TOYOTA HELLAS

Οδηγούμε στην Ισπανία το εντυπωσιακό νέο υβριδικό SUV Toyota C-HR- Από 29.300 ευρώ στην Ελλάδα

Toyota C-HR
Toyota C-HR K.BOIDANIS

Το πιο ξεχωριστό μοντέλο στη γκάμα της Toyota περνά στη δεύτερή του γενιά, η οποία έχει να “διαχειριστεί” εκτός του ειδικού βάρους του ονόματος της Toyota, το πολύ καλό συνολικό προφίλ του SUV μοντέλου από το οποίο παίρνει τη σκυτάλη.

Από το 2016 που παρουσιάστηκε προκαλώντας τεράστια έκπληξη σε “εχθρούς και φίλους”, το C-HR έδειχνε τη διάθεση της Toyota πως -έστω και για ένα μοντέλο- η πρακτικότητα θα ερχόταν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο coupe στυλ ενός εναλλακτικού SUV αμαξώματος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το C-HR, ήταν ένας πραγματικός προάγγελος εξελίξεων, μια και όπως φάνηκε στη συνέχεια, πολλοί κατασκευαστές πέρασαν στοιχεία coupe αμαξώματος στα SUV τους.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Όπως και να έχει, το C-HR έχει καταφέρει το πολύ δύσκολο task, να αφήσει ένα πολύ δυνατό όσο και ξεχωριστό αποτύπωμα, καθώς η εμφάνισή του ερχόταν ως ένα ιδανικό συμπλήρωμα στην τεχνολογική του αρτιότητα. Αυτό με τη σειρά του αποτελούσε και το μεγάλο στοίχημα για τη συνέχεια, καθώς το νέο C-HR έπρεπε να πάρει το πετυχημένο “πακέτο” και να το φέρει στη νέα εποχή, αναβαθμίζοντας και αλλάζοντας ότι κρίθηκε απαραίτητο.

Το κοινό που προσέλκυσε το C-HR, ήταν νέο για την Toyota και προφανώς, η εταιρεία το ήθελε και για τη συνέχεια. Αυτό εξηγεί απόλυτα τη λογική και του νέου C-HR στο να διατηρήσει την ξεχωριστή αισθητική προσέγγιση και να διατηρήσει την coupe λογική σε εξίσου έντονο βαθμό με το παρελθόν. Εδώ που οι διαστάσεις είναι αυξημένες, το “αποτύπωμα” της λογικής αυτής είναι πιο καλά “καμουφλαρισμένο” και οι εκπτώσεις σε ότι έχει να κάνει με τους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, είναι μικρότερες.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Πάνω στην αποδεδειγμένα εξαιρετική πλατφόρμα TNGA (Toyota New Global Architecture) η Ιαπωνική εταιρεία φέρνει στο προσκήνιο το νέο μοντέλο με χαρίσματα που νομοτελειακά θα το κρατήσουν σε τροχιά επιτυχίας. Η νέα αισθητική υπογραφή που ακολουθεί όλα τα μοντέλα της γκάμας, είναι και εδώ παρούσα, προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη κατανομή των όγκων που κάνει το C-HR να ξεχωρίζει.

Η εμβληματική coupe αισθητική που αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο στον προκάτοχό του, τονίζεται περαιτέρω από μία διευρυμένη σιλουέτα που αποπνέει αυτοπεποίθηση. Οι νέες, αιχμηρές γραμμές προσδίδουν στυλ και προδίδουν προηγμένη σχεδιαστική εκτέλεση. Με περισσότερες από 840.000 πωλήσεις στην Ευρώπη από την κυκλοφορία του προ εξαετίας, το πρώτο Toyota C-HR ήταν ένα καινοτόμο μοντέλο για την Toyota.

Ορισμένα premium χαρακτηριστικά, όπως είναι οι αναδυόμενες χειρολαβές θυρών (που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε μοντέλο της Toyota), ο δυναμικός ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων και η πανοραμική οροφή από γυαλί υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης εμπειρίας χρήστη, η οποία θέτει τον πελάτη στην καρδιά του οχήματος. Το νέο Toyota C-HR υπόσχεται μία ενθουσιώδη και γεμάτη αυτοπεποίθηση, αθόρυβη οδήγηση μέσω καινοτόμων τεχνολογιών.

Toyota C-HR
Toyota C-HR K.PASTRI


Η γκάμα των hybrid electric και plug-in hybrid electric συστημάτων κίνησης χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία της Toyota για να προσφέρει περισσότερη ισχύ μέσω μιας συναρπαστικής και αποδοτικής εμπειρίας οδήγησης. Πέρα από την κορυφαία για την κατηγορία του αποδοτικότητα, το νέο Toyota C-HR μειώνει περαιτέρω τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο με την εισαγωγή νέων, ανακυκλωμένων και μη ζωικής προέλευσης υλικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι προηγμένες τεχνολογίες μείωσης βάρους αλλά και εκπομπών CO2 κατά τη διαδικασία παραγωγής. Μπροστά, η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική και η σφυροκέφαλη όψη επαναπροσδιορίζονται ώστε να συμπεριλάβουν τους full LED προβολείς, ενσωματωμένους μαζί με τα φλας, σε μία εντυπωσιακή σχεδίαση σε σχήμα βέλους.

Στον βασικό εξοπλισμό και για πρώτη φορά στην αγορά, το όνομα του μοντέλου που είναι ενσωματωμένο στο πίσω φως LED, φωτίζεται κατά τη διάρκεια μιας δυναμικής ακολουθίας καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού, αποτελώντας βασικό στοιχείο του εντυπωσιακού πίσω μέρους. Αυτή η τολμηρή εμφάνιση τονίζεται περαιτέρω από τη νέα διχρωμία αμαξώματος, "bi-tone+", που προχωρά ακόμα παραπέρα, επεκτείνοντας το μαύρο χρώμα έως το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Η διχρωμία αξίζει να σημειωθεί πως είναι μέρος του βασικού πακέτου εξοπλισμού στις εκδόσεις Premiere Edition και GR Sport Ultimate Edition. Μέσα στην καμπίνα, η ποιότητα του Toyota C-HR έχει φτάσει σε νέα επίπεδα χάρη στη συνολική αναβάθμιση των υλικών σε συνδυασμό με νέες πινελιές που έχουν στόχο μία αρμονική εμπειρία στο εσωτερικό. Το ταμπλό υιοθετεί μία νέα σχεδιαστική φιλοσοφία και αποτελείται από έναν λεπτό οριζόντιο πίνακα οργάνων που ενσωματώνεται τέλεια με τα πάνελ των θυρών και την κεντρική κονσόλα.

Η οθόνη πολυμέσων εντάσσεται απρόσκοπτα στην όλη διάταξη, ενώ επιλεγμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν ένα ειδικά κατασκευασμένο μεταλλικό ηχείο JBL με fade-effect για premium ποιότητα ήχου.Ένα οδηγοκεντρικό cockpit διασφαλίζει ότι όλα τα στοιχεία ελέγχου και οι πληροφορίες του οχήματος είναι έξυπνα τοποθετημένα, ώστε τα χέρια του οδηγού να παραμένουν στο τιμόνι και το βλέμμα του στον δρόμο. Παράλληλα, είναι διαθέσιμο και το head-up display ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού που επιλέγεται.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Όλες οι εκδόσεις του Toyota C-HR διαθέτουν ένα νέο, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών. Η διάταξη δίνει προτεραιότητα στην ευκρινή προβολή κρίσιμων πληροφοριών, όπως η ταχύτητα και οι ρυθμίσεις υποβοήθησης του οδηγού, και μπορεί να εξατομικευτεί ανάλογα με τις προτιμήσεις. Ο οδηγός μπορεί να αξιοποιήσει τα τέσσερα θέματα Casual, Smart, Tough ή Sporty– καθώς και τις τρεις προσαρμοζόμενες διατάξεις οργάνων διαισθητικά με ένα μόνο άγγιγμα του χειριστηρίου στο τιμόνι.

Η εμπειρία πολυμέσων είναι καλύτερα συνδεδεμένη χάρη στο Toyota Smart Connect, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone, cloud σύστημα πλοήγησης, Οver The Air (OTA) ενημερώσεις καθώς και οθόνη αφής 8’’ (έκδοση C-ULT) ή 12,3’’ (Όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις). Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί διπλάσια ποσότητα ανακυκλωμένων πλαστικών και σε περισσότερα από 100 διαφορετικά σημεία.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 19 εξαρτήματα που αποτελούνται από τουλάχιστον 80% ανακυκλωμένο υλικό. Εκτός από τα πλαστικά μέρη στο εσωτερικό και τα πατάκια από ανακυκλωμένο υλικό, ένα νέο συνθετικό κάλυμμα καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Toyota. Εκτεταμένες αναλύσεις και δοκιμές εξασφάλισαν ότι η εμφάνιση, η αίσθηση και η ανθεκτικότητα των ανακυκλωμένων υλικών στο νέο Toyota C-HR είναι ίδια ή και καλύτερη από τα πρωτογενή εναλλακτικά υλικά.

Οδηγώντας το νέο C-HR στους δρόμους της Ίμπιζα στην Ισπανία, αυτό που διαπιστώσαμε όλοι οι συμμετέχοντες στην αποστολή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Toyota, ήταν η ολιστική αναβάθμιση του αυτοκινήτου. Η τονισμένη ηχομόνωση εντείνει το αίσθημα της παρουσίας σε ένα premium περιβάλλον, ενώ τα πάντα γύρω από τον οδηγό είναι τοποθετημένα με τη γνωστή αρτιότητα που συναντάμε σε όλα τα μοντέλα της Toyota.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Στις εκδόσεις που οδηγήσαμε, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν η περιορισμένη κατανάλωση μαζί με την ποιοτική λειτουργία που φέρνει ένα νέο “άνεμο” στην εμπειρία της οδήγησης του C-HR- όπως ακριβώς περιγράφτηκε από τους ανθρώπους της Toyota στην παρουσίαση. Ακόμα και το κλασικό CVT κιβώτιο ταχυτήτων, εδώ δείχνει σημαντικά πιο πολιτισμένο από την παρελθούσα εφαρμογή του, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν τόσο με την εκμετάλλευση της ισχύος του συνόλου, όσο και με τον παραγόμενο θόρυβο στο δρόμο και ιδιαίτερα, υπό πίεση.

Από τις εκδόσεις που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε κατά την παρουσίαση, αυτή που εύλογα θα έλεγε κανείς, έκλεψε τις εντυπώσεις, ήταν η τετρακίνητη με το δίλιτρο κινητήρα βενζίνης και τους 200 ίππους (αργότερα θα είναι διαθέσιμη και η PHEV με τους 220 ίππους). Σε αυτή, προφανώς και ο κινητήρας κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του όταν λειτουργεί, ενώ το σύνολο μοιάζει να απογειώνει τη στιβαρότητα και τη σπορ διάθεση.

Ένα μέρος αυτής της διαφοράς, προκύπτει από τη χρήση των ειδικών αμορτισέρ στην ανάρτηση του πίσω άξονα, τα οποία προσφέρουν πολύ καλύτερη απορρόφηση των μικροσυντονισμών κρατώντας αποτελεσματικότερα μακριά από την καμπίνα, κάθε κραδασμό. Το πιο “ανοιχτό” πάτημα του νέου C-HR μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον οδηγό, που έχει στη διάθεσή του ένα πολύ δυναμικό πλαίσιο αλλά και τα επί μέρους συστατικά για να το εκμεταλλευτεί.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Τα φρένα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ σημαντική είναι η ασφάλεια και η υποβοήθηση που προσφέρει η σουίτα των συστημάτων Toyota T-Mate. Όλες οι εκδόσεις του νέου Toyota C-HR διαθέτουν το Toyota T-Mate, το οποίο περιλαμβάνει την πιο προηγμένη γενιά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense ως στάνταρ εξοπλισμό για αξιόπιστη ασφάλεια και υποστήριξη του οδηγού.

Το Toyota T-Mate αποτελεί μία ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων που προλαμβάνουν ατυχήματα, παρέχουν προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης και βοηθούν τον οδηγό να ελίσσεται, είτε όταν παρκάρει είτε κινείται στον δρόμο. Στο νέο Toyota C-HR, η τελευταία γενιά του Toyota Safety Sense περιλαμβάνει προληπτικά συστήματα ασφάλειας με περισσότερες λειτουργίες και πιο ολοκληρωμένη παρακολούθηση του χώρου γύρω από το αυτοκίνητο.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Τα πιο πρόσφατα συστήματα Pre-Collision System και Proactive Driving Assist παρακολουθούν συνεχώς τον δρόμο για κινδύνους και μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδηγό ή να καταστείλουν αυτόματα την επιτάχυνση και να παρέμβουν με πέδηση, εάν εντοπιστεί άμεσος κίνδυνος. Αυτό προφυλάσσει από μια σειρά παραγόντων που συνιστούν κίνδυνο, όπως η παρουσία ενός πιο αργού ή ακινητοποιημένου οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας μπροστά, καθώς και πεζών ή ποδηλατών που διασχίζουν τον δρόμο, ακόμη και όταν αυτό γίνεται σε δρόμο στον οποίο το όχημα στρίβει.

Το Lane Trace Assist διατηρεί το νέο Toyota C-HR στην προβλεπόμενη πορεία του, με τη βοήθεια των διαγραμμίσεων, του περιθωρίου του δρόμου ή του προπορευόμενου οχήματος, αυξάνοντας περαιτέρω την ασφάλεια και μειώνοντας τον οδηγικό φόρτο σε μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα συνεργάζεται με το Full-Range Adaptive Cruise Control για την προσαρμογή της ταχύτητας σε μια στροφή του αυτοκινητόδρομου και παρακολουθεί επίσης τη χρήση του τιμονιού και των πεντάλ.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Εάν τα τελευταία δεν χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα Emergency Driving Stop. Το βελτιωμένο Full Range Adaptive Cruise Control περιλαμβάνει το νέο Overtake Prevention Support που αποτρέπει αυτόματα την ακούσια προσπέραση στον αυτοκινητόδρομο από τη λάθος πλευρά ενός άλλου οχήματος και το Turn Signal Linked Control που βοηθά τον οδηγό να ενταχθεί στην κυκλοφορία με ασφαλή ταχύτητα και σε ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα.

Στους κεντρικούς δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, το Road Sign Assist δίνει μια οπτική υπενθύμιση για σημαντικές πληροφορίες, όπως οι προειδοποιητικές πινακίδες και το όριο ταχύτητας. Η νέα, βελτιωμένη έκδοση επιτρέπει τη ρύθμιση του περιοριστή ταχύτητας σε συνάρτηση με τις πληροφορίες από τις πινακίδες σήμανσης. Το νέο Toyota C-HR έχει αποκτήσει πρόσθετα συστήματα ασφαλείας στον στάνταρ εξοπλισμό, όπως το Rear Seat Reminder System, το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό εάν ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο έχει αφεθεί στο πίσω κάθισμα, και το Safe Exit Assist, το οποίο προειδοποιεί εάν οχήματα ή ποδηλάτες πλησιάζουν από πίσω όταν ανοίγει μια πόρτα.

Τα παραπάνω αποκτούν επιπλέον προστιθέμενη αξία, με την τιμολογιακή τοποθέτηση του νέου μοντέλου στην ελληνική αγορά από την αντιπροσωπεία. Το νέο Toyota C-HR θέτει για άλλη μια φορά νέα δεδομένα στην κατηγορία των C-SUV προσφέροντας ένα μοναδικό σύνολο ποιότητας, τεχνολογίας, εξοπλισμού και ασφάλειας, από την πρώτη του έκδοση, γεγονός που του προσδίδει την πιο ισχυρή σχέση αξίας-τιμής.

Toyota C-HR
Toyota C-HR TOYOTA


Με τιμή εκκίνησης τα 29.300€, το νέο C-HR αναμένεται να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς για την κατηγορία, όπου ναι μεν οι προτάσεις είναι πολλές και αναμφίβολα ενδιαφέρουσες, υπάρχει όμως το ειδικό βάρος της “υπογραφής” Toyota που παίζει καταλυτικό ρόλο. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, ενώ ήδη τα πρώτα αυτοκίνητα είναι καθ’ οδόν για τις εκθέσεις του δικτύου της Toyota και τις πρώτες παραδόσεις πελατών.

TAGS TOYOTA HELLAS TOYOTA TOYOTA C-HR ΔΟΚΙΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ TEST DRIVE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ