MAZDA CX-60

Τα μυστικά του νέου 6κύλινδρου diesel της Mazda

Τα μυστικά του νέου 6κύλινδρου diesel της Mazda
Mazda CX-60 e-Skyactiv D MAZDA

Ο ολοκαίνουριος εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας πετρελαίου e-Skyactiv D θα κάνει ντεμπούτο στο νέο Mazda CX-60 σε δύο εκδόσεις, με 200 ή 254 ίππους και κατανάλωση 4,7 Ιt/ 100km.

Η Mazda ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός κινητήρα πετρελαίου, e-Skyactiv D, ο οποίος θα τοποθετηθεί αρχικά στο νέο Mazda CX-60.

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα πετρελαίου 3,3 λίτρων. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ο e-Skyactiv D είναι ο πιο καθαρός κινητήρας diesel στον κόσμο, ικανός να υπερβεί και να ικανοποιεί όλους τους επερχόμενους κανονισμούς/ περιορισμούς εκπομπών που μπορούν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.

Το νέο αυτό σύστημα έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας το concept “right sizing” και έχει κυβισμό 3,283 cc. Θα διατίθεται σε δύο επιλογές ισχύος, μια με 200 ίππους και πίσω κίνηση και μία με 254 ίππους που θα συνδυάζεται με το σύστημα τετρακίνησης Mazda i-Activ AWD.

Συμπεριλαμβανομένου του καινούργιου ήπιου υβριδικού συστήματος 48Volt M Hybrid Boost, ο νέος κινητήρας πετρελαίου συνδυάζει την υψηλή απόδοση με την εξαιρετική οικονομία καυσίμων. Παράλληλα, η νέα τεχνολογία ανάφλεξης DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση του κινητήρα, τις εκπομπές και την οικονομία των καυσίμων, επιτυγχάνοντας θερμική απόδοση πάνω από 40%.

Ο e-Skyactiv 254PS προσφέρει εντυπωσιακή απόδοση: 0-100 km/h σε 7.4 sec, μέγιστη ταχύτητα 219 km/h, μέση κατανάλωση 4,7 Ιt/100km και εκπομπές CO2 129g/km. Ίδια κατανάλωση (4,7 lt/100 km) και χαμηλότερες εκπομπές CO2 (123 g/km) έχει ο e-Skyactiv 200PS.

Ο εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας της Mazda παράγει λιγότερες δονήσεις, χάρη στη χαρακτηριστική του "τέλεια ισορροπία", για μια πιο ομαλή και ήσυχη οδήγηση. Η υψηλή ροπή δίνει στο CX-60 ικανότητα ρυμούλκησης βάρους μέχρι 2.500 kg. Ως αποτέλεσμα της απλής του δομής, το βάρος του κινητήρα είναι παρόμοιο με αυτό του τετρακύλινδρου κινητήρα πετρελαίου 2.2 Skyactiv D.

Η διάθεση του Mazda CX-60 diesel θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές.

Αργότερα, ένας ακόμη εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας 3.0 λίτρων βενζίνης E-Skyactiv θα προστεθεί στους e-Skyactiv D και e-Skyactiv PHEV για να ολοκληρώσει τη γκάμα του CX-60. Μέσα στο 2023, η ιαπωνική εταιρεία θα παρουσιάσει ένα ακόμη καινούργιο μοντέλο, το Mazda CX-80, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το Mazda CX-60 και θα περιλαμβάνει 3 σειρές θέσεων.

TAGS MAZDA CX-60 SUV ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ MAZDA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ