ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καπράλος: "Όχι, σε φωτογραφικές διατάξεις και αναδρομικότητα"

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Αθλητικού Νομοσχεδίου και τόνισε την αντίθεσή του σε συγκεκριμένα κομμάτια του.

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρίσκεται το Αθλητικό Νομοσχέδιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε ο Σπύρος Καπράλος τοποθετήθηκε και τόνισε την αντίθεσή του σε συγκεκριμένα κομμάτια του.

Ποια είναι αυτά; Η αναδρόμικότητα και τα όρια στις θητείες των διοικήσεων των Ομοσπονδιών.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Αθλητικού Νομοσχεδίου: "Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι βουλευτές καλημέρα σας.

Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη τοποθέτηση σαν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα. Τις θέσεις της ΕΟΕ τις έχουμε στείλει με υπόμνημα και θα σας παρουσιάσει ο ΓΓ της ΕΟΕ κ. Κολυμπάδης.

Κατ´ αρχάς η ΔΟΕ είναι υπέρ της σωστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό και τα όργανα που τον διοικούν. Το ονομάζουμε υπεύθυνη διακυβέρνηση και ζητάμε να γίνεται με αυτορρύθμιση και όχι με επιβολή νόμων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το κράτος θα είχε κάθε δίκιο να περιορίσει ή ακόμα και να διακόψει την ετήσια επιχορήγηση που παρέχει.

Στο νομοσχέδιο που έχει έρθει στη Βουλή για ψήφιση υπάρχει το καταστατικό της ΕΟΕ που συμφωνούμε με τις διατάξεις του.

Συμφωνούμε ακόμα με τις διατάξεις που εισάγονται για την ενίσχυση του ρόλου των αθλητών στα δρώμενα του αθλητισμού. Γιατί όμως κύριε Υπουργέ δεν δίνετε δικαίωμα ψήφου στους αθλητές που θα εκλέγονται στο ΔΣ των Ομοσπονδιών; Στη ΔΟΕ αλλά και στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες οι αθλητές μετέχουν όχι μόνο στα ΔΣ αλλά και στην ΕΕ τους κάτι που θα εφαρμόζεται και στην ΕΟΕ με το νέο της καταστατικό.

Όσον αφορά τις γυναίκες που σήμερα στην Ελλάδα λείπουν από τις περισσότερες Ομοσπονδίες από τα διοικητικά του Αθλητισμού. Γιατί δεν τολμάτε, αντί να είναι απλά υποψήφιες, να εκλέγονται υποχρεωτικά μέχρι 30% στα ΔΣ ακόμα κι αν δεν έχουν ψηφιστεί και λάβει αντίστοιχες ψήφους όσες και οι υποψήφιοι από το άλλο φύλλο. Αυτό έχει γίνει πραγματικότητα στη ΔΟΕ, στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες και έχουν γίνει σοβαρές παραινέσεις από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ για εφαρμογή μέσα στο 2020 σε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές και Ομοσπονδίες.

Ας έρθουμε τώρα στο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί σαν ΔΟΕ στο νομοσχέδιο αυτό. Δεν είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση ορίων ηλικιών και θητειών. Ίσα ίσα που το ίδιο έχουμε θεσπίσει και εμείς στη ΔΟΕ θέτοντας όρια και ηλικιών αλλά και θητειών για τα μέλη μας. Αυτό βέβαια έγινε με αυτορρύθμιση. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στις Ελληνικές Ομοσπονδίες. Μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια ναι, εναρμόνιση με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες όχι όμως φωτογραφικές διατάξεις και παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες.

Εκεί όμως που πραγματικά είμαστε κάθετα αντίθετοι είναι στο θέμα της θέσπισης αναδρομικότητας στα όρια θητειών. Πέρα από την πιθανή αντισυνταγματικότητα κάτι που τονίστηκε και στις συζητήσεις στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο από τους βουλευτές και τα κόμματα, σας ενημερώνω ότι έχει προφορικά τονίσει την αντίθεση του για το θέμα αυτό στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, μάλιστα δε του το εξέφρασε και γραπτά σε επιστολή που έστειλε στις 26-6-20. Ακόμη και σήμερα έχει σταλεί νέα επιστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Υπουργό Αθλητισμού, όπου ξεκάθαρα τονίζεται η αντίθεση της ΔΟΕ στην αναδρομική ισχύ του ορίου θητειών.

Η ΔΟΕ τιμώντας την Ελλάδα, αποφάσισε, τον Μάρτιο του 2021, τη χρονιά του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα. Μάλιστα θα εκλεγεί για πρώτη φορά μετά το 1896 ο νέος Προέδρος της ΔΟΕ στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν δεν τιμούμε και εμείς με τη σειρά μας τη ΔΟΕ, ακολουθώντας την υπόδειξη της χωρίς να προσβάλλουμε την ανώτατη αρχή του Παγκοσμίου Αθλητισμού και τον Πρόεδρο της; Είναι καιρός να μπούμε σε νέες περιπέτειες;

Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ την ύστατη στιγμή να αποσύρετε τη διάταξη για την αναδρομικότητα στα όρια θητειών ή έστω να ισχύσει από τις 31-3-21 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στις Ομοσπονδίες. Δεν θα έχουν χάσει τίποτα οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η Κυβέρνηση, από την άλλη θα έχετε πετύχει την συναίνεση και της ΔΟΕ και των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών αλλά και μεγάλου μέρους του αθλητικού κόσμου της χώρας που εθελοντικά έχει στηρίξει τον αθλητισμό στα δύσκολα χρόνια που περνάμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ