OPINIONS

Ενα κάρο κολλημένο στη λάσπη

GOMELSKY CUP 2019 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
GOMELSKY CUP 2019 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την ώρα που ο Ολυμπιακός Β' γνώριζε τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Ελλάδας μπροστά σε συγγενείς και φίλους, η πρώτη ομάδα απογοήτευε στη Μόσχα και έβαζε χαμηλά τον πήχη για τη σεζόν που ξεκινά. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Το απόγευμα της Τετάρτης (25/9) αποδείχθηκε εφιαλτικό για τον μπασκετικό οργανισμό του Ολυμπιακού. Η πρώτη ομάδα διασύρθηκε στη Μόσχα , από την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, ενώ η αναπτυξιακή ομάδα ηττήθηκε στο βοηθητικό γήπεδο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας από το Ανατόλια με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας.

Εννές μέρες πριν από την έναρξη της EuroLeague και δέκα μέρες πριν από την πρεμιέρα της Α2, τα δύο ρόστερ που διαχειρίζονται ο Ντέιβιντ Μπλατ κι ο Δημήτρης Τσαλδάρης μοιάζουν εντελώς ασυγχρόνιστα. Η πρώτη ομάδα δείχνει να βρίσκεται πολύ πίσω από το group που θα διεκδικήσει θέση στα playoffs της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ η δεύτερη πολύ δύσκολα θα γλιτώσει τα playouts της δεύτερης κατηγορίας.

ΠΟΙΑ ΟΚΤΑΔΑ;

Είναι μάλλον ουτοπικό να μιλά, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, κάποιος για είσοδο του Ολυμπιακού στην οκτάδα της EuroLeague. Με αυτό το ρόστερ, οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούν να χωρέσουν στα playoffs της διοργάνωσης, καθώς υπάρχουν 10-12 ομάδες με δυναμικό καλύτερο από το δικό τους. Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι, Ζάλγκιρις Κάουνας, Παναθηναϊκός είναι επίπεδο/α πάνω, με την Άλμπα Βερολίνου, τον Ερυθρό Αστέρα και τη Μπάγερν Μονάχου, Μπασκόνια ν' ακολουθούν.

Είναι όλα μαύρα, 25η Σεπτεμβρίου; Σίγουρα όχι. Κάποια πράγματα όμως δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο Μπόλντγουϊν όπως όλα δείχνουν θα αντικατασταθεί, ο Τσέρι αποκτήθηκε για συμπληρωματικός και δεν μπορεί να κριθεί ως πενταδάτος, ο Κόνιαρης βοηθά στην πίεση πάνω στη μπάλα κι ο Σπανούλης διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του. Πάντερ και Πολ μοιάζουν πιο safe επιλογές στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, στο τρία ο Παπανικολάου είναι ντεφορμέ και ο Κουζμίνσκας εκτός τόπου και χρόνου, στο τέσσερα ο Πρίντεζης δεν βλέπει πίσω του παίκτη ικανό να τον ξεκουράσει καθώς ο PF Ρούμπιτ μοιάζει μπερδεμένος από το γεγονός ότι ο Μπλατ τον προορίζει για δύο θέσεις, ενώ στο πέντε ο Μιλουτίνοβ είναι απελπιστικά μόνος και δεν μπορεί να μετατραπεί σε Σακίλ Ο' Νιλ που θα καταπίνει τους πάντες. Θα το κάνει και θα το κάνει συχνά, κάποια στιγμή όμως θα φρενάρει απότομα.

GOMELSKY CUP 2019 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
GOMELSKY CUP 2019 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Γράφαμε στο χθεσινό blog ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να αντιμετωπίσει τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σαν επίσημο ματς , καθώς πριν από την αναμέτρηση της επόμενης Παρασκευής με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία, δεν έχει άλλο επίσημο παιχνίδι. Τελικά ο Μπλατ άφησε εκτός δωδεκάδας τον Σπανούλη, έβαλε στην αρχική πεντάδα τους Βεζένκοβ - Κουζμίνσκας, είχε την ομάδα του να πετυχαίνει πέντε πόντους στο πρώτο επτάλεπτο και να παρατά νωρίς μια καλή πρόκληση απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η συνολική εικόνα των ερυθρόλευκων σε άμυνα κι επίθεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις και βελτιωτικές κινήσεις. Ο Μπόλντγουϊν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός πόιντ γκαρντ, ο Κουζμίνσκας είναι σμολ φόργουορντ, ο Ρούμπιτ πάουερ φόργουορντ και ο Μιλουτίνοβ μόνος στη θέση πέντε.

Το υλικό δεν είναι άσχημο, για παράδειγμα ο Τσέρι και ο Κόνιαρης μπορούν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο για τη θέση του τρίτου γκαρντ πίσω από τον βασικό και τον Σπανούλη που πρέπει πλέον να παίξει μόνο στον άσο. Πολ και Πάντερ είναι εξαιρετικό δίδυμο στο δύο, Παπανικολάου και Κουζμίνσκας συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο στο τρία, το ίδιο και οι Πρίντεζης - Ρούμπιτ στο τέσσερα. Κι αν το ένα ματς την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να γράφει +30 λεπτά ανά αγώνα, η τρύπα στα γκαρντ είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να καλυφθεί. Αν στον Ολυμπιακό θέλουν να κάνουν μία προσθήκη, πρέπει να την κάνουν στην περιφέρεια και όχι στη ρακέτα.

Πέρα πάντως από αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αδυναμίες και πλεονεκτήματα, ο φετινός Ολυμπιακός μοιάζει με κάρο που κόλλησε στη λάσπη. Για την ακρίβεια, μοιάζει με το κάρο που κόλλησε πέρυσι στη λάσπη και ακόμη παλεύει να βγει από αυτή. Δεν παίζει καλό μπάσκετ, δεν πείθει ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, δεν είναι θελτικός στο μάτι. Το πείσμα των παραγόντων του να κρατήσουν τον Μιλουτίνοβ άφησε υποσχέσεις, αυτή τη στιγμή όμως, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της πιθανότατα πιο ανταγωνιστικής EuroLeague όλων των εποχών, οι Πειραιώτες μοιάζουν να έχουν χάσει την λάμψη τους και να έχουν μείνει πολύ πίσω από την elite της διοργάνωσης.

ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του τελικού του Γκομέλσκι Καπ, η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού ηττήθηκε στο βοηθητικό γήπεδο του ΣΕΦ από το νεοφώτιστο στην Α2 Ανατόλια του 41χρονου Σωτήρη Καραποστόλου και του 43χρονου Αντώνη Ασημακόπουλου. Αναμενόμενο αποτέλεσμα το 76-91, για όσους παρακολουθούν τις εθνικές κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ, αναμενόμενα εύκολη η επικράτηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης που πέτυχε 14 τρίποντα. Τι δεν ήταν αναμενόμενο; Πως ο αγώνας θα διεξαχθεί κυριολεκτικά μπροστά σε συγγενείς και φίλους.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β - ΑΝΑΤΟΛΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β - ΑΝΑΤΟΛΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ταξιδέψαμε στον Λαγκαδά, είδαμε τη νίκη (64-58) επί του Ερμή της Β' Εθνικής στο ματς που μετέδοσε σε αποκλειστικότητα το Sport24.gr , ακούσαμε τον Δημήτρη Τσαλδάρη να λέει πως στόχος είναι κάποια παιδιά από αυτή την ομάδα να αγωνιστούν μια μέρα σε επίπεδο EuroLeague. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός Β' θα κάνει πορεία πρωταθλητισμού, η πραγματικότητα είναι όμως πολύ σκληρή και το πιο πιθανό σενάριο είναι να δούμε αυτή την ομάδα είτε να υποβιβάζεται, είτε να παλεύει για την σωτηρία της στα playouts. Κι αν οι παράγοντες του συλλόγου λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει η κατηγορία στην οποία θα αγωνίζονται, μια τέτοια διαδικασία θα είναι επίπονη. Σπάνια βελτιώνεται κάποιος μέσα από διαδοχικές ήττες, σπάνια παίκτες 18, 19, 20 ετών μπορούν να διαχειριστούν τα ακραία συναισθήματα που φέρνουν οι άσχημες εμφανίσεις και τα αρνητικά αποτελέσματα, πολύ δύσκολα αλλάζει το dna ενός οργανισμού που μπολιάζεται στις ήττες.

Αυτή τη στιγμή, δέκα μέρες πριν από την πρεμιέρα με τον Τρίτωνα, ένα ρεκόρ 16-14 ή 15-15 μοιάζει πολύ πιθανό, δεν θα είναι όμως αρκετό για να κρατήσει τους Πειραιώτες στην Α2 καθώς το -6 με το οποίο ξεκινούν τη σεζόν θα τους βάλει στην καλύτερη στα playouts και στη χειρότερη στη ζώνη του απευθείας υποβιβασμού.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β - ΑΝΑΤΟΛΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β - ΑΝΑΤΟΛΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Γνωρίζοντας τις εθνικές κατηγορίες και ειδικά την Α2 στην οποία συνήθως "επιβιώνουν" οι πολύπειροι βετεράνοι, το ρόστερ του Ολυμπιακού Β' μοιάζει φτωχό για να πρωταγωνιστήσει και ακόμη πιο φτωχό αυτή την περίοδο που δεν έχει στη σύνθεσή του τον τραυματία Αλεξέι Ποκουσέβσκι. Σίγουρα θα βελτιώνεται αγώνα με τον αγώνα, σίγουρα έχει παιδιά που μπορούν να "βγουν" όπως οι Νικολαΐδης - Χρηστίδης και ίσως κάποιος/οι από τους Κολοβέρο, Μωραΐτη, Τσουμάνη, Τσάμη, όμως η διαχείριση της ομάδας πρέπει να είναι ιδιαίτερη και η εμπειρία του Τσαλδάρη από τα "υπόγεια" του ελληνικού μπάσκετ μπορεί να κάνει τη διαφορά σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ