OPINIONS

Χαϊδεύει το τούρμπο

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μαρτίνς "την έφερε" στον πολεμιστή Άρη, ο Ολυμπιακός παίζει καλή μπάλα και ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την αξία του κόκκινου ρόστερ.

Αυτές οι γραφικές αναλύσεις για το ποδόσφαιρο που είναι μακριά από την πραγματικότητα, έχουν περισσότερη πλάκα και από το καλύτερο νούμερο του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο. Να για παράδειγμα, όταν ακούς δημοσιογράφους (ο κόσμος για εμένα δε φταίει ποτέ γιατί είναι πελάτης και όχι υποχρεωμένος να ξέρει) και έχουν κατεβάσει από το κεφάλι τους, πως ένα σύστημα 4- 3- 3 είναι αμυντικό. Λες και οι Ολλανδοί που το λατρεύουν είναι κορόιδα.

Ή ακόμη καλύτερα, κανείς δεν σκέφτεται ότι αυτό το σύστημα παίζει η καλύτερη ομάδα του πλανήτη που καλπάζει κάθε εβδομάδα και διδάσκει ποδόσφαιρο με τον Γιούργκεν Κλόπ να παραδίδει δωρεάν μαθήματα. Ναι, ο Ολυμπιακός το εφαρμόζει όταν το κρίνει αναγκαίο ο προπονητής του. Όταν έχει απέναντί του ομάδα που μπορεί να τον βλάψει ή όταν θέλει να δώσει έξτρα δύναμη πίεση. Από πού κι ως που είναι παράξενο ότι οι Πειραιώτες «φόρτωσαν» με γκολ τον Άρη; Ο Ολυμπιακός έχει πατήσει το τούρμπο και δε το έκανε αυτή την Κυριακή. Το κάνει εδώ και καιρό, απλά αν «πέφτει ο διακόπτης» αυτό συμβαίνει γιατί βασικά στελέχη εμφανίζουν προβλήματα.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού με υγεία είναι εξαιρετικό και δύσκολα αντιμετωπίζεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Ήταν δεδομένο πως ο αγώνας θα ήταν χορταστικός άσχετα αν ο Άρης δεν είχε τους Μπρούνο Γκάμα και Σάσα, ενώ έχασε και τον Ιντέγε. Ο κόσμος του Ολυμπιακού πηγαίνοντας στο Καραϊσκάκη ήξερε πολύ καλά τι θα δει από την πλευρά του αντιπάλου. Ένα σύνολο αεράτο, που βγάζει άφθονη… ποδοσφαιρίλα. Με καλούς ποδοσφαιριστές και τρομερή ανάπτυξη. Οι «κίτρινοι» που πριν ελάχιστο καιρό είχαν… φιλοδωρήσει με τεσσάρα τον ΠΑΟΚ, απέδειξαν από νωρίς ότι και στο φαληρικό γήπεδο θα έκαναν το παιχνίδι τους και όπου βγει.

Οι πρώτες φάσεις άλλωστε ήταν δικές τους, οι τελικές στο τέταρτο ήταν 1- 3 , ενώ ακόμη και όταν έγινε το 2- 0 φρόντισαν με το γκολ του Ρόουζ να προβληματίσουν. Όταν ξεδιπλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα, έχει έναν μοναδικό τρόπο να βγάζει και παίκτες παραπάνω, αλλά να πατάνε περιοχή πριν καλά- καλά το καταλάβει η αντίπαλη άμυνα. Και δε το παράτησαν ακόμη και όταν έχαναν 4- 1. Σκεφτείτε μάλιστα και πόσο περισσότερο πήγαν να δυσκολέψουν τους εαυτούς τους στον Πειραιά, με τη χαλαρότητα που επέδειξε αρχικά, ειδικά ο Σεμέδο. Ο Πορτογάλος έπαιξε με την φωτιά σε τρεις φάσεις, αλλά δε το… πλήρωσε. Και όχι μόνο αυτό, ήταν και η αιτία για το πρώτο γκολ. Αυτός πήρε την κεφαλιά σε κόρνερ για να έρθει μετά από ριμπάουντ ο Γκιλιέρμε να σκοράρει. Το δεύτερο τέρμα έχει πολλή… δόση Ελαμπντελαουί που κατέβηκε σφαίρα, πήρε μαζί του αντίπαλο και έδωσε την ευκαιρία στον Μασούρα να βγάλει εύκολα σέντρα προς τον σκόρερ Ελ Αραμπί.

Χαϊδεύει το τούρμπο

Και ο Νορβηγός ήρθε να βάλει και ο ίδιος το τρίτο γκολ, σε μια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις. Με τέσσερα γκολ στο ημίχρονο (3- 1) ο κόσμος ήταν σίγουρα ικανοποιημένος για την απόφαση να πάει γήπεδο, αλλά θεωρώ και ο Μαρτίνς δικαιωμένος που κατέβηκε με το 4- 3- 3 μόνο και μόνο για να μπορέσει να πιέσει σωστά με την τριάδα των χαφ τους «κίτρινους». Δε γίνεται να κυριαρχήσεις απόλυτα με αντίπαλο τον Άρη, αλλά ο Ολυμπιακός απέδειξε γιατί έχει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Και όσο θα γυρνάνε από τους τραυματισμούς τους, θα αποδίδει και καλύτερα το σύνολο. Τι πιο τρανό παράδειγμα από αυτό του Βαλμπουενά; Με τον Γάλλο είναι αλλιώτικη η ομάδα. Τα δυο μπακ απέναντι στον Άρη λειτούργησαν πολύ σωστά και μη το περνάτε στο ντούκου, γιατί ξέρετε άπαντες τι μπορούν να κάνουν οι πλάγιοι του Άρη.

Αν το ξεχάσατε, ρωτήστε τον Γιαννούλη, τον Βιεϊρίνια, τον Μάτος και τον Λημνιό. Ο Ολυμπιακός όμως δούλεψε τη διαγώνια κάλυψη με το ανάλογο κεντρικό χαφ σε κάθε πλευρά και την ίδια στιγμή, πότε ο Μασούρας, πότε ο Βαλμπουενά έκλειναν και «έσβηναν» την τρύπα που είχε αφήσει ο συμπαίκτης τους για να διπλομαρκάρει παρέα με το μπακ. Η «αλυσίδα» δούλεψε πολύ σωστά και μη το περνάτε στο ντούκου. Ο Άρης είναι ζόρικος και ιδιαιτέρως γοητευτικός όταν έχει τη μπάλα. Συνέχισε να παίζει καλά, δε τα παράτησε στιγμή. Παρά τα προβλήματα και ήταν η παρουσία του τέτοια, που χάρισε ένα όμορφο 90λεπτο στον κόσμο. Ο Ένινγκ ακόμη και με τις αλλαγές, το πολέμησε, την ώρα που ο απέναντι πάγκος έφερε στο ματς τον Λοβέρα που όλο και κάτι περισσότερο δείχνει στο χορτάρι τελευταία, αλλά και τον Σουντανί που επέστρεψε και αυτός. Ένας παίκτης που σε πολλούς δείχνει μακριά από τακτικές και εντολές, αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι «έβαλε πλάτη» με 6 γκολ και 5 ασίστ παρακαλώ σε παιχνίδια που η ομάδα του είχε σημαντικές απουσίες.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι τυχαία πρώτος στην βαθμολογία. Μια μίνι αναδρομή στα προηγούμενα παιχνίδια, ακόμη και στις γκέλες που έκανε η ομάδα, θα σας πείσει. Και μπορεί ο Άρης να βρήκε δις τον δρόμο προς τα δίχτυα (γιατί επιθετικά είναι μια σούπερ ομάδα), αλλά δείτε πόσο γκολ έχει δεχθεί συνολικά η ομάδα του λιμανιού και θα καταλάβετε. Το δύσκολο «πακέτο» συνεχίζεται για τους «ερυθρόλευκους», μεσοβδόμαδα πάνε στο Ηράκλειο και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Όμως είναι μια ομάδα που έχει αυτοπεποίθηση και αυτό πολλές φορές, είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε σύστημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ