ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Τα φώτα στους δρόμους θα ανάβουν από τις 17:00

Fota Dromos Allagi Wras
Fota Dromos Allagi Wras CHRIS BO

Πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω και αυτό θα φέρει αλλαγή και στις ώρες λειτουργίας του φωτισμού στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Διεύθυνσης Κατασκευής Έργων Συντήρησης του Υπουργείου Υποδομών, η ώρα κατά την οποία ανάβουν τα φώτα στους δρόμους είναι 30 λεπτά πριν τη δύση του ήλιου. Αντίστοιχα, μισή ώρα πριν την ανατολή του ήλιου, σβήνουν, τόσο για οικονομία όσο και για πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων.

Στις 29 Οκτωβρίου, στις 04:00 το πρωί, θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών (και του αυτοκινήτου) μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα “κερδίσουν” μια ώρα ύπνου όσοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά από την άλλη, η αλλαγή της ώρας θα φέρει και αλλαγή στην ώρα κατά την οποία ενεργοποιείται ο οδικός φωτισμός που τόσο σημαντικός είναι για την οδική ασφάλεια.

Fota Dromos Allagi Wras
Fota Dromos Allagi Wras CHRIS BO


Έτσι λοιπόν, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου που θα αλλάξει η ώρα και θα περάσουμε στη “χειμερινή”, τα φώτα στους δρόμους θα ανάψουν στις 17:00 (μισή ώρα πριν τη δύση του ήλιου στις 17:30). Για τη λειτουργία τους, σε πολλές περιπτώσεις -ειδικά σε κεντρικούς δρόμους του αστικού οδικού δικτύου- “φροντίζει” ένας κεντρικός διακόπτης που ρυθμίζεται ανάλογα από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις φωτισμού των μεγάλων οδικών αξόνων του Εθνικού δικτύου, είναι εγκατεστημένοι αισθητήρες που αναγνωρίζουν τις φωτιστικές συνθήκες του περιβάλλοντος και είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να μη χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για την ενεργοποίηση του τόσο σημαντικού για την οδική ασφάλεια, φωτισμού στους δρόμους.

TAGS ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ