OPINIONS

Εμφανίσου Ηλιάδη, πριν σε "φάνε" βράδυ…

Εμφανίσου Ηλιάδη, πριν σε "φάνε" βράδυ…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διαισθάνεται σχέδιο αποδόμησης της διοίκησης του Άρη και επισημαίνει την αναγκαιότητα δημόσιας τοποθέτησης για να αποκαλυφθούν όσοι βάζουν εμπόδια στην εξυγίανση του συλλόγου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πριόνισμα της διοίκησης Ηλιάδη έφτασε στο απροχώρητο. Είχα επανειλλημένα τονίσει ότι ο πρόεδρος του Άρη πρέπει να κατονομάσει δημόσια όσους βάζουν τρικλοποδιές, αλλά η σημασία της διαπόμπευσης των παρατρεχάμενων υποτιμήθηκε.

Παραθέτω ενδεικτικά τα δημοσιευμένα άρθρα καλούσαν επιτακτικά τον πρόεδρο να διώξει τα ‘σύννεφα’: 27 Μαϊου: «Ηλιάδη δώσε απαντήσεις στα λαμόγια», 31 Μαϊου: «8 κρίσιμα ερωτήματα στον Ηλιάδη». Τελικά, η διοίκηση ακολούθησε διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική και τα ‘σύννεφα’ είναι έτοιμα την καταστήσουν παρελθόν.

Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει, προκαλώ για τελευταία φορά τον Ηλιάδη να δώσει επίσημη συνέντευξη τύπου και να εστιάσει σε πέντε θεματικές ενότητες.

Αντιπολίτευση

Ο Άρης έχει φτάσει σε σημείο απόλυτης στρέβλωσης. Είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει μόνο διοίκηση αλλά και…αυτο-θεσμοθετημένη αντιπολίτευση. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και υποσκάπτει τις ‘κινήσεις’ της ΠΑΕ.

Ο Ηλιάδης υποχρεούται να κατονομάσει τους ηθικούς αυτουργούς της κακοπροαίρετης κριτικής, υποδεικνύοντας όσους επιδιώκουν την απαξίωση της ομάδας. Να βγάλει ‘στο πέναλτι’ αυτούς που συμβούλευαν τους πιστωτές να μη δεχτούν ‘κούρεμα’ και να εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να αναλάβουν το τιμόνι της ΠΑΕ.

Χρέη και δικαστήρια

Η διοίκηση πρέπει να δημοσιοποιήσει τα πραγματικά χρέη της ΠΑΕ και να εξηγήσει για ποιο λόγο δημιουργήθηκε παράπλευρο λογιστικό χρέος. Να δώσει στη δημοσιότητα τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών για την περίοδο 2004-2013 και να υπογραμμίσει την ενδεχόμενη ύπαρξη όρων που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Άρη.

Με δεδομένο το ‘κόλλημα’ στην έκδοση πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου λόγω άρθρου 99, ο Ηλιάδης οφείλει να δεσμευτεί δημόσια ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις προς τους κακοδιαχειριστές χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που ο ίδιος έχει συλλέξει από την ΠΑΕ. Δε χρειάζεται να πιστοποιηθεί κάτι από τη Nexia. Ας ξεκινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, παραπέμποντας το θέμα στην ελληνική δικαιοσύνη.

Χορηγίες

Η δέσμευση για χορηγίες συνολικού ποσού 1,4 εκατομμυρίων ήταν βασικός παράγοντας για εκλογική νίκη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές εξαγγελίες και η οικονομική στενότητα περιορίζει την ανταγωνιστικότητα του roster.

Προφανώς, ήταν ανέφικτο να ανακοινωθούν οικονομικές συμφωνίες την ίδια στιγμή που γινόταν διαπραγματεύσεις με πιστωτές για ‘κούρεμα’. Ο χρόνος, όμως, κυλάει εις βάρος της διοίκησης. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδειχτεί η ύπαρξη των χορηγιών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι opinion makers της αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσουν το ‘ζήτημα’ για να ‘από-νομιμοποιήσουν’ το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετεγγραφές

Ο πρόεδρος οφείλει να ξεκαθαρίσει τους πραγματικούς λόγους που αποκτήθηκαν ορισμένοι ποδοσφαιριστές. Είναι υποχρεωμένος να διαχωρίσει τις επιλογές του τεχνικού επιτελείου από τις ‘λύσεις ανάγκης’, οι οποίες είχαν παράπλευρα οικονομικά οφέλη για την ομάδα.

Αν τα γεγονότα τοποθετηθούν σε πραγματική βάση, θα κατευναστούν οι αντιδράσεις και θα προστατευτεί ο Χατζηνικολάου από ευθύνες που δεν του αναλογούν. Ο εκάστοτε προπονητής δεν πρέπει να αποτελεί ασπίδα για τη διοίκηση. Υποτίθεται ότι έχει καθήκον να βελτιώσει αγωνιστικά την ομάδα και όχι να προστατεύει τον εκάστοτε πρόεδρο από τα πυρά των αγανακτισμένων.

Μούτας

Ο τεχνικός διευθυντής ‘χρωματίστηκε’ σκοπίμως από την αντιπολίτευση (χαρακτηρίστηκε ‘παοκτσής’). Στόχος ήταν να επηρεαστεί το υποσυνείδητο των φιλάθλων και να αντιμετωπίζονται με καχυποψία οι δηλώσεις του. Ο άπειρος σε επικοινωνιακά θέματα Μούτας δεν αντελήφθη την τρικλοποδία και συνέχισε να εκτίθεται σε δημόσιο βήμα.

Ως αποτέλεσμα, προσφέρει πρόσφορο έδαφος για δημιουργία αρνητικού κλίματος από την αντιπολίτευση. Ο Ηλιάδης πρέπει να πάρει θέση για τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπαλλήλου του και να ξεκαθαρίσει ότι στο εξής οι απόψεις θα διατυπώνονται αποκλειστικά από την επίσημη ΠΑΕ.

Αντί επιλόγου…

Η διοίκηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο οικονομικών διακανονισμών και προσπαθεί να βάλει το τρένο σε ράγες. Σχεδιάζει πλάνο οργανωτικής αναδιάρθρωσης με έμφαση στα τμήματα υποδομών, επιλέγοντας την τεχνοκρατική οδό για την επίλυση των δυσλειτουργιών.

Δεν αρκεί, όμως, να είσαι καλός manager για να διοικήσεις μία λαοφιλή ΠΑΕ. Πρέπει να έχεις ηγετικές ικανότητες και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Η εξαφάνιση από τον επικοινωνιακό χάρτη είναι η καλύτερη πάσα στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όταν οι διεργασίες αποδόμησης φτάνουν στο αποκορύφωμα, είναι εγκληματικό λάθος να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ