AUTO MOTO 2022

Καύσιμα: Τιμές στα ύψη - Πώς θα κάνω οικονομία

CITROEN C3 AIRCROSS
CITROEN C3 AIRCROSS PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

10 απλές συμβουλές για να περιορίσεις αισθητά την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητό σου.

Οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Από τον Ιανουάριο του 2021 η αύξηση είναι σχεδόν 20% και με δεδομένο πως το κόστος διαβίωσης ακριβαίνει επίσης πολύ, θα πρέπει να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης στην καθημερινότητά μας.

Μπορούμε όμως να κάνουμε αισθητή οικονομία στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο. Αρκεί να ακολουθήσουμε τους παρακάτω βασικούς κανόνες οικονομικής οδήγησης.

10 απλές συμβουλές για να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητό μας.

  1. Όταν ξεκινάμε το πρωί από το σπίτι, δεν ζεσταίνουμε τον κινητήρα. Ξεκινάμε αμέσως και οδηγούμε ομαλά, ανεβάζοντας αργά στροφές στον κινητήρα μέχρι να ζεσταθεί. Τον χειμώνα, ανάβουμε το καλοριφέρ μόνο αφού ζεσταθεί ο κινητήρας.
  2. Όταν επιταχύνουμε αλλάζουμε νωρίς σχέση στο κιβώτιο, στις 1.500-2.000 στροφές.
  3. Στη διαδρομή, αυξομειώνουμε ομαλά ταχύτητα κίνησης. Όσο λιγότερο πατάμε γκάζι και φρένο, τόσο πιο οικονομικά οδηγούμε.
  4. Όταν το αυτοκίνητο ρολάρει χωρίς γκάζι, δεν βγάζουμε νεκρά στο κιβώτιο αλλά αφήνουμε την ιδανική σχέση έτσι ώστε να φρενάρει όσο θέλουμε. ΄Έτσι, ο κινητήρας εκείνη τη στιγμή έχει μηδενική κατανάλωση.
  5. Όταν πλησιάζουμε σε κόκκινο φανάρι ή σταματημένα οχήματα, δεν φρενάρουμε τελευταία στιγμή αλλά αφήνουμε το αυτοκίνητο να ρολάρει ως εκεί.
  6. Αν το αυτοκίνητό μας δεν διαθέτει σύστημα start/stop, σβήνουμε μόνοι μας τον κινητήρα όταν είμαστε σταματημένοι, π.χ. σε φανάρι, για να μην καίει άσκοπα καύσιμο.
  7. Όταν κάνει ζέστη, προτιμούμε τον κλιματισμό στο ταξίδι και να ανοίγουμε τα παράθυρα στην πόλη, επειδή τα ανοιχτά παράθυρα επηρεάζουν αρνητικά την αεροδυναμική - συνεπώς και την κατανάλωση – του οχήματος στις υψηλές ταχύτητες.
  8. Ελέγχουμε συχνά την πίεση των ελαστικών, τουλάχιστον μια φορά κάθε 10 μέρες. Μικρότερη από το κανονικό πίεση αυξάνει την κατανάλωση και φθείρει νωρίτερα τα λάστιχα.
  9. Αφαιρούμε από το πορτμπαγκάζ ότι δεν χρειάζεται να έχουμε συνέχεια μαζί μας. Το αυξημένο βάρος αυξάνει ανάλογα και την κατανάλωση καυσίμου.
  10. Αν έχουμε σχάρα ή/και οροφής, τις αφαιρούμε όταν δεν τις χρησιμοποιούμε καθώς αυξάνουν την κατανάλωση λόγω χειρότερης αεροδυναμικής.


Δείτε ακόμη:

Πώς υπολογίζουμε την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητό μας

TAGS AUTO MOTO 2022 AUTO 2022 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ