ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση 23% στην τιμή της βενζίνης σε ένα μόλις χρόνο

Αύξηση 23% στην τιμή της βενζίνης σε ένα μόλις χρόνο
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ INTIME NEWS

Δείτε πόσα λεπτά του ευρώ έχει αυξηθεί η τιμή της βενζίνης σε σχέση με πέρσι, τι ποσοστό είναι οι φόροι και πόσο κόστιζε το λίτρο αμόλυβδης τα προηγούμενα χρόνια.

Στα 2 ευρώ το λίτρο εκτιμούν επαγγελματίες του κλάδου καυσίμων πως θα φτάσει η μέση τιμή του λίτρου της βενζίνης στη χώρα μας! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 η μέση τιμή πανελλαδικά για ένα λίτρο αμόλυβδης (95 οκτ.) έφτασε τα 1,857 ευρώ, όταν ακριβώς ένα χρόνο πριν κόστιζε 1,505 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση 23,4%!

Δείτε ακόμη: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων - Πώς θα κάνετε οικονομία

Αν πάμε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, συγκριτικά με το 2019, όταν το λίτρο είχε 1,492 €, η αύξηση φτάνει το 24,5%. Σημειωτέον πως αυτές οι τιμές αφορούν τον πανελλαδικό μέσο όρο, που σημαίνει πως σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες είναι πολύ πιο υψηλές.

Πέρα από την αύξηση στην τιμή του ίδιου του καυσίμου, η πολύ υψηλή τιμή οφείλεται και στους φόρους με τους οποίους επιβαρύνεται. Διαχρονικά η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την υψηλή φορολογία επί των καυσίμων, γεγονός το οποίο την καθιστά μία από τις ακριβότερες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Ειδικότερα, στην καθαρή τιμή της βενζίνης προστίθενται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ, 0,70 ευρώ/λίτρο), διάφορα τέλη και στη συνέχεια υπολογίζεται ο ΦΠΑ 24%, αυξάνοντας σημαντικά την τελική τιμή.

Συνολικά όλοι οι φόροι και και οι δασμοί που εφαρμόζονται στη βενζίνη αφορούν στο εντυπωσιακό 55,85% της τιμής που ο οδηγός πληρώνει στο πρατήριο. Δηλαδή, για κάθε 20 ευρώ βενζίνης που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας, τα 8,8 € αφορούν το προϊόν και τα υπόλοιπα 11,2% τους φόρους!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων απηύθυνε πριν λίγες μέρες έκκληση προς την κυβέρνηση για να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, παρά το γεγονός πως η αύξηση στο κόστος των καυσίμων επιφέρει σημαντικά υψηλότερα έσοδα στο κράτος από τους φόρους.

TAGS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΙΜΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ