Η Ελλάδα γιόρτασε την Ολυμπιακή Ημέρα

Η Ελλάδα γιόρτασε την Ολυμπιακή Ημέρα

Χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν πανελλαδικά στον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, στέλνοντας παντού το μήνυμα για ένταξη της άθλησης στην καθημερινή ζωή.

Χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν πανελλαδικά στον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, στέλνοντας παντού το μήνυμα για ένταξη της άθλησης στην καθημερινή ζωή. Είναι η πρώτη φορά που έγιναν δράσεις σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αρχαία Ολυμπία και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις 11 δράσεις που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και άλλοι φορείς και ιδρύματα, σε 10 διαφορετικές περιοχές!

Στο πλαίσιο των δράσεων, προβλήθηκε το μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ για την Ολυμπιακή Ημέρα, δόθηκαν αναμνηστικά καπέλα, αλλά και αναμνηστικά διπλώματα σε όλους για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή υπήρχε στον αγώνα δρόμου SNF Run που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα της ΕΟΕ, με περισσότερους από 5000 δρομείς να ξεκινούν από το Παναθηναϊκό Στάδιο και να τερματίζουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την ίδια ώρα στο ΚΠΙΣΝ διοργανώθηκε και το πρόγραμμα Kids' Athletics με δεκάδες παιδιά να μαθαίνουν από τους Ολυμπιονίκες και σπουδαίους πρωταθλητές Γιώργο Τζελίλη (άρση βαρών), Σοφία Κλιγκοπούλου (μπάσκετ), Βαγγέλη Νάστα (βόλεϊ), Σοφία Σημαντήρη (βόλεϊ), Έλενα Πλατάνα (πυγμαχία), Άννα Χαραλαμπίδη (υδατοσφαίριση), Βαγγέλη Μυτάκη (ιστιοπλοΐα), Αναστασία Καλογερά (άρση βαρών), Αργυρώ Γιαννικάκη (στίβος), Ντενίζ Παναγοπούλου (τένις), τα μυστικά του στίβου.

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου και στην Αρχαία Ολυμπία σε μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας που διοργάνωσε ο Δήμος της περιοχής, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ Μανώλη Κολυμπάδη και των μελών της Ολομέλειας Φάνης Πετραλιά και Γιώργου Αλικάκου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Ολυμπιακή Ημέρα» που αποτελείτο από εικαστικές δημιουργίες μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας.

Ακολούθησαν αγώνες δρόμου με τη συμβολική ονομασία «Κοτινοδρομία» μήκους 1 και 4 χιλιoμέτρων, αφιερωμένους στον Δημήτριο Βικέλα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 ατόμων και στους οποίους πήραν μέρος και οι νέοι μετέχοντες της 57ης Διεθνούς Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στη συνέχεια, έγιναν πολιτιστικά δρώμενα με τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο Πελοπίου να ερμηνεύουν τον Ολυμπιακό Ύμνο και τα παιδιά από το δημοτικό σχολεία Μακρισίων να εντυπωσιάζουν με την παρουσίαση θεατρικού-χορευτικού δρώμενου από την Ολυμπιακή μας Ιστορία και την απαγγελία του ποιήματος "Ιερός σκοπός" από το βιβλίο Ολυμπιακής Παιδείας της Ιλεάνας Κλοκώνη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις Χειμερινές Ολυμπιάδες, με τα μικρά παιδιά από την Ολυμπία να πραγματοποιούν παρέλαση κρατώντας τις σημαίες των χωρών που έχουν φιλοξενήσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τη σημαία της Κορέας που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες το 2018, την Ολυμπιακή και την Ελληνική σημαία. Ακολούθησαν, το καλωσόρισμα του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιου Κοτζά, ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ  Μανώλη Κολυμπάδη, ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Κορέας Young-jip Ahn, ενώ ομιλία για την Ολυμπιακή Ημέρα, έκανε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στο COSMOGYM Festival & Contest  που έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Περιστερίου. Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στην Ολυμπιακή Ημέρα, με την παρουσία του μέλους της Ολομέλειας της ΕΟΕ Θανάση Βασιλειάδη. Πήραν μέρος 1.100 αθλητές και αθλήτριες, που μαζί με τους θεατές άκουσαν από τα μεγάφωνα του γηπέδου το μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα έπαιζε σε video το μήνυμα του Τόμας Μπαχ.

Η Θεσσαλονίκη ήταν η τρίτη πόλη στην οποία γιορτάστηκε η Ολυμπιακή Ημέρα με τη διοργάνωση Kids Olympics, δηλαδή με πλούσιες αθλητικές δράσεις προσομοίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Ολυμπιακό Μουσείο της πόλης. Τα παιδιά, χωρισμένα σε τρεις ομάδες, που αντιστοιχούν στις Ολυμπιακές Αξίες (Φιλία, Σεβασμός, Αριστεία) αλλά και στις πτυχές του Ολυμπιακού συνθήματος (Citius Altius Fortius) έγιναν πρωταγωνιστές της δικής τους Ολυμπιακής διοργάνωσης «Kids Olympics 2017»!

Έπειτα από μία σύντομη προσομοίωση της Επίσημης Τελετής Έναρξης των Αγώνων, οι ομάδες ακολουθούν κυκλική πορεία σε πέντε σταθμούς - που συμβολίζουν τους πέντε κύκλους των Αγώνων - και αγωνίζονται σε Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα όπως Ξιφασκία, Τοξοβολία, Άλμα εις μήκος, Γκολφ, Μπότσια, κ.α.

Τα παιδιά ήταν και στο επίκεντρο των εορτασμών που έγιναν στο Summer Camp «5 κύκλοι» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, υπό την καθοδήγηση των Ολυμπιονικών Νίκου Συρανίδη, Νίκης Μπακογιάννη και Όλγας Βασδέκη και με την παρουσία του μέλους της ΕΟΕ Γιάννη Καρρά. Τα παιδιά αφού μυήθηκαν σε πολλά Ολυμπιακά αθλήματα, σχημάτισαν συμβολικά τον αριθμό 23, για την 23η Ιουνίου που εορτάζεται παγκοσμίως η Ολυμπιακή Ημέρα.

Ο κ. Καρράς μίλησε για το νόημα της Ολυμπιακής Ημέρας και στους μικρούς αθλητές του κολυμβητικού συλλόγου Ποσειδώνα Ιλισίων, που έκαναν δράσεις Ολυμπισμού και Αθλητισμού.

Δράσεις στο βουνό και τη θάλασσα (αναρρίχηση, ορειβασία, κολύμβηση στη θάλασσα και beach handball) έκαναν στο Σχινιά και την Πάρνηθα 100 παιδιά του Αθλητικού Συλλόγου «Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας», ηλικίας 8-18 ετών, συμμετέχοντας και αυτά με τη σειρά τους, στον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας.

Τέλος, 52 μαθητές και μαθήτριες από το Summer Camp της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης γνώρισαν το άθλημα της ιστιοπλοΐας, καθώς επισκέφθηκαν με την συνοδεία των γυμναστών τους τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου, μπήκαν σε διαφορετικά είδη σκαφών και πήραν μια πρώτη γεύση από το μοναδικό αυτό Ολυμπιακό άθλημα.

Οι δράσεις για την Ολυμπιακή Ημέρα θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 30 Ιουνίου, όταν η ΕΘΝ.Ο.Α. με τη συνεργασία του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», προγραμματίζει δράσεις για παιδιά πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά με βιωματική προσέγγιση σε Ολυμπιακά αθλήματα και με συμμετοχή Ολυμπιονικών, πρωταθλητών και προπονητών.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Γιατί το να μένεις σε σχέση παχαίνει

Εργένηδες όλου του κόσμου, μπορείτε να αρχίσετε τα πανηγύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24