OPINIONS

Έχουν πλεονέκτημα οι ομάδες που φέρνουν πίσω τα λεφτά

Έχουν πλεονέκτημα οι ομάδες που φέρνουν πίσω τα λεφτά

Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για το πόσο σημαντικό είναι οι ομάδες να κάνουν απόσβεση των χρημάτων που δαπανούν. Η επιτυχία του Ολυμπιακού, η καλή προσπάθεια του ΠΑΟΚ και η αδυναμία του Παναθηναϊκού.

Λεφτά δεν υπάρχουν και ας λέει ο Χούσεν ότι στη Θεσσαλονίκη δεν βλέπει κρίση, επειδή είναι γεμάτες οι καφετέριες και επειδή στον ΠΑΟΚ πληρώνεται κανονικά. Αν ρωτήσει παραδίπλα τους συναδέλφους του, του Άρη θα καταλάβει πως λεφτά υπάρχουν για... καφέ. Από κει και πέρα έχει ο Θεός, αλλά όχι ο κόσμος.

Από την άλλη πλευρά, διαβάζοντας τα ρεπορτάζ πληροφορείται ο καθείς πως οι εισπράξεις του αγώνα ΠΑΟΚ – Μπενφίκα θα είναι πάνω κάτω στις 500.000 ευρώ. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς πως από τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ματς είναι της γηπεδούχου – έξω ο φόρος.

Οι διεθνείς διοργανώσεις είναι δρόμος για να ... υπάρξουν λεφτά για τις ομάδες, τόσο από τα τηλεοπτικά και τα μπόνους, όσο και από τις εισπράξεις.

Είναι αν μη τι άλλο ένας τρόπος να φέρνει μια ομάδα τα λεφτά που κοστίζει, πίσω. Αν όχι όλα, σίγουρα μπορεί να αποσβέσει ένα σημαντικό μέρος.

Τα βασικά έσοδα των ΠΑΕ προέρχονται από τα τηλεοπτικά της NOVA, τη χορηγία της φανέλας, όποια άλλη προκύψει, συν τα διαρκείας. Οσο για τα εισιτήρια σε λίγους αγώνες υπάρχουν σοβαρά έσοδα και σίγουρα στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ευρωπαϊκά.

Ποιές είναι οι ομάδες που έφεραν τα λεφτά τους πίσω.

Ο ένας είναι ο Ολυμπιακός που με τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ κάλυψε ή και υπερκάλυψε το κόστος των συμβολαίων των επαγγελματιών παικτών του.

Ο άλλος είναι ο ΠΑΟΚ, που ναι μεν δεν κάλυψε όλο το κόστος με τα ευρωπαϊκά έσοδα, αλλά έφτασε σε ένα ικανό ποσοστό απόσβεσης. Δεν του ήρθαν καθόλου άσχημα τα 2,1 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του στα pley off του Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε όσα μάζεψε από την αήττητη (3 νίκες, 3 ισοπαλίες) στους ομίλους του Γιουρόπα και από την πρόκρισή του στους 32 της διοργάνωσης. Τα λεφτά για τα οποία μπορεί να “κλαίει” είναι εκείνα των εισπράξεων που δεν έγιναν ποτέ, λόγω της τιμωρίας της έδρας του για τρεις αγώνες, που παραλίγο να γίνουν τέσσερις. Τρία sold out που δεν έγιναν σημαίνει πάνω από 1 εκατ ευρώ (μικτά) που ουδέποτε έφτασαν στα ταμεία.

Ένα βιώσιμο οικονομικό πλάνο με τα στάνταρ λεφτά από τις χορηγίες και ένα καλομελετημένο αγωνιστικό, επαρκούν για σταθερές ομάδες στη Λίγκα. Τα παραπανίσια, με σωστή διαχείριση κάνουν τη διαφορά. Διότι ναι μεν “τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα”, αλλά όποιος έχει παραπάνω και ξέρει τα τα επενδύει φτιάχνει μακροπρόθεσμα ισχυρότερη ομάδα.

Με το που θα μπει ο Μάρτης θα ενταθεί το σίριαλ των αδειοδοτήσεων, καθώς υπάρχει η δέσμευση πως το ζήτημα αυτό θα λήξει από πλευράς ΕΠΟ πριν τα play off.

Εκεί θα φανεί αν η 6η θέση την οποία κάποιες ομάδες ορέγονται, έχει σημασία, διότι αυτό που έχουν κατά νου, άσχετα αν δεν το φωνάζουν, είναι ότι αν γίνει καμία στραβή και “κοπεί” κάποια ομάδα από τις... από πάνω θα τους έρθει στο πιάτο η δυνατότητας διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Το πόσο σημαντικά είναι τα οικονομικά εξτραδάκια (πολλά ή απλά αρκετά) της Ευρώπης, το ξέρει καλά ο Παναθηναϊκός, αφού όχι απλά του έλειψαν αλλά του κόστισαν πολύ το 11-12 και στην τρέχουσα σεζόν, το ξέρει ο Ατρόμητος που το περασμένο καλοκαίρι έφτασε στη βρύση αλλά νερό δεν ήπιε και ορέγεται μια ευρωπαϊκή συμμετοχή σε ομίλους το 14-15. Το ξέρει ο Αστέρας, αλλά και η Ξάνθη, που πέρασε έναν προκριματικό γύρο, αλλά και η ΑΕΚ που όταν με το καλό ξαναβρεθεί στο κατώφλι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα έχει βαθμολογία της... συμφοράς.

Επειδή τα λεφτά στην Ελλάδα δεν περισσεύουν, επειδή οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν γίνεται να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη, οι ομάδες που τα φέρνουν πίσω με το παραπάνω μεγαλώνουν αυτόματα τη δυνατότητα να ανεβάσουν τα στάνταρ του αγωνιστικού τους πλάνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ