ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ιστορική απόφαση και οι κίνδυνοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

The Olympic flag is carried during the closing ceremony in the Maracana stadium at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 21, 2016. (AP Photo/Chris Carlson)
The Olympic flag is carried during the closing ceremony in the Maracana stadium at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 21, 2016. (AP Photo/Chris Carlson) AP

Η ΔΟΕ αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίαση της που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Λίμα να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο του 2024 όσο και του 2028. Οι διαπραγματεύσεις με Παρίσι και Λος Άντζελες και οι κίνδυνοι που υπάρχουν.

Μία ιστορική απόφαση πάρθηκε στην 130η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Για πρώτη φορά η ΔΟΕ θα αναθέσει στην ίδια της συνεδρίαση τους επόμενους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αυτό ήταν κάτι το οποίο υπήρχε ως σενάριο εδώ και αρκετό καιρό και τελικά πήρε "σάρκα και οστά" με τον πλέον επίσημο τρόπο έπειτα από τη σχετική ανώνυμη ψηφοφορία που διεξήχθη από την ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το Παρίσι και το Λος Άντζελες, οι οποίες ήταν οι δύο πόλεις που είχαν απομείνει στην κούρσα διεκδίκησης των Αγώνων του 2024 αναμένεται να μοιραστούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις δύο επόμενες διοργανώσεις.

Η συνεδρίαση είχε αρκετή ένταση αφού υπήρξαν αρκετοί εκπρόσωποι χωρών οι οποίες ήταν κόντρα στην συγκεκριμένη πρόταση από τον Τόμας Μπαχ. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ θέλησε ουσιαστικά να επιβραβεύσει τις δύο αυτές πόλεις για τη θέρμη τους να αναλάβουν τους μεθεπόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες παίρνοντας όμως ένα μεγάλο ρίσκο.

Ποιο είναι αυτό; Ουσιαστικά αυτό που αποφασίστηκε είναι στις 13 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού να δοθούν και οι δύο διοργανώσεις. Κάτι που σημαίνει ότι από χτες (11/7) όποια πόλη επιθυμεί μπορεί να καταθέσει την πρόταση της για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν συμβεί αυτό τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με το αρχικό πλάνο που υπάρχει που θέλει το Παρίσι και το Λος Άντζελες να μπαίνουν σε μία "win - win" διαδικασία αφού και οι δύο θα πάρουν μία από τις δύο διοργανώσεις. Αυτό ήταν που τόνισαν τόσο ο Ντένις Όσβαλντ (εκπρόσωπος της Ελβετίας) όσο και ο Ρίτσαρντ Πάουντ (εκπρόσωπος του Καναδά).

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα τόνισε μεταξύ άλλων ο δεύτερος για την όλη διαδικασία. "Αν συμβεί αυτό θα είναι ένα μεγάλο λάθος. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι να μην ανοίξετε την περίοδο των υποψηφιοτήτων. Αν 4-5 πόλεις ενδιαφερθούν τότε θα υπάρξει πρόβλημα" είπε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του νομικού τμήματος της ΔΟΕ τονίστηκε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το καταστατικό και έτσι φτάσαμε μέχρι την ψηφοφορία.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Φυσικά, εκείνοι που έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν οι εκπρόσωποι των δύο πόλεων. Ο λόγος είναι απλός. Χτες μπήκαν στη διαδικασία να παρουσιάσουν τους φακέλους τους στους εκπροσώπους του Τύπου και λίγο αργότερα έμαθαν πως και οι δύο θα διοργανώσουν τους Αγώνες.

Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι ποια από τις δύο θα διοργανώσει του 2024 και ποια του 2028! Έτσι, τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένα. Οι εκπρόσωποι των δύο οργανωτικών επιτροπών σε συνεργασία με τη ΔΟΕ θα φτιάξουν μία τριμερή επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για το πότε θα διεξαχθούν οι Αγώνες σε κάθε πόλη ελπίζοντας να υπάρξει κοινή γραμμή και κάποια από τις δύο να παραχωρήσει την πρωτιά στην άλλη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα ξένα Μέσα το πιθανότερο είναι η διοργάνωση του 2024 να γίνει στο Παρίσι και τέσσερα χρόνια αργότερα να φιλοξενηθούν οι Αγώνες στο Λος Άντζελες. Όλα αυτά με την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ενδιαφέρον από κάποια άλλη πόλη στο μεσοδιάστημα.

Αν πάνε όλα όπως τα σκέφτηκε ο Μπαχ τότε στις 13 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε που θα διοργανωθούν οι Αγώνες μετά το Τόκιο.

Photo credits: AP Photo/Chris Carlson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ