ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πόσο "καίει" το αυτοκίνητό σου; Δες πώς θα υπολογίσεις την κατανάλωση καυσίμου

Πόσο "καίει" το αυτοκίνητό σου; Δες πώς θα υπολογίσεις την κατανάλωση καυσίμου
ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Με τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου να έχουν φτάσει στα ύψη, η κατανάλωση καυσίμου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε αυτοκίνητο.

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που σου κάνουν για το αυτοκίνητό σου είναι: “Πόσο καίει”; Η απάντηση εξαρτάται φυσικά από πολλούς παράγοντες. Άλλη η κατανάλωση στην πόλη και άλλη στο ταξίδι. Άλλα νούμερα ανακοινώνει ο κατασκευαστής και άλλα (συνήθως ψηλότερα) βλέπουμε εμείς στο trip computer. Τα τελευταία έχουν αρκετή ακρίβεια αλλά όχι απόλυτη. Πώς μπορούμε να ξέρουμε πόση βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή φυσικό αέριο ακριβώς καίει το αυτοκίνητό μας;

Πόσο "καίει" το αυτοκίνητό σου; Δες πώς θα υπολογίσεις την κατανάλωση καυσίμου
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ INTIME NEWS

Πώς υπολογίζουμε την πραγματική μέση κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου μας

Για να διαπιστώσουμε πόσο "καίει" το αυτοκίνητό μας, συνολικά ή σε συγκεκριμένες διαδρομές, αλλά και πόσο οικονομικά οδηγούμε, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα τη μέση κατανάλωση καυσίμου, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Επισκεπτόμαστε ένα πρατήριο καυσίμων και γεμίζουμε το ρεζερβουάρ καλά, μέχρι να ξεχειλίσει.
  • Μηδενίζουμε τον μερικό χιλιομετρητή στο trip computer (ή στο κοντέρ σε παλιότερα μοντέλα). Προσοχή, σε κάποια trip computer ο χιλιομετρητής μηδενίζει αυτόματα κάθε φορά που σβήνει το αυτοκίνητο - υπάρχει σχετική επιλογή. Μπορούμε εναλλακτικά να σημειώσουμε κάπου τα συνολικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου.
  • Αφού κάνουμε αρκετές διαδρομές και ο δείκτης στάθμης καυσίμου πέσει κάτω από το μισό (1/2), ξαναφουλάρουμε το ρεζερβουάρ μέχρι να ξεχειλίσει.
  • Καταγράφουμε τα λίτρα καυσίμου που βάλαμε.
  • Σημειώνουμε τα χιλιόμετρα που διανύσαμε από το προηγούμενο φουλάρισμα, όσα δηλαδή κατέγραψε ο μερικός χιλιομετρητής, ή τα υπολογίζουμε αν είχαμε σημειώσει τα συνολικά χλμ του αυτοκινήτου.
  • Διαιρούμε τα λίτρα του δεύτερου γεμίσματος με τα χιλιόμετρα που διανύσαμε και στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με το 100. Το νούμερο που προκύπτει είναι η μέση κατανάλωση καυσίμου σε λίτρα/100 km.
    Παράδειγμα: αν διανύσαμε 300 km και φουλάραμε με 21 λίτρα, καταναλώσαμε κατά μέσο όρο 7,0 lt/100 km (21 / 300 x 100).

Δείτε ακόμη: Πώς θα πληρώσουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2022 εύκολα, online.


TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ