστια σημασία έχει, εκτός όλων των παραπάνω, η κατάσταση του αυτοκινήτου που θα πρέπει να είναι άριστη. Να είναι συντηρημένο σωστά, με καλά ελαστικά, ανάρτηση και φρένα, προκειμένου να ανταποκρίνεται σε κάθε δυσκολία με τον ιδανικό τρόπο, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί να το κάνει από τον κατασκευαστή του.

Δεν είναι δύσκολο για όλους να σκεφτούμε πως η συμπεριφορά του αυτοκινήτου θα είναι διαφορετική στην περίπτωση που για παράδειγμα, τα ελαστικά του θα είναι σε κακή κατάσταση. Η προσοχή λοιπόν, είναι το Α και το Ω σε κάθε “δύσκολη” αποστολή που έχει μπροστά του να φέρει σε πέρας ο οδηγός. Σε συνδυασμό με την επιμελή φροντίδα του αυτοκινήτου, όλα γίνονται πιο εύκολα και άνετα.

TAGS ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ