OPINIONS

Call him.. David

Call him.. David
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τον τρόπο που ο Δαυίδ (ξανα)κέρδισε τον Γολιάθ. Για το πως ο Ολυμπιακός κυριάρχησε σε τρεις διαφορετικούς τομείς της ΤΣΣΚΑ: στην τακτική, την ψυχολογία και την ενέργεια.

Πριν το παιχνίδι η ΤΣΣΚΑ ήταν η ομάδα που διψούσε για εκδίκηση. Τελικά έχασε με κατεβασμένα τα χέρια.

Πριν το παιχνίδι η ΤΣΣΚΑ ήταν η ομάδα που υπερτερούσε μες στη ρακέτα με τα μεγάλο κορμιά της. Τελικά έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (41-29) και σκόραρε μόλις 10 πόντους μες στο καλάθι.

Πριν το παιχνίδι η ΤΣΣΚΑ ήταν το φαβορί και ο Ολυμπιακός η ομάδα που θα προσπαθούσε να μείνει μες στο ματς. Τελικά οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αυτοί που είχαν το διψήφιο προβάδισμα από το δεύτερο δεκάλεπτο ως το τελευταίο σφύριγμα.

Πριν το παιχνίδι ο Γολιάθ (ΤΣΣΚΑ) είχε μις-ματς με τον Δαυίδ (Ολυμπιακό) σύμφωνα με τα λόγια το Μεσίνα. Τελικά, ο Δαυίδ κέρδισε. Και πάλι.

Οι "ερυθρόλευκοι" κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα:

Τακτική

Ο Ολυμπιακός ήταν άψογος στην τακτική του, κάτι που πιστώνεται στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Η ομάδα του Πειραιά:

Α) Κατάφερε να σταματήσει τα δύο ατού της ΤΣΣΚΑ, τον Μίλος Τεόντοσιτς (στέλνοντας πάνω του διαφορετικούς παίκτες - τον Λο, τον Σλούκα και τον Κατσίβελη) και τον Νέναντ Κρστιτς. Ο πρώτος είχε 1/9 σουτ, 2 λάθη και μια μόλις ασίστ. Ο δεύτερος 2 πόντους με 1/5 δίποντα. Σύνολο; Εφτά πόντοι και κάτι ψιλά.

β) Είχε μεγάλη ταχύτητα στο παιχνίδι της. Προσπάθησε, δηλαδή, να κάνει τα μεγάλα κορμιά της ΤΣΣΚΑ (και μαζί τα βαριά τους πόδια) να μην μένουν για πολύ ώρα ακίνητα. Η μπάλα γύριζε γρήγορα και οι "ερυθρόλευκοι" έβρισκαν ρήγματα απέναντι σε πιο αργούς παίκτες.

γ) Δεν επέτρεψε εύκολα καλάθια. Είναι κάτι που δεν δείχνει η στατιστική, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλή χρήση των φάουλ του, έστω κι αν πήγαινε από νωρίς στο μπόνους. Δεν δέχτηκε ούτε ένα γκολ-φάουλ, ενώ συχνά έστελνε τον αντίπαλο στις βολές από το να επιτρέπει ένα άνετο λέι-απ.

δ) είχε λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα έβαζε ο Έτορε Μεσίνα. Ο Ιταλός τεχνικός βλέποντας το ματς να "στραβώνει" από την αρχή, δοκίμασε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Άλλαζε σχήματα (ψηλό με τον Κριάπα στο "3", ή με τρεις κοντούς), άμυνες (όπως η 3-2 με τον Κριάπα στην κορυφή, οι αλλαγές στα σκριν του τρίτου δεκαλέπτου, ή το ζον-πρες στα τελευταία λεπτά) και τακτική στην επίθεση, χωρίς όμως να καταφέρει να βάλει πρόβλημα στον Ολυμπιακό, δείγμα της συγκέντρωσης που είχαν οι Πειραιώτες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ενέργεια

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πήγαν πολύ δυνατά στη μπάλα και εξασφάλισαν όλες τις διεκδικούμενες μπάλες. Έτσι κυριάρχησαν στο παιχνίδι των κατοχών, αφού πήραν τα ριμπάουντ (41-29) και έκαναν λίγα λάθη.

Κέρδισαν προσωπικές μάχες. Είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι: "δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είσαι, αλλά πόσο ψηλά παίζεις". Και ο Κάιλ Χάινς του 1.98 του έχει δώσει να καταλάβει. Κέρδισε όλες τις μάχες έχοντας 13 πόντους και 10 ριμπάουντ απέναντι σε παίκτες που είναι 15 πόντους ψηλότεροι του.

Οι 52 πόντοι είναι επίτευγμα απέναντι στην ομάδα με την καλύτερη επίθεση και το καλύτερο ranking στην Ευρωλίγκα. Είναι η απόδειξη πως ο Ολυμπιακός όταν κάνει το παιχνίδι του, κυριαρχεί του αντιπάλου. Είναι σαν να βρίσκεται σε ρινγκ και να μην αφήνει τον άλλον πυγμάχο να ξεκολλήσει από τα σκοινιά, δεν του επιτρέπει να πάρει ανάσα. Επιβάλλεται του αντιπάλου μέσω του physical game και ουσιαστικά τον "κομπλάρει".

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός δεν δέχτηκε ούτε ένα καλάθι εντός πεδιάς (!!) στην τρίτη περίοδο, όταν οι Μοσχοβίτες είχαν 0/11 σουτ, σκοράροντας μόνο με βολές.

Ψυχολογία

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε μετά το τέλος του ματς για το ψυχολογικό πλάνο της ομάδας του, που είναι το ίδιο σημαντικό με το τακτικό. Δεν το ανέλυσε περισσότερο, αλλά ήταν φανερό ότι ο Ολυμπιακός ήταν... άνετος στο παρκέ. Για πρώτη φορά στη φετινή Ευρωλίγκα έπαιξε απαλλαγμένος από την πίεση. Αντίθετα την είχε πασάρει στην ΤΣΣΚΑ που δεν μπορούσε να... σταυρώσει ούτε βολή.

Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική επιτυχία (αλλά και πόση δυσκολία είχε) ήταν η πρόκριση στο φάιναλ-φορ, παίζοντας δηλαδή κάθε βδομάδα απέναντι σε ομάδες... όπως ήταν ο Ολυμπιακός της Παρασκευής: χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν.

Συνολικά μπορεί να πει κανείς ότι αυτό το παιχνίδι είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται μια ομάδα να σουτάρει καλά για να κερδίσει. Αν εξασφαλίζει τις κατοχές, κάνει καλά φάουλ και δεν δίνει την μπάλα στον αντίπαλο, έχει τον πρώτο λόγο. Κάνει δηλαδή τη σωστή αρχή. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην πορεία.

Ναι και με τον τελικό τι γίνεται; Τι να γίνει... Όπως έλεγε και ο προπονητής του Ολυμπιακού μετά το τέλος του αγώνα, με αυτό θα ασχοληθεί ο Ολυμπιακός από το μεσημέρι του Σαββάτου αφού αυτό που πρέπει να κάνει τώρα είναι να απολαύσει το κατόρθωμα του. Τα ραντεβού με την ιστορία μπορούν να περιμένουν.

(Δεν θα κάνω λογοπαίγνιο με το "Άγγλος στα ραντεβού του", έστω κι αν το πάλεψα πολύ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ