Μπορεί να παίξει στην Ευρώπη ο ΠΑΟ;

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος αναλύει την πιθανότητα αδειοδότησης του Παναθηναϊκού. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε να αγωνιστούν του χρόνου στην Ευρώπη οι "πράσινοι".

Διαβάζω διαρκώς ότι ο Παναθηναϊκός θα καταθέσει λέει στην ΕΠΟ ένα φάκελο για να αδειοδοτηθεί, που «θα είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τον περσινό». Θέλω να θυμίσω ότι και πέρυσι ο φάκελος του ΠΑΟ ήταν σύμφωνα με την ΠΑΕ και το παιγνίδι των διαρροών της προς τους ρεπόρτερ άψογος και καταπληκτικός, τόσο μάλιστα ώστε όταν είχε έρθει στο τέλος της διαδικασίας η UEFA για να τον ελέγξει, εκφράζονταν η βεβαιότητα πως η ομάδα και στην Ευρώπη θα παίξει και η ΕΠΟ θα εκτεθεί γιατί ο εκπρόσωπός της κ. Γιώργος Δημητρίου στην Επιτροπή Εφέσεων είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε, αλλά οι παράγοντες του ΠΑΟ απειλούσαν τον Δημητρίου με μηνύσεις (!) γιατί είχε κάνει αρνητική εισήγηση. Μετά ήρθε η UEFA, o φάκελος απορρίφθηκε, ο ΠΑΟ δεν έπαιξε στην Ευρώπη, αλλά χάρη στην ΕΠΟ και στην μεγάλη διευκόλυνση που έγινε στην ομάδα, ο ΠΑΟ κατάφερε να κάνει κανονικά μεταγραφές. Ουδείς βέβαια αμφιβάλει για το ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί καθώς δεν γίνεται να ισχύουν άλλα εντός και άλλα εκτός Ελλάδος – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ευσεβής πόθος η αισιοδοξία

Τα θύμισα αυτά για να κάνω κατανοητά δυο πράγματα. Το πρώτο ότι όλη αυτή η αισιοδοξία, όπως εκφράζεται από την ΠΑΕ, δεν είναι παρά ευσεβής πόθος: μπορεί ο ΠΑΟ να αδειοδοτηθεί, όμως η όποια αξιοπιστία της ΠΑΕ, όταν σήμερα μιλάει για το φάκελο, είναι ελάχιστη. Το δεύτερο είναι ότι φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό. Μετά τα περσινά, ο ΠΑΟ τελεί υπό επιτήρηση, ο φάκελός του θα κριθεί και από την UEFA (χωρίς μάλιστα την παραμικρή έκτακτη διαδικασία) και η όποια πίεση μπορεί η ΠΑΕ ν' ασκήσει στην ΕΠΟ, στην UEFA δεν έχει νόημα.

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς αν μια ομάδα μπορεί η όχι να αδειοδοτηθεί; Όχι φυσικά, αρκεί να μην διαβάζει κανείς τις θέσεις της εκάστοτε ΠΑΕ που έχει πρόβλημα, διότι όλες παραποιούν την πραγματικότητα, σπέρνουν συγχύσεις και λένε τα δικά τους πιστεύοντας ότι απευθύνονται σε ένα ακροατήριο που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κι όμως το πράγμα είναι πολύ απλό.

Δεν είναι αστροφυσική

Η διαδικασία της αδειοδότησης στηρίζεται σε δυο πολύ απλούς ελέγχους: δεν είναι αστροφυσική. Ο πρώτος έλεγχος σχετίζεται με τα χρέη της ΠΑΕ που ζητά να αδειοδοτηθεί και ο δεύτερος με το πώς η ΠΑΕ μπορεί να είναι συνεπής, απέναντι στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Ο πρώτος έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή αφορά την επαλήθευση των στοιχείων – εξετάζουν δηλαδή οι αρμόδιοι της επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ (αρχικά) και της UEFA (αν χρειαστεί) αν τα χρέη που δηλώνονται είναι πραγματικά ή αν υπάρχουν οφειλές που αποκρύπτονται. Ο δεύτερος έλεγχος είναι ακόμα πιο απλός: η επιτροπή κρίνει, αν με βάση στοιχεία που οι ΠΑΕ παραθέτουν, στο ταμείο τους υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν τα χρήματα, ώστε τα οποία χρέη να πληρώνονται μέσα στη χρονιά κανονικά και χωρίς στάσεις πληρωμής ή αναβολές.

Η περίπτωση του ΠΑΟ είναι πολύ απλή. Ο ΠΑΟ χρωστάει πολλά σε πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά και στο ΟΑΚΑ, στο ΙΚΑ, στην εφορία κτλ. Για προφανείς λόγους η ΠΑΕ πιστεύω ότι είναι συνεπής σε ότι αφορά τις όποιες οφειλές στο δημόσιο: για αυτές καραδοκεί το ΣΔΟΕ, οι οικονομικοί εισαγγελείς, το Υπουργείο Οικονομικών κτλ. Ο βραχνάς είναι τα χρέη προς ποδοσφαιριστές και προπονητές. Ο ΠΑΟ δεν θα είχε καμία απολύτως πιθανότητα να αδειοδοτηθεί, αν η ΕΠΟ μετά τη συμφωνία που έκανε με τα συνδικαλιστικά όργανα των ποδοσφαιριστών, δεν έδινε στις ομάδες το δικαίωμα να πληρώσουν τα χρέη σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό μηνιαίων δόσεων.

Οσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο πιο πολλές οι δόσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 40. Αυτή είναι η τύχη του ΠΑΟ, που εν προκειμένω, πρακτικά, μέσα στην επόμενη σεζόν θα πρέπει να πληρώσει μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών του χρεών σε παίκτες και προπονητές. Αν π.χ χρωστάει συνολικά σε πρώην παίκτες, ας πούμε 25 εκατομμύρια ευρώ, (το νούμερο είναι απολύτως τυχαίο), αυτά διακανονίζονται σε 40 δώσεις και μέσα στη σεζόν 2014 -15, για την οποία αδειοδοτείται, θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω από 7,5.

Καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου

Το πρόβλημα είναι στο δεύτερο μέρος του ελέγχου. Η διοίκηση του ΠΑΟ πρέπει να πείσει ότι αυτά τα χρήματα για την καταβολή των δόσεων, τα, σύμφωνα με το παράδειγμα, 7,5 εκ, μπορεί να τα βρει: η διαδικασία ονομάζεται «πλάνο βιωσιμότητας της ΠΑΕ» και είναι απλή. Για να αδειοδοτηθείς πρέπει να κάνεις ένα από τα τρία απλά πράγματα: ή α) μια, ολοκληρωμένη μέχρι τη μέρα εξέτασης του φακέλου, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που να καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους ή β) να εμφανίσεις αυτά τα χρήματα, που μπορεί να έχεις βρει από χορηγούς, πωλήσεις παικτών, δωρεές κτλ, σε ένα ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο να φαίνεται ότι είναι χρήματα δεσμευμένα για συγκεκριμένο σκοπό, ή γ) να εμφανίσεις μια εγγυητική επιστολή τραπέζης, που κι αυτή για να την πάρεις πρέπει κάποιος να εγγυηθεί στην Τράπεζα το ποσό με εγγύηση την προσωπική του περιουσία, τις καταθέσεις του κτλ. Όλα αυτά πρέπει φέτος να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη μέρα του ελέγχου του φακέλου. Επειδή αυτός ο έλεγχος θα γίνει πριν την έναρξη των play off, χρησιμοποιείται ως ενδεικτική καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου – στην πραγματικότητα οι ομάδες έχουν και μια εβδομάδα επιπλέον.

Τι σημαίνει αυτό για τον ΠΑΟ; Ότι η ΠΑΕ  έχει περιθώριο μέχρι το Μάρτιο να φτάσει σε συμφωνία με τους παίκτες στους οποίους χρωστάει και να βρει τα χρήματα με τα οποία να πείσει ότι θα καλύπτει αυτούς τους διακανονισμούς σε όλη τη διάρκεια της επόμενης σεζόν. Μην ακούτε τις κουταμάρες του τύπου ο ΠΑΟ «έχει μικρότερο κόστος από πέρυσι, δεν πληρώνει την Παιανία» κτλ. Ο ΠΑΟ όντως κοστίζει συνολικά λιγότερα, αλλά έχει και πολύ λιγότερα έσοδα: λείπουν π,χ από τον εφετινό ισολογισμό του όλα τα χρήματα που η ΠΑΕ έβαλε στο ταμείο από την περσινή συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις - και ήταν πάνω από 3,5 εκατ ευρώ. Βαραίνουν επίσης αρνητικά τον ισολογισμό του τα δάνεια που η ΠΑΕ έχει εμφανιστεί να έχει λάβει κι ας τα έχει εγγυηθεί ο Αλαφούζος. Εκτός, αν ο πρόεδρος τα πάρει αυτός πάνω του – αλλά και πάλι χρειάζεται και πολύ φρέσκο χρήμα.

Περιορισμοί στις μεταγραφές

Αν ο ΠΑΟ δεν αδειοδοτηθεί το καλοκαίρι δεν θα παίξει στην Ευρώπη και θα έχει και περιορισμούς στις μεταγραφές του. Για να αδειοδοτηθεί, όπως ελπίζω να καταλάβατε, πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου κάποιος να βάλει χρήματα: δεν ξέρω πόσα ακριβώς, αλλά αν η ΠΑΕ είναι σε ανάλογη κατάσταση με πέρυσι, μπορεί να χρειαστούν γύρω στα 6 με 8 εκατομμύρια. Αυτά έλειψαν και ο ΠΑΟ πέρυσι έμεινε εκτός Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου ήταν τυχερός που η UEFA τον έκοψε πριν αρχίσουν οι διοργανώσεις της. Αν τον ανακάλυπταν αργότερα θα τον τιμωρούσαν όπως π.χ την ΑΕΚ, που ακόμα κι αν εξασφαλίσει του χρόνου ή του παραχρόνου δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη, μέσω μιας κάποιας αγωνιστικής επιτυχίας και πάλι δεν μπορεί να το κάνει, αφού είναι τιμωρημένη από την UEFΑ. Πρόβλημα μεγάλο μπορεί να έχει και ο ΠΑΟΚ αν δεν διακανονίσει την οφειλή του απέναντι στο Δώνη: η UEFA δεν αναγνωρίζει προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια και άλλα τέτοια κόλπα.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό το πράγμα. Και αφού το εξηγήσαμε προβληματίζομαι για τα εξής. Μήπως οι εντάσεις στις σχέσεις Αλαφούζου – Γιαννακόπουλου, οφείλονται σε αυτά;  Μήπως ο δεύτερος για να μπει το καλοκαίρι θέλει να βρει τον ΠΑΟ στην Ευρώπη, δηλαδή να πληρώσει ο Αλαφούζος για όσα χρέη οικειοθελώς από τους πολυμετοχικούς ανέλαβε; Και μήπως ο Αλαφούζος ψάχνει τρόπο να βάλει το Γιαννακόπουλο στην ΠΑΕ τώρα, ώστε να καταβάλει αυτός τις εγγυήσεις για την αδειοδότηση το Μάρτιο; Συγχωρείστε με που σκέφτομαι έτσι, αλλά οι άντρες για λεφτά κυρίως μπορεί να τσακωθούν. Σε όλα τα άλλα συνήθως στο τέλος τα βρίσκουν…

 
SHARE

TOP GUNS

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του μακρινού 1969 στο Βόλο και χαίρεται για αυτό γιατί την ίδια χρονιά πήγαμε στο φεγγάρι. Από μικρός είχε συμπτώματα δημοσιογράφου, δηλαδή έγραφε περισσότερο από όσο διάβαζε, χαίρονταν ν ακούει ιστορίες των φίλων του πατέρα του, κι αγαπούσε τα κόμικς, το σινεμά και τις αθλητικές μεταδόσεις. Μεγαλώνοντας σπούδασε, έζησε πολύ στο εξωτερικό, είχε κάποιες σχέσεις που τον ταλαιπώρησαν και διατήρησε μια καλή επαφή με την οικογένεια του. Κείμενο με την υπογραφή του πρωτοδημοσιεύτηκε στο Φίλαθλο το 1992. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα το 1998 δούλεψε σε δεκάδες περιοδικά (μερικά μάλιστα τον πληρώσανε), συνεργάστηκε με ιστοσελλίδες, καθώς και με αρκετές εφημερίδες (Sportime, Βήμα, Καθημερινή κτλ) πριν καταλήξει στην SportDay. Δουλεύει από το 1996 στο Sport Fm και από το 2001, ως παρουσιαστής  εκπομπών, έχει περάσει από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας – τα τελευταία χρόνια στέριωσε στη Νοva. Δεν είναι παντρεμένος, καμία δεν τον αντέχει. Ελπίζει να τον αντέξει η συντακτική ομάδα του Sport24...

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

TOP GUNS

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του μακρινού 1969 στο Βόλο και χαίρεται για αυτό γιατί την ίδια χρονιά πήγαμε στο φεγγάρι. Από μικρός είχε συμπτώματα δημοσιογράφου, δηλαδή έγραφε περισσότερο από όσο διάβαζε, χαίρονταν ν ακούει ιστορίες των φίλων του πατέρα του, κι αγαπούσε τα κόμικς, το σινεμά και τις αθλητικές μεταδόσεις. Μεγαλώνοντας σπούδασε, έζησε πολύ στο εξωτερικό, είχε κάποιες σχέσεις που τον ταλαιπώρησαν και διατήρησε μια καλή επαφή με την οικογένεια του. Κείμενο με την υπογραφή του πρωτοδημοσιεύτηκε στο Φίλαθλο το 1992. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα το 1998 δούλεψε σε δεκάδες περιοδικά (μερικά μάλιστα τον πληρώσανε), συνεργάστηκε με ιστοσελλίδες, καθώς και με αρκετές εφημερίδες (Sportime, Βήμα, Καθημερινή κτλ) πριν καταλήξει στην SportDay. Δουλεύει από το 1996 στο Sport Fm και από το 2001, ως παρουσιαστής  εκπομπών, έχει περάσει από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας – τα τελευταία χρόνια στέριωσε στη Νοva. Δεν είναι παντρεμένος, καμία δεν τον αντέχει. Ελπίζει να τον αντέξει η συντακτική ομάδα του Sport24...

HIGHLIGHTS

equalizer