FORMULA 1

Formula 1, GP Πορτογαλίας: Ο Μπότας στην pole position του Πορτιμάο

Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland steers his car during the first free practice session ahead of the Portugal Formula One Grand Prix at the Algarve International Circuit near Portimao, Portugal, Friday, April 30, 2021. The Portugal Grand Prix will be held on Sunday. (AP Photo/Manu Fernandez)
Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland steers his car during the first free practice session ahead of the Portugal Formula One Grand Prix at the Algarve International Circuit near Portimao, Portugal, Friday, April 30, 2021. The Portugal Grand Prix will be held on Sunday. 2021 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Βάλτερι Μπότας κατέκτησε την πρώτη του φετινή pole position στις δοκιμές κατάταξης του GP Πορτογαλίας, με διαφορά 7 χιλιοστών από τον Λιούις Χάμιλτον - καθώς η Mercedes άφησε τις RB των Φερστάπεν και Πέρεθ στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.

Σε ένα παράξενο τελείωμα των κατατακτήριων δοκιμών του 3ου φετινού γύρου της F1, η Mercedes βγήκε για τη δεύτερη προσπάθειά της στο Q3 με τη μέση γόμα (σε αντίθεση με την RBR που κράτησε τη μαλακή),ελπίζοντας ότι θα κάνει δύο γρήγορους γύρους - έναν για να θερμάνει τα ελαστικά, και έναν για την τελική προσπάθεια.

Παρότι το ρίσκο δεν είχε αποτέλεσμα για την πρωταθλήτρια, κυρίως διότι εντάθηκε ο ισχυρός άνεμος στην πίστα της επαρχίας Αλγκάρβε, η RB δεν κατάφερε με τη μαλακή γόμα να κερδίσει τις πρώτες προσπάθειες των Χάμιλτον και Μπότας και περιορίστηκε στην 3η θέση με τον Φερστάπεν και στην 4η με τον Πέρεθ, 0,4 και 0,55 δευτερόλεπτα πίσω αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο Φερστάπεν θα βρισκόταν στην pole position αν δεν είχε σβηστεί ο χρόνος του στην πρώτη του προσπάθεια (λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας), που ήταν ο ταχύτερος του Q3. «Πάσχιζα πολύ με την πρόσφυση. Το αυτοκίνητο που βρισκόταν μπροστά μου με εμπόδισε και μου κόστισε πολύ χρόνο» είπε ο Φερστάπεν - ο οποίος ακούστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος στη ραδιοεπικοινωνία στο τέλος του δεύτερου γύρου του.

Ο Μπότας τόνισε: «Είναι ωραίο αίσθημα να είμαστε σήμερα στην πολ ποζίσιον. Ήταν ένα αδύναμο σημείο μουνα θερμαίνω τα ελαστικά, στους πρώτους δύο αγώνες, αλλά δουλεύαμε σκληρά για αυτό. Το διήμερο αυτό αισθανόμουν όλο και καλύτερα με τη μέση γόμα, αλλά ο άνεμος δυνάμωσε στην τελευταία μας προσπάθεια».

Ο Φινλανδός συμπλήρωσε ότι«εκκινώντας με τη μέση γόμα μπορούμε να επεκτείνουμε όσο θέλουμε τη στιγμή του πρώτου μας πιτ-στοπ», καθώς τόσο ο ίδιος και ο Χάμιλτον, όπως και οι δύο RB-Honda και η Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ, θα εκκινήσουν με τη σκληρότερη (μέση) γόμα τον αυριανό αγώνα (17:00 ώρα Ελλάδας).

Στην τρίτη σειρά της εκκίνησης θα βρεθούν δύο οδηγοί που έκαναν εξαιρετική εμφάνιση το Σάββατο – ο Κάρλος Σάινθ που για πρώτη φορά κέρδισε τον Σαρλ Λεκλέρ στη μάχη των Ferrari σε δοκιμές κατάταξης, και ο Εστεμπάν Οκόν που άφησε οκτώ δέκατα πίσω τον ομόλογό του στην Alpine Φερνάντο Αλόνσο στο Q2- στο οποίο ο Ισπανός ήταν στην πεντάδα του αποκλεισμού.

Αντίστοιχα, ο Λάντο Νόρις της McLaren κέρδισε την 7η θέση της εκκίνησης, ενώ ο Ντάνιελ Ρικιάρντο με το έτερο μονοθέσιο της ομάδας αποκλείστηκε στο Q1, κυρίως διότι συνάντησε αρκετά αργότερα αυτοκίνητα στον τελευταίο γύρο του.

Σημαντικό, τέλος, είναι ότι ο Σεμπάστιαν Φέτελ πέρασε για πρώτη φορά στη δεκάδα με την Aston Martin, και επίσης για πρώτη φορά κέρδισε τον Λάνς Στρολ που επίσης αποκλείστηκε στο Q1. Ήταν οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις προόδου του Γερμανού με το πρωτόγνωρο φετινό του μονοθέσιο.

Τέλος, ο εντυπωσιακός Τζορτζ Ράσελ έχασε το Q3 για μόλις 57 χιλιοστά με την όχι και τόσο ανταγωνιστική Williams,ενώ η ημέρα ήταν πολύ καλή και για τον Αντόνιο Τζιοβινάτσι της Alfa Romeo, που ήταν σημαντικά ταχύτερος του Κίμι Ράικονεν στο Q2.

Formula 1, GP Πορτογαλίας: Ο Μπότας στην pole position του Πορτιμάο

Photocredits: 2021 AP Photo/Manu Fernandez

TAGS FORMULA 1 GP ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ