OPINIONS

Παναθηναϊκός: Επιβιώνει χωρίς σέντερ, αλλά για πόσο ακόμη;

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός επιμένει να κερδίζει στο ΟΑΚΑ και να κυνηγά την οκτάδα, όμως συνεχίζει να μην παίρνει βοήθεια από τους ψηλούς του και, ρεαλιστικά, ουδείς μπορεί να ενθουσιάζεται για τη συνέχεια της κανονικής περιόδου στη EuroLeague 2018/19. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η 23η αγωνιστική της EuroLeague 2018/19 ολοκληρώθηκε, ο Παναθηναϊκός έκανε το... χρέος του, νίκησε τη Χίμκι στο ΟΑΚΑ κι έμεινε ζωντανός στη διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη οκτάδα της κανονικής περιόδου. Οι άνθρωποί του υποστηρίζουν πως όλα θα κριθούν από εκείνους, ο Ρικ Πιτίνο ζήτησε από τους παίκτες του επτά νίκες στους επόμενους οκτώ αγώνες, ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε πως όλα βρίσκονται στα χέρια τα δικά του και των συμπαικτών του, όμως η πραγματικότητα λέει πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη απ' όσο φαίνεται.

Οι Πρωταθλητές και Κυπελλούχοι Ελλάδας θα παίξουν κατά σειρά με τη Γκραν Κανάρια (εκτός), τη Νταρουσάφακα (εκτός), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός), τη Μπασκόνια (εντός), την Αρμάνι Μιλάνο (εκτός), τη Ρεάλ Μαδρίτης (εντός) και τη Μπουντούτσνοστ (εντός), για να μείνουν όμως στο παιχνίδι της πρόκρισης στα playoffs θα πρέπει να πάρουν τα επόμενα δύο ματς απέναντι σε ομάδες που δεν έχουν πλέον ιδιαίτερους στόχους πέρα από τη συμμετοχή και τη χαρά του παιχνιδιού.

Ο 11ος Παναθηναϊκός υπερτερεί σε πιθανή ισοβαθμία της Μπάγερν Μονάχου, θα υποδεχθεί τη Μπασκόνια από την οποία είχε χάσει με διαφορά εννέω πόντων στη Βιτόρια, υστερεί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και έχει να παίξει στην έδρα της Αρμάνι Μιλάνο από την οποία ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ. Θεωρητικά και με αισιόδοξες σκέψεις, το να χωρέσουν οι πράσινοι στην οκτάδα είναι πιθανό. Με τη φετινή τους εικόνα, όμως, στα εκτός έδρας ματς ουδείς μπορεί να ενθουσιάζεται για τα επόμενα δύο ματς στις έδρες "μικρών" αντιπάλων. Εχουν περάσει τέσσερις μήνες από το τελευταίο διπλό, στο σπίτι της Μπουντούτσνοστ στην Ποντγκόριτσα είχε επιτευχθεί κι αυτό είναι ένα πραγματικά πολύ μεγάλο σερί που πρέπει επιτέλους να σπάσει...

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ερώτημα είναι ένα: μπορεί ομάδα χωρίς σέντερ να "επιβιώσει" στη ζούγκλα της φετινής EuroLeague;

Για πολλοστή φορά την τρέχουσα σεζόν, η αντίπαλη ομάδα κατασπάραξε την πράσινη φροντ λάιν. Μάλκολμ Τόμας και Τζόρνταν Μίκι σκόραραν 35 πόντους με 14/24 δίποντα (7/12 ο κάθε ένας) και 7/9 βολές, μάζεψαν 19 ριμπάουντ και συγκέντρωσαν 46 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης την ώρα που οι τέσσερις ψηλοί του Παναθηναϊκού (Γκιστ - Βουγιούκας - Πέιν - Παπαγιάννης) μετρούσαν 6 πόντους με 0/6 δίποντα και 6/6 βολές και μία μονάδα στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Τζέιμς Γκιστ δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά ούτε στην επίθεση ούτε στην άμυνα, έχει κάποιες εκλάμψεις αλλά μέχρι εκεί. Ο Γιώργος Παπαγιάννης πρέπει να σκέφτεται το καλοκαίρι και τη δουλειά που θα κάνει για τη σεζόν 2019/20, ο Ίαν Βουγιούκας είναι βαρύς, αλλά πάντα δίνει ό,τι μπορεί και ο Έιντριαν Πέιν... Τι να πει κανείς γι' αυτόν. Αποκτήθηκε για να προσφέρει ενέργεια και κάτι περισσότερο από τον Στεφάν Λάσμε, αλλά σε τρεις αγώνες και σε 19 λεπτά συμμετοχής έχει 6 πόντους με 2/4 δίποντα, 2/4 βολές, 8 ριμπάουντ, 3 λάθη, 6 φάουλ και τρεις μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Στο ματς με τη Χίμκι μπήκε, έκανε αντιαθλητικό φάουλ και γύρισε στον πάγκο. Τέσσερις ψηλοί που δεν κάνουν έναν "κανονικό", ο κάθε ένας με τις ευθύνες και τις δικαιολογίες του.

Υπάρχουν και θετικά μηνύματα εν όψει της συνέχειας, καθώς η τετράδα των Καλάθη - Κιλπάτρικ - Παπαπέτρου - Τόμας δείχνει να έχει αποκτήσει συνοχή, κάνει καλή δουλειά και ήταν σπουδαία απέναντι στη Χίμκι. Ο Καλάθης χρειάζεται καλούς παίκτες γύρω του για να τους κάνει ακόμη καλύτερους, ο Κιλπάτρικ παίζει με υπομονή και επιλέγει τις προσπάθειές του κυρίως πηγαίνοντας προς την καρδιά της αντίπαλης ρακέτας, ο Παπαπέτρου "δένει" την περιφέρεια με την ρακέτα και βγάζει περισσότερη ενέργεια απ' όλους και ο Ντεσόν Τόμας είναι ο MVP των τελευταίων πέντε αγώνων στους οποίους μετρά 78 πόντους με 28/44 δίποντα, 5/16 τρίποντα και 7/10 βολές, μαζί με 31 ριμπάουντ και 79 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από εκεί και πέρα, ο Κιθ Λάνγκφορντ προσφέρει σπουδαία ώθηση ερχόμενος από τον πάγκο, θα πρέπει όμως να βγουν μπροστά κι άλλοι για να κάνει ο Παναθηναϊκός την υπέρβαση. Θα πρέπει βέβαια να πάρουν και ευκαιρίες καθώς οι Λεκαβίτσιους, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου έπαιξαν λίγο απέναντι στη Χίμκι, για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας.

Συμπερασματικά, υπάρχει ελπίδα, υπάρχουν και πιθανότητες για να χωρέσει ο Παναθηναϊκός στην οκτάδα, όχι όμως με τους τέσσερις σέντερ σε αυτή την αποκαρδιωτική -συνολικά- εικόνα. Οι Γκιστ - Παπαγιάννης θα πρέπει να πιεστούν για να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός, ο Πέιν δείχνει πολύ μπερδεμένος και ανήμπορος να υπηρετήσει την φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο, ο Βουγιούκας είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και ο μοναδικός έτοιμος να προσφέρει ό,τι μπορεί είτε χρειάζεται να παίξει πέντε, είτε 15 λεπτά.

Το ματς στα Κανάρια Νησιά δεν θα είναι εύκολο και το αποτέλεσμά του θα σκορπίσει είτε απογοήτευση, είτε ενθουσιασμό. Με ήττα οι πράσινοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους, με νίκη θα συνεχίσουν να ελπίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ