LONGREADS

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Ήταν φυγάς για 13 χρόνια. Συνελήφθη ξανά και απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο, για να ζήσει τη ζωή του... και τον έρωτα του. Τελικά, ο Joaquin Guzman προδόθηκε από την -τέταρτη- σύζυγο του και τη ματαιοδοξία του και έτσι δεν πρόλαβε να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της Chelsea.

Το παρουσιαστικό του δεν "ψήνει" για το ποιόν του. Πολλώ δε, το παρατσούκλι του ("κοντός", λόγω των 168 εκατοστών του), γεγονός που μας ωθεί στο να καταλήξουμε ότι η φράση "τα φαινόμενα απατούν" υπάρχει για περιπτώσεις σαν και αυτή του Joaquin Guzman, aka ο μεγαλύτερος "βαρώνος" ναρκωτικών. Ναι, είναι αυτός που συνελήφθη προ ημερών, μετά τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Sean Penn. Θα φτάσουμε και εκεί. Προηγουμένως, όμως θα σας πούμε πως ο Chapo είχε ερευνήσει ενδελεχώς την προοπτική να αγοράσει ομάδα ποδοσφαίρου, διότι τυγχάνει λάτρης του "όμορφου παιχνιδιού", όπως έχει πει.

Η ιδιοσυγκρασία του δεν του επέτρεπε να πάει για κάτι... μικρό. Είχε ως στόχο σύλλογο της Premier League. Όχι όποια κι όποια, αλλά την Chelsea. Όπως αποκάλυψε η ισπανική "Sport", ήταν έτοιμος να καταθέσει πρόταση στον Roman Abramovich, αλλά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Δηλαδή, η σύλληψη του. Για την ιστορία, η αγγλική λίγκα διαθέτει επιτροπή που ερευνά τη ζωή των εν δυνάμει αφεντικών, κανονισμός που προστέθηκε στο καταστατικό της το 2004 "ως τρόπος για να διαφυλάξει τους συλλόγους από το να περιέλθουν στην ιδιοκτησία ανήθικων ανθρώπων". Ως εκ τούτου, ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο ζάμπλουτος Ρώσος/ιδιοκτήτης της Chelsea ενδιαφερόταν να βάλει τον Guzman στο παιχνίδι (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ο Μεξικανός θα "κοβόταν" από την αρμόδια επιτροπή. Θα πείτε "ποτέ δεν ξέρεις". Θα προσθέσουμε "και ποτέ δεν θα μάθουμε".

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Το Νο67 της λίστας του Forbes, με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της γης (εκτιμάται πως η καθαρή του αξία φτάνει το 1.000.000.000 δολ.) είναι και το Νο1 στη λίστα με τους δημόσιους εχθρούς, που έχει εκδώσει το Chicago. Ο τελευταίος που έλαβε αυτή τη "διάκριση" ήταν ο Al Capone, τη δεκαετία του '30. Μολονότι ζούσε 2.000 μίλια μακριά και ήταν στη φυλακή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, η Επιτροπή Εγκληματικότητας επέμενε πως εκείνος ευθύνεται για την αυξανόμενη βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στην "πόλη των ανέμων". Η πραγματικότητα θέλει το cartel του (Sinaloa) να διαχειρίζεται το 25% των παράνομων ναρκωτικών που φτάνουν στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνελήφθη στις 22 Φεβρουαρίου του 2014, έπειτα από δραματική καταδίωξη. Ήταν η δεύτερη σύλληψη του, σε 15 χρόνια. Ειρήσθω εν παρόδω, είχε αποδράσει και την πρώτη φορά (η ποινή ήταν 20ετους κάθειρξης, για δολοφονία και διακίνηση ναρκωτικών). Τότε βέβαια, αφενός χρειάστηκε οκτώ χρόνια (έγινε φυγάς το 2001), αφετέρου ο τρόπος δεν ήταν καν εντυπωσιακός, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να κρυφτεί σε καρότσι που μετέφερε τα άπλυτα της φυλακής στο καθαριστήριο. Οι ΗΠΑ είχαν τάξει 5 εκατ. δολ. σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη του, με το Μεξικό να προσθέτει άλλα 3.7 εκατ. δολ.

Παρ' όλα αυτά, για 13 χρόνια κυκλοφορούσε ελεύθερος και χρειάστηκε η συνεργασία του μεξικανικού στρατού, με την αμερικανική μονάδα καταδίωξης ναρκωτικών και την αμερικανική υπηρεσία Marshals -ανήκει στο υπουργείο δικαιοσύνης της χώρας και είναι η παλαιότερη ομοσπονδιακή αρχή επιβολής νόμου. Κρατούνταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας (την πιο ασφαλή του Μεξικού) και τον παρακολουθούσαν από κάμερες ασφαλείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτές κατέγραψαν... την εξαφάνιση του, εν ριπή οφθαλμού. Παρ' όλα αυτά, οι φύλακες δεν κινητοποιήθηκαν πριν το πέρας μισάωρου.

Διέφυγε από τούνελ, απόστασης 1.6 χιλιομέτρων με την εκσκαφή να απομακρύνει τουλάχιστον 3.250 τόνους γης. Εκτιμάται πως οι δράστες είχαν τα σχέδια της φυλακής και πως δούλευαν περί τις 10 ώρες κάθε μέρα, για ένα χρόνο έως ότου ολοκληρώσουν το έργο. Η επιχείρηση φαίνεται να χρειάστηκε 379 φορτηγά μεταφοράς απορριμάτων, που έφτασαν έως εκεί μέσα σε τσάντες. Αυτό που προκαλεί -τουλάχιστον- απορία είναι πώς δεν έγινε οτιδήποτε από όλα αυτά, αντιληπτό από τους φρουρούς.

Σαφέστατα και ακουγόταν ο θόρυβος του τρυπανιού. Ήταν τόσο επίμονος και έντονος που οι συγκρατούμενοι του Guzman είχαν παραπονεθεί για το θόρυβο. Η απάντηση των αρχών της φυλακής ήταν πως κάνουν έργα που αφορούσαν τη βελτίωση των αγωγών που υπήρχαν στην περίμετρο του σωφρονιστικού καταστήματος. Παράλληλα, ωστόσο γινόταν και ένα άλλο έργο, με την επίσημη τοποθέτηση της φυλακής να αναφέρει ότι ο "Chapo" εξαφανίστηκε από το κελί του στις 20.52 και ο "κόκκινος κώδικας" που ενεργοποιείται σε προβληματικές περιπτώσεις (κλείνει κάθε έξοδο ή είσοδο από τη φυλακή) τέθηκε σε λειτουργία στις 21.20! Έως τότε, ο φυγάς ήταν μίλια μακριά, αν σκεφτείτε και την επισήμανση των αρχών που ήθελε μια μοτοσυκλέτα να διανύει την απόσταση του τούνελ σε 3'. Μόλις βγήκε στην επιφάνεια (500 μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο Toluca) επιβιβάστηκε στο τετρακίνητο μαύρο όχημα των συνεργών του και... μην τον είδατε.

Η Daily Mail αποκάλυψε πως όλο αυτό το σκηνικό (η προετοιμασία και η εκτέλεση) στοίχισε στον πρωταγωνιστή της το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων... που για εκείνον ήταν ένα μεροκάματο. Όλοι όσοι κλήθηκαν να καταθέσουν, διαβεβαίωσαν ότι το πλάνο θα είχε αποτύχει, αν δεν είχε εξασφαλισμένη τη συνεργασία των φρουρών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στη φυλακή είχαν τοποθετηθεί και υπόγεια ηχοεντοπιστικά συστήματα (sonar), ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη εκσκαφή τούνελ. Επιπροσθέτως, ο γιος του -και... αναπληρωτής του την περίοδο που ήταν πίσω από τα σίδερα- Ivan Archivaldo Guzman είχε αφήσει ουκ ολίγους υπαινιγμούς στο Twitter, για την επικείμενη δραπέτευση του πατέρα του.

Στις 10/7 του 2014 του απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο και σε αυτό υπήρχε και η δολοφονία 12 ανθρώπων. Στα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ήταν και το "ξέπλυμα" 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με ναρκωτικά. Ο άμεσος συνεργάτης του στο cartel Sinaloa, Ismael (El Mayo) Zambada συνελήφθη μαζί του και βάσει των στοιχείων ήταν υπεύθυνος για εκατοντάδες πράξεις βίας -συμπεριλαμβανομένων εκβιασμών, απαγωγών, βασανισμών και δολοφονιών-, που κυρίως αφορούσαν τις αρχές του Μεξικού. Ένα από τα θύματα τους ήταν ο Roberto Velasco Bravo, διευθυντής των ερευνών οργανωμένου εγκλήματος (δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2008) και ένα άλλο ο Rodolfo Fuentes, που ήταν... ο ανταγωνισμός (τον σκότωσαν τον Σεπτέμβριο του 2004, όπως έβγαινε από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγο του). Σε αντίποινα, το cartel του Fuentes εκτέλεσε τον αδελφό του Guzman.

Έξι μήνες μετά την εντυπωσιακή έξοδο από τη φυλακή, συνελήφθη και πάλι. Προηγήθηκε η παρουσίαση συνέντευξης που έδωσε τον Οκτώβριο και δημοσιεύτηκε τον Γενάρη στο περιοδικό "Rolling Stone", με την υπογραφή του Sean Penn. Ο δημοφιλής ηθοποιός είχε συναντήσει τον Chapo, μυστικά μέσα στη ζούγκλα του Μεξικού, κίνηση που κατά τους καθ' ύλην αρμόδιους ήταν καθοριστική για να τον εντοπίσουν και να τον θέσουν υπό κράτηση. Ο Penn έγραψε στο άρθρο πως ο Guzman αποδέχθηκε τον τίτλο του "πιο γνωστού διακινητή ναρκωτικών", κάτι που όπως θα δείτε στη συνέχεια δεν ισχύει... ακριβώς. Αυτό μάλιστα, τόνισε ένας από την πολυπληθή ομάδα δικηγόρων του, ονόματι Juan Pablo Badilo. Ο τελευταίος, ο οποίος τελεί χρέη δικηγόρου του Chapo από το 1993, είπε στο Reuters πως ο Penn θα κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πελάτη του "για τις ηλιθιότητες που υποστηρίζει", πριν καταλήξει στο ότι "ο κ. Guzman είναι πολύ σοβαρός και πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος, για να ενοχοποιήσει τον εαυτό του". Πάμε όμως, και στη συνέντευξη;

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Το video που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Rolling Stone, είναι διάρκειας 17 λεπτών και δείχνει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας να είναι... στη μέση του πουθενά (ακούγονται έντονα κότες) να εξηγεί ότι όσα πει είναι αποκλειστικά για την Kate de Castillo (ηθοποιός του Μεξικού) και τον Sean Penn και μετά, πέρασε στο παρασύνθημα. Μια στάση όμως, εδώ για να σας εξηγήσουμε τι δουλειά έχει η de Castillo με την ιστορία μας. Οι αρχές αποκάλυψαν όλα τα μηνύματα που αντάλλαξαν οι δυο τους και ήταν εκατοντάδες. Ο Chapo την αποκαλεί "όμορφη" και "καλύτερη στον κόσμο", την ενημερώνει πως "μίλησα στη μητέρα μου για εσένα" και ότι "θα σε φροντίσω περισσότερο από όσο φροντίζω τα ίδια μου τα μάτια". Εκείνη τον αποκαλεί "papa" και τον ενημερώνει πως "κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για εμένα, όπως εσύ". Οι ερευνητές ειδοποίησαν πως η σχέση τους ξεκίνησε το 2012 -με πρωτοβουλία της de Castillo, καθώς εκείνη του έγραψε στο Twitter πως "αν χρειαστεί να επιλέξω εσένα ή την κυβέρνηση, θα διαλέξω εσένα". Άρχισαν να μιλούν στο τηλέφωνο του δικηγόρου του "βαρώνου" και μόλις απέκτησε ο ίδιος κινητό, άρχισαν τα μηνύματα. Τα πρώτα αφορούσαν το project του Guzman (να κάνει τη ζωή του ταινία) και σιγά σιγά άρχισε το φλερτ, στο οποίο ανταποκρίθηκε εκείνη. Σαφώς και τα ΜΜΕ την ενόχλησαν τον τελευταίο μήνα, σε ασύλληπτο βαθμό. Εκείνη έγραψε στο λογαριασμό της, στο Twitter πως θα μοιραστεί σύντομα την ιστορία της με το λαό. Κατά πάσα πιθανότητα σε αποκλειστική συνέντευξη, για να βγάλει και κανά δολάριο. Με αυτά και με αυτά, πώς να κρατηθεί η σύζυγος του Chapo και να μην τον "δώσει" στις αρχές;

Η Εmma Coronel ήταν η τέταρτη σύζυγος του. Είχαν προηγηθεί η Alejandrina Maria Salazar Hernandez (το 1977, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και το 2012 οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στους πολίτες της χώρας κάθε εμπορική συναλλαγή μαζί τους), η Griselda Lopez Perez (το 1980, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά και από το 2010 είναι στη λίστα των ΗΠΑ, με τους most wanted διακινητές ναρκωτικών) και η Estela Pena (1984, ήταν υπάλληλος σε τράπεζα, αρνήθηκε τον έρωτα του και εκείνος την απήγαγε, τη βίασε και τελικά την παντρεύτηκε). Θα είχε μπει στη λίστα και η Zulema Hernandez, με την οποία ερωτεύτηκαν ενώ ήταν αμφότεροι έγκλειστοι σε φυλακή, έμεινε έγκυος, "έχασε" το παιδί -σε επίθεση που δέχθηκε από φρουρούς- και δολοφονήθηκε από τους εχθρούς του (το cartel Zeta), το 2007, οπότε εκείνος παντρεύτηκε την Emma, ανήμερα της ενηλικίωσης της (στις 3/7 του 2007 που έγινε 18).

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Θα διαβάσετε λέξη, προς λέξη ό,τι ακούσαμε στο video. Οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι συγκεκριμένοι και ο τρόπος που χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του -τότε- φυγά είναι ως "επιχείρηση". Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα παιδικά του χρόνια. Γεννήθηκε στις 4/4 του 1957, σε οικογένεια αγροτών στην Badiraguato και παράτησε το σχολείο στο δημοτικό, όταν τον προσέγγισε ο Miguel Angel Felix Gallardo, γνωστός και ως "το αφεντικό των αφεντικών" στα cartel του Μεξικού. Η πρώτη του δουλειά ήταν να προσεγγίζει τους διανεμητές στις πόλεις Medellin και Barranquilla της Κολομβίας. Έτσι, δημιούργησε δίκτυο επαφών που φρόντιζαν για την είσοδο των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Μετά τη σύλληψη του Gallardo (το 1989), πήρε εκείνος τα ηνία της όλης ιστορίας. Ως προς την ερώτηση του Penn, απάντησε "θυμάμαι τη ζωή μου, από όταν ήμουν έξι χρόνων έως τώρα. Οι γονείς μου ήταν πολύ ταπεινοί, πολύ φτωχοί. Η μητέρα μου, María Consuelo Loera Pérez έφτιαχνε ψωμί, για να στηρίξει την οικογένεια. Εγώ το πουλούσα, όπως πουλούσα και πορτοκάλια, αναψυκτικά και γλυκά. Η μητέρα μου δούλευε πολύ σκληρά. Είχαμε καλαμπόκι και φασόλια, δικής μας παραγωγής. Φρόντιζα τα βοειδή της γιαγιάς μου, έκοβα ξύλα"

Πώς μπήκε στο χώρο των ναρκωτικών; "Ζούσα σε μια περιοχή του Δήμου Badiraguato, μεγάλωσα σε ένα ράντσο που λεγόταν La Tuna, όπου ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να βρει κανείς δουλειά. Για να μπορείς να αποκτήσεις χρήματα, για να αγοράσεις φαγητό, για να επιβιώσεις είναι να καλλιεργήσεις μαριχουάνα και παπαρούνα. Αυτό άρχισα να κάνω από την ηλικία των 15 χρόνων. Καλλιεργούσα, συντηρούσα και μετά πουλούσα". Έχει δοκιμάσει ποτέ το προϊόν του; "Ναι, πριν πολλά χρόνια. Αν είμαι εθισμένος; Όχι. Δεν έχω πάρει ναρκωτικά, τα τελευταία είκοσι χρόνια".

Πώς επέκτεινε την επιχείρηση; "Στα 18 άρχισα να μετακινούμαι σε άλλες πόλεις, πήγα στο Culiacan, μετά στην Guadalajara, αλλά πάντα επέστρεφα στην περιοχή μου. Ακόμα και σήμερα το κάνω αυτό, για να δω τη μητέρα μου που -ναι 'ναι καλά ο Θεός- είναι ακόμα ζωντανή". Ποια είναι η σχέση του μαζί της; "Τέλεια". Χαρακτηρίζεται από σεβασμό; "Ναι, κύριε. Υπάρχει τεράστιος σεβασμός, αγάπη και στοργή".

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή της οικογένειας του, απ' όταν ήταν παιδί σε σύγκριση με τώρα: "Πάρα πολύ. Τα παιδιά μου, τα αδέλφια μου, τα ανίψια μου, είναι όλοι καλά. Έχουμε εξαιρετική σχέση, πολύ φυσιολογική, πολύ καλή".

Πίστευε ποτέ ότι θα φτάσει στο σημείο που έφτασε -να είναι "βαρώνος" των ναρκωτικών; Και εν πάση περιπτώσει ποιος φταίει για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό χρηστών; Αυτός που πουλάει τα ναρκωτικά; Ή εκείνοι που τα αγοράζουν και δημιουργούν-συντηρούν τη σχετική αγορά; Ποια είναι η σχέση μεταξύ της παραγωγής, της πώλησης και της κατανάλωσης; "Αν δεν υπήρχε κατανάλωση, δεν θα υπήρχαν πωλήσεις. Είναι αλήθεια πως η κατανάλωση μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα. Εύλογα το ίδιο ισχύει και για τις πωλήσεις". Εκείνος έκανε ποτέ κάτι για να αυξήσει τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού; "Όχι. Δεν έκανα το παραμικρό και ενδεχομένως αυτό ήταν που τράβηξε την προσοχή. Ο κόσμος θέλει να ξέρει πώς νιώθεις, αφότου κάνεις χρήση. Πώς είναι η γεύση και έτσι ο εθισμός γίνεται μεγαλύτερος".

Πώς επεξεργαζόταν στο μυαλό του το γεγονός ότι ήταν φυγάς και όλοι τον έψαχναν; "Νιώθω ευτυχής που είμαι ελεύθερος, χαρούμενος για την ελευθερία μου. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα. Σε ό,τι αφορά το άγχος που ενδεχομένως να μου δημιουργεί το γεγονός ότι διώκομαι από το νόμο, είναι κάτι το φυσιολογικό για μένα. Σημαίνει πως πρέπει να είμαι προσεχτικός, για λίγα χρόνια, σε συγκεκριμένες πόλεις. Αλλά δεν νιώθω πως κάτι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μυαλού μου. Νιώθω καλά".

Πόσο άλλαξε η ζωή του, μετά την δραπέτευση; "Νιώθω απίστευτα χαρούμενος, γιατί είμαι ελεύθερος". Ανησυχούσε πως θέτει τη ζωή της οικογενείας του σε κίνδυνο, ως φυγάς; "Ναι κύριε". Διεκδίκησε την απόδραση με όλα τα μέσα (θεμιτά και αθέμιτα) και ανεξαρτήτως κόστους (χρημάτων και ανθρώπινων ζωών); "Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω κακό σε κάποιον. Το μόνο που έκανα ήταν να παρακαλέσω τον Θεό και όλα πήγαν όπως τα είχα προγραμματίσει. Όλα ήταν τέλεια και ευχαριστώ το Θεό που είμαι εδώ". Δεν ήταν η πρώτη φορά που δραπέτευσε. Ήταν η δεύτερη. Σε καμία δεν προέκυψε περιστατικό βίας. Δεν χρησιμοποίησε όπλα. "Εδώ... Με εμένα... Δεν χρειάστηκε. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε δει πως η κατάσταση εξελίχθηκε άρδην διαφορετικά. Αλλά εδώ, δεν χρησιμοποιήσαμε βία".

H αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε πως οι μεξικανικές αρχές δεν ήθελαν να τον συλλάβουν, αλλά να τον δολοφονήσουν. Εκείνος τι πληροφόρηση είχε; "Πιστεύω ότι εάν με βρουν, φυσικά και θα με συλλάβουν". Είναι αλήθεια πως τα ναρκωτικά καταστρέφουν την ανθρώπινη φύση και κάνουν κακό; "Είναι αλήθεια. Ναι, καταστρέφουν τον άνθρωπο. Όπως είπα όμως, δυστυχώς στα μέρη που μεγάλωσα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσεις, ακόμα και σήμερα. Η οικονομία μας δεν προσφέρει άλλον τρόπο, για να μπορείς να βγάζεις τα προς το ζην.

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Πιστεύει ότι είναι αλήθεια πως είναι υπεύθυνος για το υψηλό ποσοστό εξαρτημένων στα ναρκωτικά; "Όχι, δεν είναι αλήθεια. Πιστεύετε ότι την ημέρα που θα πάψω να υπάρχω, θα μειωθεί καθόλου η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών;". Ισχύει πως όταν ήταν στη φυλακή, είχε... επεκταθεί η επιχείρηση του; Ή μήπως υπέστη ζημιά; "Από αυτά που μπορώ να σας πω, όλα είναι ίδια. Δεν υπήρξε αύξηση ή μείωση". Τι γίνεται με τη βία που συνδέεται με αυτού του είδους τις δραστηριότητες; "Είναι μέρος των δραστηριοτήτων, γιατί κάποιοι εξ όσων εμπλέκονται μεγάλωσαν με προβλήματα. Υπάρχει φθόνος, όπως υπάρχουν και τύποι που μοιράζουν πληροφορίες εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων και μέσω αυτής της οδού προκύπτει η βία". Θεωρεί τον εαυτό του βίαιο άνθρωπο; "Όχι κύριε"

Είναι υπέρ της βίας; Προσπαθεί να την αποφύγει ή τη χρησιμοποιεί μόνο ως ύστατη λύση; "Κοιτάξτε. Το μόνο που κάνω είναι να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Τίποτα περισσότερο. Αν ξεκινώ εγώ τους καβγάδες; Ποτέ". Ποια είναι η άποψη του για την κατάσταση στο Μεξικό; Τι συμβαίνει στο Μεξικό; "Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μέρος της κουλτούρας μας, έχει τις ρίζες της στους προγόνους μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Μεξικό, αλλά παγκοσμίως". Τι επιρροή έχει ο ίδιος στη εικόνα που έχει η χώρα του εκτός συνόρων -δεδομένης της... δραστηριότητας του; "Δεν έχω την παραμικρή επιρροή. Καμία". Γιατί; "Η διακίνηση ναρκωτικών δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο. Αφορά πολλούς.

Πιστεύει πως η δραστηριότητα του, ο οργανισμός του, είναι cartel; "Όχι κύριε. Καθόλου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή τη δραστηριότητα και δεν εξαρτώνται από εμένα". Τι βλέπει για το μέλλον; Θα τελειώσει κάποια στιγμή η δουλειά του; Θα επεκταθεί; "Όχι, δεν θα τελειώσει γιατί όσο περνά ο καιρός, γινόμαστε περισσότεροι. Ποτέ δεν θα τελειώσει". Συμφωνεί με τη θεωρία που θέλει τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή να επηρεάζουν το μέλλον της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών; "Όχι κύριε. Δεν θα διαφοροποιήσει την κατάσταση".

Πόσο εξελίχθηκε η επιχείρηση από την ημέρα που την ξεκίνησε έως σήμερα; "Η διαφορά είναι τεράστια. Τώρα υπάρχουν πολλά περισσότερα ναρκωτικά. Στην αρχή, τα μόνο που γνωρίζαμε ήταν η παπαρούνα και η μαριχουάνα". Παράλληλα, άλλαξαν και οι άνθρωποι. Πώς είναι οι χρήστες του σήμερα σε σύγκριση με τους χρήστες του χθες; "Επίσης υπάρχει τεράστια διαφορά, γιατί τα χωριά έχουν γίνει πια μεγαλύτερα, υπάρχουν περισσότεροι σαν και εμένα, όπως υπάρχει και τεράστια διαφορά στον τρόπο που σκέφτονται".

Είχε δει πώς ήταν οι τελευταίες ημέρες του Escobar. Πώς φανταζόταν τις δικές του τελευταίες ημέρες, σε συνάρτηση και με τη δουλειά του; "Ελπίζω ότι... Ξέρω πως μια μέρα θα πεθάνω. Ελπίζω όμως, τα αίτια να είναι φυσικά". Και για να βοηθήσει στη μακροημέρευση, ακολουθούσε υγιεινό (στα μέτρα που ήταν δυνατόν) τρόπο ζωής. Ποια όμως, ήταν τα όνειρα του -αν είχε; "Τα φυσιολογικά Αν ονειρεύομαι κάθε μέρα; Όχι. Αν ελπίζω σε κάτι, είναι να ζήσω με την οικογένεια μου τις ημέρες που θα μου δώσει ο Θεός". Πώς βλέπει το μέλλον των παιδιών του; "Πολύ καλό. Έχουν περίφημη σχέση μεταξύ τους. Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια". Αν μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, θα το έκανε; "Μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχής με το πώς είναι τα πράγματα".

Ο "βαρώνος" που ήθελε να αγοράσει την Chelsea

Του ζήτησαν να σκεφτεί όσα έχουν γραφτεί για εκείνον, όσα έχουν παρουσιαστεί στην τηλεόραση και όσα έχουν ειπωθεί στο Μεξικό και τον αφορούν και να στείλει ένα μήνυμα στους ανθρώπους της χώρας του που έχουν χωριστεί σε αυτούς που εύχονται να βρει κακό τέλος και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν. "Καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Κάποιοι με ξέρουν, άλλοι όχι και για αυτό λέω πως οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Όσοι δεν με γνωρίζουν, έχουν τις αμφιβολίες τους για το αν είμαι καλός άνθρωπος ή όχι". Αν του ζητούσαν να περιγράψει τον Joaquin, ως τρίτος, τι θα έλεγε; Δυσκολεύτηκε είναι η αλήθεια, να βρει τις λέξεις και κατέληξε στο "θα έλεγα πως είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ψάχνει για προβλήματα με κανέναν τρόπο. Μα με κανέναν τρόπο".

Λίγες ημέρες αργότερα (8/1/2016), συνελήφθη στην περιοχή Los Mochis, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών που στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, του πέρασαν τις χειροπέδες. Ο Μεξικανός εισαγγελέας, Arely Gomez ενημέρωσε ότι μεταξύ των στοιχείων που βοήθησαν στον εντοπισμό του, ήταν η επαφή του με ηθοποιούς και παραγωγούς, γιατί ήθελε να κάνει τη ζωή του ταινία. Εν τω μεταξύ, οι δυο αποδράσεις που έχουν προηγηθεί έκαναν τους Μεξικανούς να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, κάτι που αρνούνταν πεισματικά. Πλέον ενημερώνουν ότι δουλεύουν επί του πλάνου αυτής της μεταφοράς, γιατί διαφορετικά μάλλον θα τον ξαναψάχνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ