ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Διόδια: Σε ισχύ οι αυξήσεις- Πόσο κοστίζει το ταξίδι στις μεγάλες πόλεις

Diodia
Diodia EUROKINISSI-SOTIRIS_DIMITROPOULOS

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αυξήσεις των διοδίων είναι ήδη σε ισχύ και αφορούν στο σύνολο των μετωπικών διοδίων που βρίσκουν στη διαδρομή τους οι οδηγοί των Εθνικών οδών.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι κατά μέσο όρο 7,6% αυξήσεις των διοδίων, είναι στην πραγματικότητα η πρώτη “επέμβαση” της συνολικής αναδιαμόρφωσης των τιμών των διοδίων, η οποία έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική αύξηση που θα δούμε κατά μέσο όρο, θα φτάσει το 10%, μετά το “κούρεμα” που δέχτηκαν -κατόπιν διαπραγματεύσεων- οι εταιρείες διαχείρισης των Εθνικών οδών που εισπράττουν τα διόδια.

Στην ενημέρωση που είχε κάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τονιζόταν ότι: “Για το κόμιστρο των διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών για το 2023”.

Diodia
Diodia EUROKINISSI


“Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από συστηματικές προσπάθειες, η νόμιμη αύξηση του κομίστρου των διοδίων το 2024 θα είναι σαφώς κατώτερη του 12%, όπως αυτή προβλεπόταν για το 2023” συνέχιζε η ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο. Έτσι λοιπόν, το ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει πλέον κόστος διοδίων που φτάνει τα 33,55 ευρώ (έναντι 31,35 ευρώ που ίσχυε μέχρι τέλος του 2023).

Αντίστοιχα, για τα διόδια της διαδρομής από Αθήνα στην Πάτρα, οι οδηγοί θα πρέπει να υπολογίζουν πλέον 12,50 ευρώ για τα διόδια (ενώ ήταν 11,80). Από την Αθήνα για τα Ιωάννινα, το κόστος των διοδίων (που περιλαμβάνει και τη διέλευση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (που πλέον κοστίζει 14,60 ευρώ) είναι 40,90 ευρώ (έναντι 38,25). Τέλος, από την Αθήνα στην Καλαμάτα, το κόστος των διοδίων έχει διαμορφωθεί στα 15,00 ευρώ, ενώ ήταν μέχρι και τις 31/12/2023 13,95 ευρώ.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ