ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Giro di Colombia!

Giro di Colombia!

Ο 97ος ποδηλατικός Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Νάιρο Κιντάνα (Movistar) και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, τα 21 ετάπ και οι βαθμολογίες & κατατάξεις.

Ο 97ος Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε χθες στην Τεργέστη και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα.

Διαβάστε την εξέλιξη του Giro, τους πρωταγωνιστές της γενικής κατάταξης και τους νικητές των 21 ετάπ και των υπόλοιπων βαθμολογιών.

Ο 97ος Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε χθες στην Τεργέστη με μεγάλο νικητή τον Νάιρο Κιντάνα της Movistar. Στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν οι Ριγκομπέρτο Ουράν (Omega Pharma Quick Step) και Φάμπιο Άρου (Astana). Την μπλε φανέλα των βουνών κέρδισε ο Χουλιάν Αρεδόνδο της Trek. Ο Νασέρ Μπουχανί (FDJ) πήρε την κόκκινη φανέλα των πόντων, ενώ ο Κιντάνα (Movistar) ήρθε πρώτος και στην κατάταξη του καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα). Πολυνίκης της διοργάνωσης ήταν ο Νασέρ Μπουχανί με 3 κερδισμένα ετάπ και η AG2R La Mondiale κέρδισε την ομαδική κατάταξη. Μετά από 24 μέρες αγώνα, 21 ετάπ και 3.445.5 χιλιόμετρα, ένας ακόμα Γύρος Ιταλίας έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, οι εντυπώσεις, οι νικητές.

Το φετινό Giro d’Italia σημαδεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την κακοκαιρία. Οι πολλές βροχοπτώσεις τόσο στην Ιρλανδία, όσο και την Ιταλία, προκάλεσαν πολλές πτώσεις και μας στέρησαν από πολύ νωρίς δυο από τα μεγάλα φαβορί, τους Μάρτιν και Ροντρίγκεθ. Η αλήθεια είναι πως μετά το 6ο ετάπ στο Μοντεκασίνο, η προοπτική ήταν αρνητική σε ότι αφορά το θέαμα. Ο Έβανς είχε πάρει τη ροζ φανέλα, είχε φτιάξει αρκετά καλές διαφορές, είχε μπροστά του το μεγάλο χρονόμετρο, η ομάδα του φαινόταν ικανή να ελέγξει τον αγώνα και όλα έδειχναν ότι θα παρακολουθούσαμε έναν αρκετά "βαρετό" Γύρο χωρίς Πουρίτο, Μάρτιν και με τον Κιντάνα ταλαιπωρημένο από τις πτώσεις.

Giro di Colombia!

Οι δυο μεγάλοι Κολομβιανοί, πρωταγωνιστές του φετινού Giro. Κιντάνα και Ουράν στον τερματισμό του Ζονκολάν.

Όλα άλλαξαν όμως στα 41.9 χιλιόμετρα του χρονόμετρου, με τον Ουράν να πραγματοποιεί την κούρσα της ζωής του και τον Έβανς να αποδίδει πολύ κατώτερα από το αναμενόμενο. Εκεί ακριβώς ήρθαν τα πάνω κάτω και ο Γύρος άλλαξε τελείως προφίλ. Με τον Έβανς να ξεκινάει συνεχόμενη πτωτική πορεία, οι Κολομβιανοί αποφάσισαν να πάρουν πάνω τους την πρωτοβουλία του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι η ποδηλασία τους βρίσκεται στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας της. Όταν μάλιστα συνήλθε και ο Κιντάνα, απολαύσαμε μεγάλα ετάπ, γεμάτα θέαμα στις Άλπεις.

Οι ποδηλάτες της Κολομβίας έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση, έκαναν το ένα-δυο στη γενική (Κιντάνα, Ουράν), κέρδισαν τα βουνά (Αρεδόνδο), κέρδισαν τη λευκή φανέλα (Κιντάνα), πήραν 4 νίκες σε ετάπ (2 ο Κιντάνα, από μια οι Ουράν και Αρεδόνδο) και γενικότερα εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους. Εντυπωσιακός ήταν και ο 24χρονος Ιταλός, Φάμπιο Άρου, το ίδιο και ο γερόλυκος Μάικλ Ρότζερς με τις 2 νίκες του. Σχετική απογοήτευση ο Καντέλ Έβανς, όμως τα χρόνια περνούν και δεν αστειεύονται. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν οι Ρολάν (Europcar), Ποτσοβίβο (Ag2r) και Μάικα (Tinkoff Saxo), αλλά και ο Μπουχανί (FDJ) με τις 3 νίκες του στα σπριντ. Εκπληκτική εμφάνιση, τέλος, από την Bardiani CSF, την Pro-Continental ομάδα που πήρε 3 νίκες με τους Κάνολα, Μπαταλίν και Πιράτσι. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες την εξέλιξη του φετινού αγώνα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Giro di Colombia!

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Giro di Colombia!

Ο Γύρος της Ιταλίας ξεκίνησε από την Ιρλανδία. Εδώ, η Movistar στους δρόμους του Μπέλφαστ στην ατομική χρονομέτρηση.

Ο 97ος Γύρος της Ιταλίας ξεκίνησε εκτός συνόρων, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, με το ομαδικό χρονόμετρο των 21.7 χιλιομέτρων. Η κλήρωση που έκαναν οι διοργανωτές για τη σειρά με την οποία θα έφευγαν από την εκκίνηση οι ομάδες, ευνόησε την Orica GreenEDGE, αφού οι «Αυστραλοί» έτρεξαν την απόσταση νωρίς, πριν ξεκινήσει η βροχή και πήραν τη νίκη σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, με τους δρόμους της πόλης να έχουν κατακλυστεί από φίλους του αθλήματος και το ροζ χρώμα να κυριαρχεί παντού.

Giro di Colombia!

Παρά τη συνεχή βροχή, τα τοπία της Ιρλανδίας ήταν εκπληκτικά.

Η άτυχη της ημέρας ήταν η Garmin Sharp, οι αθλητές της οποίας είχαν μια άσχημη πτώση, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τον αγώνα τρεις ποδηλάτες της, ανάμεσα στους οποίους και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την τελική νίκη, ο αρχηγός της, Ντάνιελ Μάρτιν. Οι κερδισμένοι ανάμεσα στα υπόλοιπα φαβορί ήταν ο Ουράν και ο Έβανς, ενώ πολύ άσχημη εμφάνιση έκανε η Katusha του Χοακίμ Ροντρίγκεθ. Ο Σβέιν Ταφτ της Orica φόρεσε την πρώτη ροζ φανέλα του αγώνα. Την επόμενη μέρα, στο 2ο ετάπ, είχαμε το πρώτο μαζικό σπριντ της φετινής διοργάνωσης, ξανά στο Μπέλφαστ, με τον Μαρσέλ Κίτελ να παίρνει τη νίκη και τον Μάικλ Μάθιους (Orica GreenEDGE) να ντύνεται στα ροζ.

Giro di Colombia!

Ο Γερμανός Μαρσέλ Κίτελ της Giant Shimano κέρδισε και τα δυο ιρλανδικά σπριντ, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο.

Ο Γερμανός σπρίντερ της Giant Shimano γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα 26α του γενέθλια 24 ώρες αργότερα, ζευγαρώνοντας τις νίκες του στον τερματισμό του Δουβλίνου, σε ένα ακόμα μαζικό σπριντ. Με συμπληρωμένα τα τρία πρώτα ετάπ στην Ιρλανδία και τη βροχή, το κρύο και τις πτώσεις να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, οι αθλητές μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Νότια Ιταλία, όπου μετά την πρώτη ημέρα ξεκούρασης, συνεχίστηκε ο αγώνας, πλέον επί ιταλικού εδάφους.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Οι αθλητές περίμεναν ήλιο στην Ιταλία, όμως η βροχή συνέχισε να πρωταγωνιστεί. Έτσι λοιπόν, στο 4ο ετάπ, το οποίο ολοκληρωνόταν σε ένα επικίνδυνο σιρκουί μέσα στο Μπάρι, το πελοτόν ζήτησε από τους διοργανωτές, να ισχύσουν οι χρόνοι για όλους στο προτελευταίο πέρασμα από τη γραμμή του τερματισμού, ενώ μέχρι εκείνο το σημείο όλοι οι αθλητές κινήθηκαν αργά και προσεκτικά. Πράγματι, το αίτημά τους έγινε δεκτό και οι «εχθροπραξίες» ξεκίνησαν μόνο στην τελευταία στροφή με τις ομάδες των σπρίντερ να έχουν την πρωτοβουλία και τον Γάλλο Νασέρ Μπουχανί της FDJ να παίρνει τελικά τη νίκη. Την επόμενη μέρα είχαμε τον πρώτο τερματισμό σε ανηφόρα, στο Βιγκιάνο (5 χλμ στο 4.6%).

Giro di Colombia!

Ο Νασέρ Μπουχανί της FDJ πήρε τρεις νίκες στη φετινή διοργάνωση. Εδώ, η πρώτη από αυτές, στο Μπάρι.

Στη διάρκεια της διαδρομής είχαμε πολύ δυνατό άνεμο, ενώ προς το τέλος άρχισε πάλι να βρέχει. Τα φαβορί ανέβηκαν μαζί τα τελευταία 5 χιλιόμετρα και ο Ντιέγκο Ουλίσι (Lampre Merida) επιτέθηκε στα τελευταία μέτρα, παίρνοντας μια μικρή διαφορά που του έδωσε τη νίκη. Έχοντας περάσει πλέον στη δυτική ακτή της ιταλικής χερσονήσου, στο 6ο ετάπ οι αθλητές διέσχισαν την επαρχία του Σαλέρνο με κατεύθυνση την ανηφόρα του Μόντε Κασίνο (8.7 χλμ στο 5% με σημεία που έφταναν το 10%). Περίπου 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, το γλιστερό οδόστρωμα προκάλεσε δυο συνεχόμενες πτώσεις, με αποτέλεσμα πάνω από 15 ποδηλάτες να βρεθούν στην άσφαλτο, μπλοκάροντας τελείως τη δίοδο στους υπόλοιπους.

Ο Καντέλ Έβανς, ο Μάικλ Μάθιους και δέκα περίπου αθλητές ακόμα που βρίσκονταν μπροστά, γλύτωσαν την πτώση και ο αρχηγός της BMC διέταξε αμέσως τους συναθλητές του να αυξήσουν τον ρυθμό. Οι Ος και Μοραμπίτο τα έδωσαν όλα, δεν υπήρξε καμία σκέψη να σταματήσουν περιμένοντας όλα τα υπόλοιπα φαβορί που είχαν μείνει πίσω και έτσι το γκρουπάκι αυτό έφτασε στην κορυφή με ένα πλεονέκτημα 49 δευτερολέπτων από το πελοτόν. Ο Μάθιους έκανε τη δική του επίθεση στα τελευταία μέτρα, άφησε πίσω τους Βίνινγκ και Έβανς και πήρε τη νίκη, δεύτερη για την ομάδα της Orica GreenEDGE. Υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι ο Έβανς δεν περίμενε, όμως ο αγώνας βρισκόταν σε «επιθετική» εξέλιξη και έτσι δεν δόθηκε συνέχεια. Τα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του Αυστραλού δικά σας.

Giro di Colombia!

Η νίκη του Ντιέγκο Ουλίσι (Lampre Merida) στο Μοντεκομπιόλο, μπροστά από τον Κισερλόφσκι, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο Κέλντερμαν.

Ο μεγάλος άτυχος πάντως του ετάπ, ήταν ο Χοακίν Ροντρίγκεθ, που έπεσε και τερμάτισε 7:43 μετά τον Μάθιους, χάνοντας κάθε ελπίδα για τη γενική, για να εγκαταλείψει στη συνέχεια με τρία σπασμένα πλευρά και κάταγμα στον αντίχειρα. Μετά τον Μάρτιν, ο Γύρος έχασε έτσι ένα ακόμα από τα μεγάλα φαβορί. Στο 7ο ετάπ ο καιρός σεβάστηκε για πρώτη φορά τους αθλητές και το πελοτόν έφτασε στο Φολίνιο, όπου ο Νασέρ Μπουχανί κέρδισε το μαζικό σπριντ, κάνοντας δυο τις νίκες του. Αμέσως μετά, σειρά είχε το πρώτο κρίσιμο ετάπ της φετινής διοργάνωσης. Οι αθλητές κινήθηκαν στην επαρχία του Ουρμπίνο και του Πέζαρο, ανέβηκαν πρώτα τα 6 χιλιόμετρα του Τσίπο ντι Καρπένια (10% με ανώτατη κλίση στο 14%) και κατευθύνθηκαν στο 1ης κατηγορίας Μοντεκοπιόλο (6.4 χλμ στο 6.4% με ανώτατη κλίση στο 13%).

Ένα μικρό γκρουπ με τα περισσότερα φαβορί ξεχώρισε στην τελευταία ανηφόρα και προς το τέλος υπήρξαν κάποιες επιθέσεις χωρίς αποτέλεσμα. Μπροστά είχε φύγει ο Πιέρ Ρολάν της Europcar, ο οποίος όμως πιάστηκε 250 μέτρα πριν τον τερματισμό. Ο Ντιέγκο Ουλίσι ήταν ο νικητής (δεύτερη πρωτιά), με τους υπόλοιπους να ακολουθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όμως δυο ακόμα φαβορί βγήκαν από τη μάχη της γενικής. Ο Νίκολας Ροτς της Tinkoff έχασε πάνω από 6 λεπτά, ενώ ο Μικέλε Σκαρπόνι της Astana σχεδόν 10. Η ροζ φανέλα άλλαξε αθλητή, αλλά όχι εθνικότητα. Ο Αυστραλός Μάικλ Μάθιους την παρέδωσε στον συμπατριώτη του, Καντέλ Έβανς.

Giro di Colombia!

Ο Καντέλ Έβανς (BMC) φόρεσε τη ροζ φανέλα για 4 μέρες.

Την επόμενη μέρα ένας ακόμα τερματισμός σε ανηφόρα περίμενε τους ποδηλάτες. Στην Σέστολα της Εμίλια Ρομάνια (16.5 χλμ στο 5.5% με ανώτατη κλίση στο 13%), ο νικητής βγήκε για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση από το γκρουπάκι των αποσπασμένων. Οι Ντάβιντε Μαλακάρνε (Europcar) και Πίτερ Βίνινγκ έφτασαν πρώτοι στην κορυφή με τον Ολλανδό της Orica GreenEDGE να κερδίζει το σπριντ και να δίνει την τρίτη νίκη στην ομάδα του. Από το γκρουπ των φαβορί, ο Ντομένικο Ποτσοβίβο της Ag2r επιτέθηκε στα 5 τελευταία χιλιόμετρα, έφτασε στον τερματισμό 30 δευτερόλεπτα πριν τους υπόλοιπους και ανέβηκε στην τέταρτη θέση της γενικής. Αμέσως μετά ακολούθησε η δεύτερη ημέρα ξεκούρασης για το πελοτόν.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η δεύτερη εβδομάδα ξεκίνησε με ένα ετάπ ευθείας που έφερε το πελοτόν στους πρόποδες των Απεννίνων. Ο Γάλλος Νασέρ Μπουχανί της FDJ πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, παίρνοντας έτσι την τρίτη του νίκη στη διοργάνωση. Την επόμενη μέρα ο Μάικλ Ρότζερς της Tinkoff Saxo συνδύασε την επανεμφάνισή του στην αγωνιστική δράση με μια μεγάλη νίκη στη Σαβόνα, ύστερα από την επίθεσή του στα τελευταία κατηφορικά χιλιόμετρα. Και αμέσως μετά ήρθε ένα από τα κρισιμότερα ετάπ, το μεγάλο χρονόμετρο των 41.9 χιλιομέτρων, εκεί όπου όλοι περίμεναν τον Καντέλ Έβανς να κάνει μια μεγάλη εμφάνιση και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις χρονικές διαφορές του από τα υπόλοιπα φαβορί.

Giro di Colombia!

Ο Μάικλ Ρότζερς (Tinkoff Saxo) κέρδισε το ετάπ στη Σαβόνα.

Η έκπληξη όμως ήρθε από αλλού. Ο Ριγκομπέρτο Ουράν (Omega Pharma Quick Step) πραγματοποίησε τη διαδρομή της ζωής του, πήρε μια τεράστια νίκη και φόρεσε τη ροζ φανέλα, αφήνοντας 37 δευτερόλεπτα πίσω του στη γενική τον Αυστραλό, ο οποίος απογοήτευσε γενικά, χάνοντας ενάμιση λεπτό στον τερματισμό από τον Κολομβιανό. Το 13ο ετάπ έφερε τους αθλητές στους πρόποδες των Άλπεων και ο νικητής βγήκε από το γκρουπάκι των αποσπασμένων. Ήταν ο Ιταλός Μάρκο Κάνολα της Bardiani CSF. Στο 14ο ετάπ είχαμε το πρώτο αλπικό ραντεβού με τον τερματισμό στην ανηφόρα της Οπόρα (12 χλμ στο 6.2% με σημεία που έφταναν στο 13%). Η Bardiani CSF πήρε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της, αυτή τη φορά με τον Ενρίκο Μπαταλίν, ενώ πίσω, στο γκρουπ των φαβορί, ο Ουράν έχασε χρόνο από όλους τους αντιπάλους του, διατηρώντας όμως τη ροζ φανέλα.

Giro di Colombia!

Ο Ουράν με τη ροζ φανέλα, την οποία κράτησε 4 μέρες. Μαζί του οι Έβανς, Ροτς και Κιντάνα.

Στην ανάβαση της Οπόρα είχαμε το πρώτο δείγμα ότι ο Κιντάνα είχε επιτέλους συνέλθει από τις πτώσεις των πρώτων ημερών και το κρύωμα που τον ταλαιπωρούσε. Την επόμενη μέρα οι αθλητές είχαν ένα ακόμα αλπικό ετάπ με τερματισμό στην ανηφόρα του Μοντεκαμπιόνε (20 χιλιόμετρα με μέση κλίση στο 7.6 και ανώτατη στο 12%). Ο Φάμπιο Άρου της Astana πήρε μια μεγάλη νίκη στην κορυφή του Παντάνι, ενώ ο Ουράν κέρδισε χρόνο απέναντι στους Ποτσοβίβο και Έβανς. Παράλληλα είχαμε την επιβεβαίωση της "επιστροφής" του Κιντάνα, ο οποίος επιτέθηκε στον Ουράν, μειώνοντας τη διαφορά του στη γενική κατά 24 δεύτερα και ανεβαίνοντας στην 5η θέση της γενικής. Αμέσως μετά ακολούθησε η τρίτη και τελευταία ημέρα ξεκούρασης των αθλητών.

Η ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η τελευταία εβδομάδα της φετινής διοργάνωσης ξεκίνησε με ένα από τα δυο βασιλικά ετάπ, αυτό με τερματισμό στην ανηφόρα του Val Martello (22.4 χλμ με μέση κλίση 6.4% και ανώτατη 14%), αφού πρώτα οι ποδηλάτες ανέβηκαν την Gavia (16.5 χλμ με μέση κλίση 8% και ανώτατη 16%) και το θρυλικό Stelvio (21.7 χλμ με μέση κλίση 7.1% και ανώτατη 12%). Οι διοργανωτές, δυστυχώς για την αξιοπιστία του Giro, τα θαλάσσωσαν, αφού λόγω του κρύου και της βροχόπτωσης στην κορυφή του Στέλβιο, αποφάσισαν αρχικά να ακυρώσουν την κατηφόρα και στη συνέχεια απλά να στείλουν μηχανές με κόκκινες σημαίες, για να υποδείξουν τη σωστή διαδρομή στους ποδηλάτες.

Giro di Colombia!

Εικόνα από το μεγάλο μπέρδεμα στο Στέλβιο. Ρολάν, Ιθαγκίρε και Κιντάνα στην κατηφόρα, ενώ μπροστά διακρίνεται η κόκκινη σημαία στη μηχανή.

Ένα tweet όμως που ανέβασαν στον επίσημο λογαριασμό του Giro, λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή του Στέλβιο, μπέρδεψε πολλούς ποδηλάτες και τιμ μάνατζερ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σύγχυση για το τί ακριβώς συνέβαινε, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Νάιρο Κιντάνα μαζί με λίγους ακόμα αθλητές, κατεβαίνοντας κανονικά την κατηφόρα και χτίζοντας μια διαφορά ενάμιση λεπτού από το γκρουπ της ροζ φανέλας και των υπόλοιπων φαβορί. Ο Κολομβιανός, σε εκπληκτική πλέον κατάσταση, αύξησε πολύ περισσότερο αυτή τη διαφορά στην ανηφόρα του Val Martello και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, παίρνοντας το ετάπ και τη ροζ φανέλα από τον συμπατριώτη του, Ουράν, ενώ παράλληλα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την τελική νίκη.

Giro di Colombia!

Ο Νάιρο Κιντάνα (Movistar) έχει κερδίσει στο Βαλ Μαρτέλο και φοράει για πρώτη φορά τη ροζ φανέλα στο βάθρο.

Η γκρίνια από τις υπόλοιπες ομάδες ήταν αναμενόμενη, όμως οι ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν στον Κιντάνα και την Movistar, αλλά αποκλειστικά στους διοργανωτές που χειρίστηκαν το όλο θέμα τελείως ερασιτεχνικά και στους αθλητικούς διευθυντές που δεν φρόντισαν σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο όχι μόνο του ετάπ, αλλά ολόκληρου του αγώνα, να ζητήσουν διευκρινήσεις από τους υπεύθυνους για να σιγουρευτούν τί ακριβώς συνέβαινε. Στο επόμενο ετάπ (ευθείας), ο Στέφανο Πιράτσι πήρε τη νίκη από το γκρουπάκι των αποσπασμένων και έδωσε τον τρίτο θρίαμβο στην εκπληκτική Bardiani CSF. Αμέσως μετά ξεκίνησε το "κολασμένο" τελευταίο τριήμερο στις Άλπεις, με πρώτο σταθμό το 18ο ετάπ που τερμάτισε στην ανηφόρα του Ριφούτζιο Παναρότα (16 χλμ στο 8% με ανώτατη κλίση στο 14%).

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο "βασιλιάς των βουνών" Χουλιάν Αρεδόνδο της Trek, ενώ πίσω του ακολούθησε ο συμπατριώτης του, Φάμπιο Ντουάρτε, αποδεικνύοντας ότι η ποδηλασία της Κολομβίας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της με πολλαπλούς πρωταγωνιστές σε όλους τους μεγάλους αγώνες. Πιο πίσω, Ουράν και Κιντάνα πέρασαν μαζί τη γραμμή του τερματισμού, ενώ ο Έβανς έχασε δυο λεπτά σε σχέση με τους δυο πρωτοπόρους της γενικής και μαζί κάθε ελπίδα για διεκδίκηση της ροζ φανέλας. Την επόμενη μέρα είχαμε το δεύτερο ατομικό χρονόμετρο της φετινής διοργάνωσης με τα 27 χιλιόμετρα της χρονοανάβασης στο Μόντε Γκράπα.

Giro di Colombia!

Ο Χουλιάν Αρεδόνδο (Trek) κερδίζει το ετάπ στο Ριφούτζιο Παναρότα.

Και εκεί ο Νάιρο Κιντάνα αποδείχτηκε ανίκητος, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την καταπληκτική του εμφάνιση. Ο Κολομβιανός κέρδισε το ετάπ μπροστά από τους Άρου και Ουράν, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τις διαφορές του και σχεδόν "κλείδωσε" την τελική νίκη. Αμέσως μετά είχαμε το 20ο ετάπ, το δεύτερο "βασιλικό" του Giro 2014, με τις ανηφόρες πρώτα στο Πάσο ντελ Πούρα (11.3 χλμ με μέση κλίση 7.7% και ανώτατη στο 13%), μετά στο Σέλα Ράτσο (16 χλμ με μέση κλίση 5.2% και ανώτατη στο 15%) και τέλος στον μυθικό κολοσσό του Ζονκολάν με τα 10 χιλιόμετρα στο 12% και τα δυσκολότερα σημεία να φτάνουν μέχρι και το 22%.

Για μια ακόμα φορά είδαμε έναν εκπληκτικό Μάικλ Ρότζερς, ο οποίος μετά τη Σαβόνα, άφησε άφωνους τους πάντες με τη δεύτερη νίκη του στον φετινό Γύρο Ιταλίας, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Πίσω στα φαβορί, Κιντάνα και Ουράν τερμάτισαν μαζί, σφραγίζοντας τις δυο πρώτες θέσεις του βάθρου, ενώ ο Άρου κράτησε την τρίτη θέση της γενικής. Την Κυριακή, οι 156 "γενναίοι" που ξεπέρασαν με επιτυχία τις 21 ημέρες αγώνα, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη παρέλαση στους δρόμους της Τεργέστης με τον Λούκα Μέσγκετς της Giant Shimano να παίρνει τη νίκη στο μαζικό σπριντ.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΕΤΑΠ

Giro di Colombia!

Η οικογένεια Κιντάνα στο βάθρο.

Ο Γύρος της Ιταλίας ξεκίνησε στις 9 Μαΐου από το Μπέλφαστ και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου με την καθιερωμένη «παρέλαση» των ποδηλατών στην Τεργέστη. Ας δούμε τους νικητές των 21 ετάπ:

01. Belfast – Belfast / Orica GreenEDGE

02. Belfast – Belfast / Marcel Kittel (Giant Shimano)

03. Armagh – Dublin / Marcel Kittel (Giant Shimano)

04. Giovinazzo – Bari / Nacer Bouhanni (FDJ)

05. Taranto – Viggiano / Diego Ulissi (Lampre Merida)

06. Sassano – Montecassino / Michael Matthews (Orica GreenEDGE)

07. Frosinone – Foligno / Nacer Bouhanni (FDJ)

08. Foligno – Montecopiolo / Diego Ulissi (Lampre Merida)

09. Lugo – Sestola / Pieter Weening (Orica GreenEDGE)

10. Modena – Salsomaggiore Terme / Nacer Bouhanni (FDJ)

11. Collecchio – Savona / Michael Rogers (Tinkoff Saxo)

Giro di Colombia!

Κιντάνα και Άρου, πρώτος και τρίτος της γενικής.

12. Barbaresco – Barolo / Rigoberto Urán (Omega Pharma Quick Step)

13. Fossano – Rivarolo Canavese / Marco Canola (Bardiani CSF)

14. Aglie – Oropa / Enrico Battaglin (Bardiani CSF)

15. Valdengo – Montecampione / Fabio Aru (Astana)

16. Ponte di Legno – Val Martello / Nairo Quintana (Movistar)

17. Sarnonico – Vittorio Veneto / Stefano Pirazzi (Bardiani CSF)

18. Belluno – Rifugio Panarotta (Valsugana) / Julián Arredondo (Trek)

19. Bassano del Grappa – Cima Grappa / Nairo Quintana (Movistar)

20. Maniago – Monte Zoncolan / Michael Rogers (Tinkoff Saxo)

21. Gemona del Friuli – Trieste / Luca Mezgec (Giant Shimano)

Τελική γενική κατάταξη (ροζ φανέλα):

Giro di Colombia!

01. Nairo Quintana (Movistar) 88:14:32

02. Rigoberto Urán (Omega Pharma Quick Step) +2:58

03. Fabio Aru (Astana) +4:04

04. Pierre Rolland (Europcar) +5:46

05. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) +6:32

06. Rafal Majka (Tinkoff Saxo) +7:04

07. Wilko Kelderman (Belkin) +11:00

08. Cadel Evans (BMC) +11:51

09. Ryder Hesjedal (Garmin Sharp) +13:35

10. Robert Kiserlovski (Trek) +15:49

Giro di Colombia!

Αρεδόνδο (μπλε φανέλα), Μπουχανί (κόκκινη φανέλα) και Κιντάνα (ροζ και λευκή φανέλα).

Τελική βαθμολογία πόντων (κόκκινη φανέλα):

1. Nacer Bouhanni (FDJ) 291

2. Giacomo Nizzolo (Trek) 265

3. Roberto Ferrari (Lampre Merida) 188

Τελική βαθμολογία βουνών (μπλε φανέλα):

1. Julián Arredondo (Trek) 173

2. Dario Cataldo (Sky) 132

3. Nairo Quintana (Movistar) 88

Τελική κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα):

1. Nairo Quintana (Movistar) 88:14:32

2. Fabio Aru (Astana) +4:04

3. Rafal Majka (Tinkoff Saxo) +7:04

Τελική ομαδική κατάταξη:

1. AG2R La Mondiale 264:30:55

2. Omega Pharma Quick Step +19:32

3. Tinkoff Saxo +27:12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ