OPINIONS

Θυμίζει κάτι από Glory Days

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΓΙΑΞ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΓΙΑΞ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έχει τρελάνει τους πάντες. Η ανάγκη που υπάρχει για την κανονικότητα και τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Γιώργο Δώνη.

Τελικά, ο Γιώργος Δώνης έχει βαλθεί να μας τρελάνει... Όταν η ΠΑΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών φιλικών και έγινε γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Φέγενορντ στο Ρότερνταμ και τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, στο πρώτο και στο τρίτο ματς αντίστοιχα, οι περισσότεροι εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Είτε φανερά (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων), είτε κρυφά.

Όμως, κατά την αναχώρηση της αποστολής του Παναθηναϊκού για το Όστερμπεκ της Ολλανδίας, ο Δώνης τόνισε ότι εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του και σκοπεύει να τους τσεκάρει σε τεστ υψηλής πίεσης. Περίπου δέκα μέρες αργότερα, ο Δώνης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 τη Φέγενορντ στο Ντε Κάιπ και 2-1 τον Άγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ, την παλιά του έδρα.

Σαφώς, τα φιλικά είναι πάντα φιλικά και δεν πρέπει να τους δίνουμε μεγαλύτερη αξία απ' ότι πρέπει. Ωστόσο, πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους. Αυτός ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, δεν νικάει κάθε μέρα τη Φέγενορντ και τον Άγιαξ εκτός έδρας, έστω και σε ανεπίσημα ματς. Ούτε καν ο κανονικός Παναθηναϊκός δεν το έχει πετύχει. Επομένως, αξίζει να σταθούμε και να το σχολιάσουμε.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Τα δυο “διπλά” δεν θα φτιάξουν τη χρονιά του Παναθηναϊκού. Θα κάνει λάθος όποιος το πιστέψει. Ωστόσο, οι νίκες στο Ρότερνταμ και στο Άμστερνταμ έχουν την προίκα τους. Οι παίκτες θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους, θα διαπιστώσουν ότι η δουλειά τους επιβραβεύεται, θα εμπιστευτούν τον προπονητή τους. Θα αισθανθούν πιο δυνατοί και δεν θα έχουν λόγο να αντιμετωπίζουν με φόβο έναν πιο ισχυρό αντίπαλο.

Ο Δώνης θα πιστέψει ακόμα περισσότερο στο πλάνο του και το έχει ανάγκη, διότι πέρυσι αμφιταλαντεύτηκε αρκετές φορές, παρότι δεν το παραδέχεται. Χωρίς την πίστη του αρχιτέκτονα, ένα οικοδόμημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Με τον ευδιάθετο Δώνη, θα νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και οι συνεργάτες του. Ο ένας κρίκος της αλυσίδας δυναμώνει τον άλλο...

Τέλος, ο κόσμος θα θυμηθεί λίγο τις Glory Days και τον Panathinaikos και θα αποκτήσει κίνητρο για να ασχοληθεί με την ποδοσφαιρική ομάδα. Μέχρι το πρώτο ματς, οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν τα φιλικά του Παναθηναϊκού με αδιαφορία. Ίσως να τα έβλεπαν, ίσως και όχι. Με τη νίκη στο Ρότερνταμ άναψε η πρώτη σπίθα και με την επικράτηση στο Άμστερνταμ η φωτιά θα φουντώσει. Δεν θα ξεχαστούν οι ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, αλλά τουλάχιστον ο κόσμος θα μπει στη διαδικασία να την ξαναδεί.

Καταλήγοντας, τα φιλικά είναι πάντα φιλικά... Δεν πρέπει να υπερτιμάμε την αξία τους. Είναι όμορφο για τον Παναθηναϊκό να διαμορφωθεί ένα ευχάριστο κλίμα στον περίγυρο του, το έχει ανάγκη για να αντικαταστήσει τη μιζέρια και την απάθεια που είχαν επικρατήσει, αλλά μέχρις εκεί. Η ομάδα έχει μεγάλη πορεία να διανύσει, οι προϋποθέσεις δεν την ευνοούν και το τελευταίο που της έλειπε είναι η επανάπαυση. Δουλειά, σεμνότητα και ταπεινότητα. Αυτά και τίποτα άλλο...

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΞΙΖΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Δώνη, μεγαλύτερη σημασία από τη νίκη έχει η βελτίωση που παρουσίασε η ενδεκάδα του σε όλους τους τομείς. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε λιγότερες φάσεις απ' ότι στο Ρότερνταμ, κράτησε πιο πολύ τη μπάλα και ήταν πιο παραγωγικός στην επίθεση. Άρα, η δουλειά στο ενδιάμεσο απέδωσε. Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσει ο Δώνης και δεν πρόκειται να αλλάξει μεθόδους, στοχεύοντας στην καθημερινή εξέλιξη της ομάδας.

Ατομικά, ο Φεντερίκο Μακέντα ξεχώρισε με τα δύο γκολ και την απλότητα του. Ήταν εκεί που έπρεπε, σημάδεψε σωστά, κράτησε μπάλα και έβγαλε συνεργασίες. Ο Μπουζούκης είχε διάρκεια και λειτούργησε ως σύγχρονος χαφ, ο Χατζηγιοβάνης ήταν απειλητικός για τριάντα λεπτά, οι Κουρμπέλης και Δώνης είχαν συνεργασία δημιουργικά και ανασταλτικά, ενώ οι τέσσερις της άμυνας πήραν πολύ καλό βαθμό. Ο Διούδης είχε σταθερότητα και συνεννόηση με τους αμυντικούς του, ενώ ο Κότσαρης ήταν καλός και άντεξε στην πίεση. Μόνο ο Χατζηθεοδωρίδης υστέρησε και από δικό του λάθος άρχισε το γκολ του Άγιαξ. Αλλά, οι μεταπτώσεις είναι φυσιολογικές αυτή την εποχή.

Εν κατακλείδι, ο Δώνης έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει πρόοδο με τα δικά του "υλικά", οι Ζαχίντ και Κολοβός θα προσθέσουν ποιότητα και λύσεις στην επιθετική γραμμή, ενώ ακόμα εκκρεμούν οι προσθήκες δύο χαφ και του βασικού κεντρικού αμυντικού. Άρα, οι συνθήκες θα γίνουν πιο ευνοϊκές, παρότι απέχουν από το ιδεατό.

Photo credits: Eurokinissi


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ