ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αυτός είναι ο νέος Κ.Ο.Κ. - Με sms οι κλήσεις στους παραβάτες, πόσο μειώνεται το όριο ταχύτητας

Ελεγχος τροχαίας
Ελεγχος τροχαίας EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μια νέα τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι έτοιμη να προωθηθεί για εφαρμογή από το Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία η αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις, δεν θα είναι το σημαντικότερο νέο που θα απασχολήσει τους οδηγούς.

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 16 σχεδόν χρόνια (από το 2008) που προωθούνται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες έχουν ως στόχο τον περιορισμό των τροχαίων περιστατικών που το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν έξαρση και “κοστολογούνται ακριβά” σε ανθρώπινες ζωές. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προωθούνται για εφαρμογή, είναι ο περιορισμός της ταχύτητας μέσα στους δρόμους της πόλης.

Μειώνοντας το όριο ταχύτητας από τα 50 στα 30 χλμ./ώρα σε πάρα πολλούς δρόμους κάθε πόλης και αυξάνοντας κάθετα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρησή τους, είναι πεποίθηση του Υπουργείου πως θα επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση των τροχαίων περιστατικών. Τα νέα δεδομένα όμως για τους οδηγούς, δεν σταματούν εκεί. Για πρώτη φορά, είναι έτοιμες οι υποδομές για την εφαρμογή της διαδικασίας online “απονομής δικαιοσύνης”, με την άμεση ενημέρωση του παραβάτη μέσω της χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Κυκλοφορία
Κυκλοφορία K.BOIDANIS

Από την πινακίδα του αυτοκινήτου το οποίο καταγράφεται για την παραβατική του συμπεριφορά, κατόπιν διασταύρωσης που θα γίνεται ψηφιακά, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση του ιδιοκτήτη για το είδος της παράβασης αλλά και το ύψος του προστίμου. Ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των ποινών, επανέρχεται και το point system για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των οδηγών, κάτι που σημαίνει πως η “χρέωση” για την εκάστοτε παράβαση, δεν θα είναι μόνο χρηματική.

Τα πρόστιμα θα πηγαίνουν online στους παραβάτες και η άμεση ενημέρωση θα γίνεται με sms. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται και ιδιαίτερα όσα από αυτά αφορούν παράβαση που καταγράφεται από κάμερα, προβλέπεται πως θα αναρτώνται και σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, μέσα στο gov.gr. Ο νέος Κ.Ο.Κ. είναι έτοιμος και αναμένεται να ανακοινωθεί η εφαρμογή έως τον Ιούνιο του 2024, φέρει την “υπογραφή” της ιδιαίτερα δραστήριας Υφυπουργού Μεταφορών, κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου.

TAGS ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ