ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Ποια είναι τα 16 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποκάλυψαν οι Toyota και Lexus

Ποια είναι τα 16 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποκάλυψαν οι Toyota και Lexus
TOYOTA MEDIA EUROPE

Ο ιαπωνικός γίγαντας έκανε το μεγαλύτερό του μέχρι στιγμής βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, αποκαλύπτοντας 16 αυτοκίνητα που θα αποτελέσουν τις βάσεις για τα 30 ηλεκτρικά Toyota και Lexus που θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η Toyota έχει θέσει στόχο να πουλάει ετησίως 3,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030, και να διακόψει ολοκληρωτικά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης και diesel) μέχρι το 2035 στη δυτική Ευρώπη.

Στην αποκάλυψη των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων του μέλλοντος, που έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας Άκιο Τογιόντα αυτοπροσώπως, περιλαμβάνονταν αυτοκίνητα που βρίσκονται στις τελικές τους προδιαγραφές παραγωγής, αλλά κυρίως πρωτότυπα που θα αποτελέσουν τη βάση για τα μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά Toyota και Lexus.

Στο επίκεντρο βρισκόταν η οικογένεια "bZ" (που σημαίνει "Beyond Zero"), την οποία εγκαινίασε πρόσφατα το συμπαγές ηλεκτρικό Crossover bZ4X. Δίπλα στο τελευταίο, βρισκόταν άλλα τέσσερα πρωτότυπα: ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης επίσης με Crossover στοιχεία, ένα sedan μεσαίου μεγέθους, ένα Crossover με Coupe σιλουέτα και ένα -πιθανώς επταθέσιο- μεγάλο SUV.

Ποια είναι τα 16 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποκάλυψαν οι Toyota και Lexus
TOYOTA MEDIA EUROPE

Ένα ακόμη πρωτότυπο που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ένα διθέσιο κίτρινο roasdter με targa οροφή, και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το γαλάζιο off-roader που παραπέμπει στη μελλοντική ηλεκτρική μετεξέλιξη του FJ Cruiser.

Η Toyota παρουσίασε ακόμη ένα ηλεκτρικό pickup που ενδέχεται να δείχνει το μελλοντικό ηλεκτρικό Hilux, αρκετά ακόμα SUV και Crossovers, αλλά και ένα κυβοειδές μικρό ηλεκτρικό πόλης και την αντίστοιχή του van εκδοχή για τις αστικές μετακινήσεις και μεταφορές.

Όσο για τη Lexus, στην παρουσίαση αποκαλύφθηκε το συμπαγές Crossover RZ στην κατά πάσα πιθανότητα τελικών προδιαγραφών έκδοση παραγωγής του. Το Lexus RZ είναι η πολυτελής εκδοχή της τριπλέτας με το Toyota bZ4X και με το Subaru Solterra, που εξελίχθηκαν από τη συνεργασία της Toyota Motor Corp. με τη Fuji Heavy, μητρική της Subaru.

Η Lexus επίσης εμφάνισε και ένα εκθαμβωτικό ηλεκτρικό σπορ πρωτότυπο στο πρότυπο της θρυλικής LFA, που θα έχει ηλεκτροκινητήρες ικανούς να σημειώνουν την επιτάχυνση 0-100 km/h σε λίγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Ποια είναι τα 16 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποκάλυψαν οι Toyota και Lexus
TOYOTA MEDIA EUROPE

Το σημαντικό, όμως, με το sportscar αυτό της Lexus είναι ότι, σύμφωνα με τα ελάχιστα τεχνικά στοιχεία που έδωσε η Toyota για τα 16 αυτοκίνητα που παρουσίασε, θα διαθέτει μπαταρίες λιθίου στερεάς κατάστασης που θα του χαρίζουν αυτονομία 700 χιλιομέτρων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι γίγαντες της ενέργειας παγκοσμίως βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την εξέλιξη των μπαταριών λιθίου στερεάς κατάστασης - που θα φτάνουν σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα αυτονομίας και ενεργειακής πυκνότητας.

Η Toyota δεν λείπει από τον αγώνα αυτό, και η επιβεβαίωση για τις μπαταρίες του συγκεκριμένου Lexus δείχνει ότι τα εμπόδια -αξιοπιστίας και διάρκειας ζωής- των μπαταριών αυτών βρίσκουν σταδιακά το δρόμο προς την επίλυση, και οι μπαταρίες προς την παραγωγή.

Photo credits: Toyota Media Europe

TAGS ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ TOYOTA ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ LEXUS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ