OPINIONS

Η συνέπεια και ο μεγάλος στόχος της Στεφανίδη

Η συνέπεια και ο μεγάλος στόχος της Στεφανίδη

O Γιάννης Λαμπίρης γράφει για την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία συνεχίζει με συνέπεια να κατακτά μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, αλλά παράλληλα έχει έναν μεγάλο στόχο για το μέλλον.

Η φράση "Διαχρονική αξία" ταιριάζει γάντι στη σούπερ Κατερίνα του ελληνικού αθλητισμού. Διότι μπορεί να μας έχει κακομάθει η Κατερίνα Στεφανίδη και κάποιοι να απογοητεύτηκαν που δεν θα επιστρέψει με το χρυσό μετάλλιο από τη Ντόχα του Κατάρ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μένοντας με το χάλκινο μετάλλιο, αλλά ας αναλογιστούμε τι έχει καταφέρει αυτήν την τελευταία εξαετία η πρωταθλήτριά μας.

Από τότε δηλαδή που ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών εκείνη την παραμονή του δεκαπενταύγουστου του 2014 στη Ζυρίχη.

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κρατούσε στα χέρια της το χρυσό έχοντας περάσει τα 4.60 και είχε μείνει μόνο με την χθεσινή μεγάλη αντίπαλό της τη Ρωσίδα, Αντζέλικα Σιντόροβα. Η οποία όπως και χθες στα 4.95, έτσι και τότε πήρε το χρυσό στην τελευταία της προσπάθεια στα 4.65μ. Αλλά για το πρώτο της χρυσό σε Παγκόσμιο έπρεπε να περιμένει μέχρι χθες.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΗΣ

Αντίθετα η Κατερίνα ήταν να μην ξεκινήσει (αυτό ήταν το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση στην κατηγορία των γυναικών) αφού με απίστευτη συνέπεια και σταθερότητα από το 2014 και έπειτα είχε κάθε χρόνο επιτυχίες και μετάλλια. Με κορυφαίες στιγμές φυσικά τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου (2017).

Είχε επίσης σε αυτό το διάστημα δύο χρυσά (back to back) σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου (Αμστερνταμ 2016, Γλασκώβη 2018), ένα χρυσό (Βελιγράδι 2017) και ένα ασημένιο (Πράγα 2015) σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού στίβου και δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού (Πόρτλαντ 2016, Μπέρμιγχαμ 2018). Αν προσθέσει κάποιος και τα τέσσερα συνεχόμενα διαμάντια (2016, 2017, 2018, 2019) σε μια επίπονη σειρά Diamond League με τις κορυφαίες αθλήτριες του αθλήματος με την Κατερίνα να τερματίζει κάθε χρόνο πρώτη, τι άλλο να πει κανείς.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Στα 29 της χρόνια η πρωταθλήτριά μας, είναι και με τη βούλα μια εκ των κορυφαίων αθλητριών του επι κοντώ όλων των εποχών, κλασσική αθλήτρια μεγάλων αγώνων και διοργανώσεων.

Το σημαντικότερο; Βελτιώνει χρόνο με το χρόνο την τεχνική της, με τον νυν προπονητή και σύζυγό της Μίτσελ Κρίερ έχει αλλάξει εδώ και καιρό επίπεδο προς το καλύτερο και είναι σε μια ιδιαίτερα παραγωγική ηλικία που μπορεί να τη διατηρήσει αρκετά χρόνια ακόμα στις κορυφαίες θέσεις.

"Δεν γίνεται να μην είμαι χαρούμενη με αυτό το μετάλλιο. Κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο, σε ένα δύσκολο αγώνα υψηλού επιπέδου κάνοντας φετινό ρεκόρ. Στον σημερινό αγώνα δεν αισθανόμουν όσο καλά αισθανόμουν στον προκριματικό. Παρόλα αυτά έκανα αυτό που έπρεπε, ξεπέρασα τον εαυτό μου, ενώ είχα πολύ καλή τρίτη προσπάθεια στα 4,95 μέτρα. Σήμερα η Σιντόροβα και η Μόρις ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και κατάφεραν να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα", είπε αμέσως μετά τον αγώνα με την ειλικρίνεια που πάντα τη διακρίνει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και όταν ρωτήθηκε για τις καιρικές συνθήκες όχι απλά δεν έψαξε την παραμικρή δικαιολογία, αλλά ξάφνιασε ευχάριστα μόνο όσους δεν την γνωρίζουν.

"Θα έλεγα πως ήταν πέρα του δέοντος τέλειες, κυρίως γιατί είχε ελαφρύ ευνοϊκό", είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα την ακούσεις ποτέ να διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις (εδώ είχαμε αγώνα με 17 αθλήτριες!) για καιρό και να ψάχνει δικαιολογίες. Ακριβώς έτσι έχει φτιάξει χαρακτήρα και με όπλο τη δουλειά της σε προπονήσεις και αγώνες έχει δημιουργήσει ένα προφίλ κορυφαίας αθλήτριας πολύ υψηλού επιπέδου.

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο μεγάλος πλέον στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το επόμενο καλοκαίρι και ίσως για αυτούς να θυσιάσει ακόμα και το Παγκόσμιο Κλειστού στίβου τον Μάρτιο στην Νανζίνγκ. Το να ανέβει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι η υπέρτατη διάκριση και η Κατερίνα έχει ήδη "κυκλώσει" την επόμενη πρόκληση στην Άπω Ανατολή.

Στη Ντόχα θα έχει έναν ακόμα αγώνα, αυτή τη φορά… εκλογικό καθώς είναι υποψήφια για την επιτροπή αθλητών της IAAF, με μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον κύκλο των αθλητών και για τις απόψεις της και το χαρακτήρα της.

Μετά θα είναι ανοιχτός ο δρόμος (σε αντίστοιχη διαδικασία) και για τη ΔΟΕ του χρόνου, αν και η Κατερίνα ζει και αναπνέει για τους αγώνες που έχει κοντάρι, πήχη και μεγάλα ύψη!

Photo Credits: AP Photo/Hassan Ammar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ