ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Διόδια: Νέες αυξήσεις από την Πρωτοχρονιά του 2024, πόσο θα κοστίζει το Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Διόδια
Διόδια ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Από την Πρωτοχρονιά θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις στα διόδια των οδικών αξόνων ανά την επικράτεια, με ένα ποσοστό της τάξης των 7,6% κατά μέσο όρο.

Νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Οι αυξήσεις αυτές, θα είναι πρακτικά το “πρώτο κύμα” μιας συνολικής αναδιαμόρφωσης των τιμών των διοδίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Σε πρώτη φάση οι τιμές των διοδίων θα αυξηθούν κατά 7,6% στο μέσο όρο τους, για να φτάσουν στο συνολικό 10% κλιμακωτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Μάλιστα, θεωρείται σημαντικό επίτευγμα από το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολείται με το θέμα, το γεγονός πως μετά από διαπραγματεύσεις, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους μεγάλους οδικούς άξονες και εισπράττουν τα διόδια για τη συντήρηση και όχι μόνο, δέχτηκαν “κούρεμα” της τάξης του 2%- αφού η αρχική συμφωνία προέβλεπε αύξηση των διοδίων σε ποσοστό 12% έως το 2026.

Εθνική Οδός
Εθνική Οδός K.BOIDANIS

Το τελικό ποσοστό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι οδικές μετακινήσεις στους μεγάλους κυκλοφοριακούς άξονες της επικράτειας, είναι προϊόν μακράς “ζύμωσης” μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών (κράτους και εταιρειών διαχείρισης) και όπως φαίνεται βρέθηκε η “χρυσή τομή” πάνω στην οποία συμφωνήθηκε η συνέχεια.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη που μέχρι τότε σε ότι αφορά στα διόδια της διαδρομής με ένα τυπικό ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο θα κοστίζει 31,35 ευρώ, πλέον θα χρειάζονται 33,75 ευρώ. Αντίστοιχα, η διαδρομή από Αθήνα στην Πάτρα που τώρα σε ότι αφορά στα διόδια κοστίζει 11,80 ευρώ, με τα νέα δεδομένα θα αυξηθεί στα 12,70 ευρώ.

TAGS ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ